Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν δεν μπορείτε, δώστε τη δουλειά αλλού…

Ευθεία ομολογία ήττας συνιστά η παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών, χθες, ότι επί ληξιπρόθεσμης οφειλής ύψους 13,1 δισ. ευρώ 1.500 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου έγινε δυνατή η είσπραξη ποσού μόνον 19 εκατ. ευρώ.

Αν δεν μπορείτε, δώστε τη δουλειά αλλού…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ευθεία ομολογία ήττας συνιστά η παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών, χθες, ότι επί συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής ύψους 13,1 δισ. ευρώ, η οποία αφορούσε 1.500 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, έγινε δυνατή η είσπραξη ποσού μόνον 19 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε «κατασχέσεις σε χέρια τρίτων» ακόμη και για ποσά ύψους 300 ευρώ, δεσμεύοντας την κινητή και ακίνητη περιουσία ή και τον μισθό μικροοφειλετών, ομολογεί δημοσίως ότι τα «μεγάλα ψάρια» παραμένουν στο απυρόβλητο και μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Πρόκειται δε για μια ήττα κολοσσιαίου μεγέθους, εάν συνυπολογιστεί ότι η όλη προσπάθεια αφορούσε μόνον 13,1 δισ. ευρώ εκ του συνόλου των 43,8 δισ. ευρώ, στα οποία τοποθετούσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μόλις τον Αύγουστο εφέτος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τους 459 φακέλους που συγκρότησε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής 13,09 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε ποσό 19,06 εκατ. ευρώ. Συνολικά, έγιναν 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, διαπιστώθηκε ότι 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση, ενώ διαγράφηκε ποσό 29,5 εκατ. ευρώ και σε αναστολή είσπραξης βρίσκεται ποσό 282,9 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι, αν και πρόκειται μόνον για 1.500 άτομα, η διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων των οποίων ανατέθηκε από την 1η.5.2012 έως τις 31.8.2012 σε 21 ελεγκτές της «Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης» του υπουργείου Οικονομικών (αναθέσεις επί ένα τετράμηνο;), δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κατά πόσον τούτα περιλαμβάνονται στις λίστες όσων έστειλαν εμβάσματα ή απέκτησαν ακίνητα στο εξωτερικό, την τελευταία διετία, για παράδειγμα…

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, η υπηρεσία «έλαβε και επεξεργάζεται από το ΚΕΠΥΟ διασταύρωση, από την οποία προκύπτει εάν από τους 1.500 μεγάλους οφειλέτες, υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες τα νομικά πρόσωπα και μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού) που περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό και εάν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Έως πότε, λοιπόν, θα την «επεξεργάζεται» αυτήν τη λίστα η «υπηρεσία», φίλτατοι;
Πόσα τέρμινα θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του ελέγχου;

Για πόσο καιρό θα παραμένουν στο απυρόβλητο άνθρωποι με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατομμυρίων, ενώ ο καθένας από εμάς αγκομαχά να ανταποκριθεί στα υπέρογκα βάρη της υπερφορολόγησης που έχει σωρεύσει στις πλάτες μας η Πολιτεία;

Δίχως αμφιβολία ένα μεγάλο μέρος της αδυναμίας είσπραξης των οφειλών αυτών αφορά την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό, όμως, είναι βέβαιο ότι δεν αφορά την παρούσα ύφεση.

Εάν η κρατική μηχανή παραδέχεται ότι αδυνατεί, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθεί στο έργο της, γιατί δεν κάνει και το επόμενο «λογικό βήμα»; Ας ζητήσει βοήθεια.

Ας αναθέσει, κατόπιν οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας κρίνει σκόπιμο, την υπόθεση της βεβαίωσης, αν όχι και της είσπραξης των φόρων αυτών, στους εξειδικευμένους χρηματοπιστωτικούς και ελεγκτικούς οίκους που διαθέτει η χώρα μας.

Αν δεν της φθάνουν δε αυτοί, ας ζητήσει βοήθεια και από το εξωτερικό.

Ας κάνει όμως κάτι, ώστε ο απλός πολίτης, ο ειλικρινής φορολογούμενος, μισθωτός, συνταξιούχος ή άλλος να μπορεί να νιώσει ότι ζει σε ένα κράτος που θέλει και μπορεί να επιβάλει φορολογική ισονομία.

Διότι, αν μέτρο για τη διακρίβωση του στοιχείου αυτού παραμείνει μόνον η υπόθεση της διαβόητης «λίστας Λαγκάρντ», η οποία επί σχεδόν δύο χρόνια έγινε «μπαλάκι» στα χέρια αρμοδίων, τότε, πιθανώς, ουδείς θα μπορέσει να διαφύγει της λαϊκής οργής…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v