Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταρρυθμίσεις φαντάσματα και κόλαση τιμών

Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που τρέχει με χίλια στη λεωφόρο της ύφεσης και της «εσωτερικής υποτίμησης» να παραμένει μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη; Οικονομικό παράδοξο; Σίγουρα ελληνική πραγματικότητα.

Μεταρρυθμίσεις φαντάσματα και κόλαση τιμών
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που τρέχει με χίλια στη λεωφόρο της οικονομικής ύφεσης και της εσωτερικής υποτίμησης να παραμένει μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με το ύψος στο οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα κατακτά κάθε χρόνο ολοένα και «υψηλότερα» σκαλοπάτια στην κλίμακα κόστους των κυριότερων αγαθών διαβίωσης.

Για παράδειγμα, στη διάρκεια του 2011 η χώρα μας κατέκτησε την πρώτη θέση στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αβγών, με απόκλιση 31,5% έναντι του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ μία χρονιά νωρίτερα βρισκόταν στη δεύτερη θέση.

Αντίστοιχα, στο ψωμί και στα δημητριακά, το 2011 ήταν στην όγδοη θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την Ε.Ε. και το 2010 ήταν στην έβδομη με 17,4%.

Όλα αυτά, δε, την ίδια ώρα όπου η ανεργία καλπάζει με ρυθμούς της τάξης του 24,4%, το ΑΕΠ μετρά σωρευτικές απώλειες περίπου 20% και η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει καταβαραθρωθεί.

Οικονομικό παράδοξο; Ίσως. Σίγουρα, όμως, η ελληνική πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα η οποία ερμηνεύεται μόνον με έναν τρόπο.

Από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη δέσμευσή της για βαθιές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, η Ελλάδα παραμένει ο παράδεισος των καρτέλ, των συντεχνιών, της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

Εάν ψάχνετε για τα αίτια της ακρίβειας, κοιτάξτε πρώτα στις παθογένειες της ελληνικής αγοράς, όπως αυτές αποτυπώνονται στην απουσία συνθηκών ανταγωνισμού, στο βαρύ κόστος της διατήρησης συντεχνιών στις μεταφορές, στη γραφειοκρατία και στη φοροδιαφυγή.

Από τον Μάιο του 2010, που η χώρα μας δεσμεύτηκε να απελευθερώσει την οικονομία της, ανοίγοντας αγορές και επαγγέλματα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει πράξη. Πολύ λιγότερα, δε, σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Γεγονός με βαρύ κόστος όχι μόνον για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ακόμη και για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών αυτού του τόπου.

Αντί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι έως τώρα κυβερνήσεις επέλεξαν να ακολουθήσουν την οδό των οριζόντιων περικοπών και της υπερφορολόγησης, προσθέτοντας προσβολή στην ύβρη και καθιστώντας την καθημερινότητα των πολιτών μια κόλαση.

Για την ακρίβεια, μια ιλαροτραγωδία, στο διάβα της οποίας η χώρα μας επαναλαμβάνει και σήμερα τα ατοπήματα του πρόσφατου παρελθόντος της, διαμορφώνοντας ένα νέο πακέτο περικοπών, το οποίο εδράζεται και πάλι στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εμφανίζεται δε αναγκασμένη να το πράξει καθώς η τρόικα πλέον «πετά από το παράθυρο» τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα», αφού δεν πιστεύει ότι η χώρα μας είτε έχει τη βούληση, είτε είναι σε θέση να κάνει πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Γιατί, όμως, οι τροϊκανοί να πιστέψουν ότι η χώρα μας επιθυμεί, πράγματι, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, την κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας σε αυτόν τον τόπο, όταν βλέπουν πόσο επιδεικτικά αγνόησε πηγές πιθανής πληροφόρησης, όπως το περίφημο «CD» που έδωσε στον φίλτατο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η εξίσου φιλτάτη κ. Κρ. Λαγκάρντ προ διετίας;

Δύο χρόνια μετά ασχολούμεθα με το πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία, ποιος τα πήρε ή δεν τα πήρε και γιατί ουδέποτε έγινε κάποιος έλεγχος σχετικά με τη νομιμότητα των σχετικών καταθέσεων στην Ελβετία…

Αν συνεχίσουμε, όμως, σε αυτό το μονοπάτι, την οδό της χρεοκοπίας που ήδη διαβήκαμε ακολουθούν πολύ χειρότεροι δρόμοι…



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v