Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ρήτρες τέλους» για το πελατειακό κράτος

Εάν η ύπαρξη κινήτρου στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας, τότε οι «συμμετρικές ρήτρες απόκλισης» αποτελούν, πιθανότατα, την πλέον ευφυή ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι έως τώρα…

«Ρήτρες τέλους» για το πελατειακό κράτος
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η ύπαρξη κινήτρου στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας, τότε οι «συμμετρικές ρήτρες απόκλισης» αποτελούν, πιθανότατα, την πλέον ευφυή ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης περί δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα την τελευταία διετία και πλέον.

Μολονότι ούτε οι ακριβείς λεπτομέρειες εφαρμογής των ρητρών αυτών είναι γνωστές, ούτε και οι ακριβείς προθέσεις της τρόικας απέναντί τους, τυχόν υιοθέτησή τους θα σημάνει, πρώτον, την αποφυγή ή τουλάχιστον τον ετεροχρονισμό λήψης των πλέον κοινωνικά επίπονων εκ των μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει το νέο πακέτο και, δεύτερον, τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικού κινήτρου για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Επιθυμούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να διασώσουν τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, όπως διατείνονται;

Ιδού η οδός αλλά και το κίνητρο ταχείας ολοκλήρωσης των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται για την απελευθέρωση της οικονομίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημόσιου τομέα και των συντεχνιών.

Μέσω των ρητρών απόκλισης, η αναχαίτιση της ύφεσης και η επιστροφή της χώρας στην αναπτυξιακή οδό καθίστανται βασικές παράμετροι ενός προγράμματος το οποίο εμφάνιζε έως τώρα μοναδικό του στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή και σε μικρότερο βαθμό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια οικονομία όπως η ελληνική, η οποία αντιμετωπίζει σφοδρή πιστωτική συρρίκνωση, παντελή απουσία ρευστότητας και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που της έχουν στερήσει αθροιστικά περί το 20% του ΑΕΠ της την τελευταία τετραετία, η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικών περικοπών δίχως αμφιβολία θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική της πορεία.

Μόνη οδός για την αντιστροφή των καταστροφικών επιπτώσεων που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη, όσο απαραίτητη και εάν αυτή κρίνεται για την επίτευξη δημοσιονομικής ευταξίας, είναι η δημιουργία του περιβάλλοντος εκείνου που θα ενθάρρυνε την επιχειρηματικότητα και θα καθιστούσε τη χώρα μας για ακόμη μία φορά, έναν, αν όχι ελκυστικό, τουλάχιστον «ενδιαφέροντα» τόπο επενδύσεων.

Αντίστοιχα, θα αντέστρεφε έναν από τους κυριότερους λόγους για την έως τώρα αστοχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η επάνοδος σε αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται στο επίκεντρο της βελτίωσης της σχέσης τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους έναντι του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, θα έδινε στον κάθε πολίτη ή αξιωματούχο σε αυτήν τη χώρα την άμεση δυνατότητα μέτρησης τόσο της βούλησης όσο και της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, καθώς στο «καντάρι» της δημοσιονομικής προσαρμογής θα έμπαιναν με τρόπο πολύ πιο επιτακτικό από ό,τι στο παρελθόν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.

Κρατά η κυβέρνηση τα επαγγέλματα κλειστά και τις αγορές υπό τον περιορισμό είτε των συντεχνιών είτε μεμονωμένων κρατικών ή ιδιωτικών συμφερόντων, στερώντας έτσι τον τόπο από ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει;

Θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα επίχειρα των επιλογών της και θα είναι αναγκασμένη να καταφύγει σε κοινωνικά επώδυνα μέτρα, που έως τώρα προσπαθούσε να αποφύγει…

Επιταχύνει την απελευθέρωση της οικονομίας και μειώνει ως αποτέλεσμα την απόσταση που πρέπει να διανυθεί έως την επίτευξη δημοσιονομικής ορθότητας;

Γλυτώνει από την επιβολή των μέτρων αυτών, ή ακόμη και άλλων, τους στόχους των οποίων έχει στο μεταξύ κατορθώσει να επιτύχει…

Τι δικαιότερο;

Αρκεί τόσο οι φίλτατοι της τρόικας όσο και εκείνοι που κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου να αντιληφθούν το κίνητρο που παρέχεται για να βγει αυτή η χώρα από την κρίση και την ανέχεια μια ώρα αρχύτερα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v