Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελπίζω και εύχομαι» να το εννοείς…

Για την επίλυση μιας κρίσης η οποία ξέσπασε όταν χάθηκε η εμπιστοσύνη, η επίκληση ελπίδων και ευχών ελάχιστα μπορεί να προσφέρει. Ιδίως όταν εκστομίζονται από όσους είχαν την ευθύνη αντιμετώπισής της όταν ήταν καιρός…

«Ελπίζω και εύχομαι» να το εννοείς…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για την επίλυση μιας κρίσης, η οποία ξέσπασε όταν χάθηκε η εμπιστοσύνη, η επίκληση ελπίδων και ευχών ελάχιστα μπορεί να προσφέρει.

Ιδίως όταν εκστομίζονται από όσους είχαν την ευθύνη άμεσης και ριζικής αντιμετώπισής της, όταν ήταν ακόμη νωρίς.

Η χθεσινή επίσκεψη-εξπρές της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, στη χώρα μας, αν και πλήρης συμβολισμών, τόσο για την ελληνική όσο και για τη γερμανική πολιτική σκηνή, ελάχιστα απέδωσε, ως αναμενόταν, στην κατεύθυνση επίλυσης της παρούσας κρίσης χρέους είτε στην πατρίδα μας, είτε συνολικά στην ευρωζώνη.

Πρώτον, δεν μάθαμε κάτι καινούργιο. Η πάγια επίκληση των θετικών συμπερασμάτων της τρόικας, ως προαπαιτούμενου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ήταν για ακόμη μία φορά παρούσα και ελάχιστα περιθώρια άφησε για την επίτευξη πολιτικής λύσης, παρά την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Δεύτερον, επιβεβαίωσε εκ νέου όσους εκτιμούν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, καθώς εκείνοι που κρατούν σήμερα τα ηνία της στέκουν ανήμποροι, τρία χρόνια τώρα, να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που σε άλλες εποχές θα διευθετούνταν με συνοπτικές διαδικασίες. Αρκετά μας έχουν πει για το θέμα αυτό, εξάλλου, βετεράνοι Γερμανοί πολιτικοί…

Όταν η επικεφαλής του κυριότερου ευρωπαϊκού «παίκτη» εναποθέτει σε ευχές και ελπίδες την παραμονή ενός κράτους-μέλους στην ευρωζώνη, πόσο συμβάλλει, άραγε, στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης προς όσους επενδύουν σε χρεόγραφα είτε του κράτους αυτού, είτε άλλων στη λεγόμενη περιφέρεια της ευρωζώνης;

Αποτελεί δε τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι μόλις λίγη ώρα αργότερα, η κ. Μέρκελ άκουγε από το στόμα Ελλήνων επιχειρηματιών ότι οι δύο κυριότεροι λόγοι που αποτρέπουν σήμερα οποιονδήποτε από την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα αφορούν την απουσία ρευστότητας αλλά και τη νομισματική αβεβαιότητα η οποία περιβάλλει τη χώρα μας…

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κ. Μέρκελ τη χώρα μας είναι ενδεικτικός και του συνολικού τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση χρέους η ευρωζώνη.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, τέθηκε επισήμως σε λειτουργία το «υπερόπλο» που ακούει στο όνομα ΕΜΣ, ή Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στη δημιουργία του οποίου κατόρθωσε να φθάσει η ευρωζώνη μετά από δύο χρόνια κρίσης, δεκάδες Συνόδους Κορυφής και πολύ κόπο.

Ένα υπερόπλο, το οποίο ωστόσο ισοδυναμεί με νεροπίστολο, υπό το φως τόσο των διαστάσεων που έχει λάβει σήμερα η κρίση κρατικού χρέους, ιδίως εάν καταφύγουν στον μηχανισμό στήριξης η Ισπανία ή η Ιταλία, όσο και της υπέρβασης της οικονομικής ύφεσης, στην οποία ήδη βρίσκεται η ευρωζώνη.

Με «ταμείο» ύψους 200 δισ. ευρώ και «δυνατότητα» αύξησής του στα 500 δισ. ευρώ, το ΕΜΣ έχει ήδη αυτοακυρωθεί έναντι μιας προσπάθειας που θα μπορούσε να απαιτήσει «φρέσκο χρήμα» ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ, την κοπή του οποίου τόσο εύκολα απέκλεισε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο φίλτατος κ. Μ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ.

Μιας κεντρικής τράπεζας η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης είναι ωσεί παρούσα, ως απότοκο τόσο των καταστατικών δεσμεύσεών της όσο και της γερμανικής εμμονής στην αποφυγή μέτρων πιστωτικής χαλάρωσης ή αμοιβαιοποίησης χρέους στην ευρωζώνη.

Αντίστοιχα, η συνεχιζόμενη εμμονή σε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, και μάλιστα υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, έχει καταστήσει σήμερα την ευρωζώνη δέσμια των πολιτικών αυτού του διεθνούς οργανισμού και την έχει βυθίσει στην ύφεση.

Η τρέχουσα κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη, θα είναι μακρά.

Θα είναι δε μακρά διότι ακόμη και σήμερα η ευρωζώνη και η πολιτική της ηγεσία δεν είναι σε θέση να πείσει ότι θέλει αλλά και ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Πολύ απλά, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, και αυτή με ευχές δεν αποκτάται…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v