Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλλαξαν τα «πετρέλαια» στην αγορά ενέργειας

Ή το ΔΝΤ έχει δίκιο και η έλλειψη ανταγωνισμού στον ελληνικό κλάδο διύλισης κοστίζει στους καταναλωτές πάνω από 1 δισ. δολ. ετησίως, ή δεν έχει, όπως υποστηρίζουν τα ΕΛΠΕ, και η ανάλυσή του είναι λανθασμένη…

Άλλαξαν τα «πετρέλαια» στην αγορά ενέργειας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ή το ΔΝΤ έχει δίκιο και η έλλειψη ανταγωνισμού στον ελληνικό κλάδο διύλισης κοστίζει όντως στους καταναλωτές περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ετησίως, ή δεν έχει, όπως υποστηρίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, και η ανάλυσή του είναι πρόχειρη και λανθασμένη.

Αν, όμως, το προσχέδιο εσωτερικής έκθεσης του ΔΝΤ, που δημοσίευσε χθες η διεθνούς κύρους αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο βαθμός συγκέντρωσης και η απουσία ανταγωνισμού στον κλάδο διύλισης βλάπτουν την οικονομία, είναι ανακριβές και εμπεριέχει αναλήθειες του μεγέθους που τα ΕΛΠΕ υποστηρίζουν ότι έχει, τότε γιατί να εμπιστευτούμε τις λοιπές εκθέσεις που εκπονεί το Ταμείο;

Ας μην ξεχνάμε, ότι είναι πολλοί εκείνοι που θα σπεύσουν να μας υπενθυμίσουν τις σημαντικές αποκλίσεις που είχαν κατά καιρούς οι προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από ό,τι πραγματικά συνέβη σε αυτήν…

Αντίστοιχα, εάν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των ΕΛΠΕ και όντως τόσο ο καταναλωτής όσο και η οικονομία γενικότερα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, για πόσο μπορεί η κυβέρνηση να αγνοεί το γεγονός αυτό, ιδίως υπό το φως της κατάστασης την οποία βιώνει σήμερα η χώρα;

Πού βρίσκεται, όμως, η αλήθεια και πόσο κοστίζει αυτή η «αλήθεια» στον Έλληνα καταναλωτή και στην οικονομία συνολικά, δεδομένης της σημασίας που έχουν οι πετρελαϊκές τιμές στην παραγωγική διαδικασία, στο κόστος μεταφοράς προϊόντων αλλά και σε εκείνο της καθημερινής μετακίνησης πολιτών;

Ας μην ξεχνάμε, όπως σημειώνεται και στο κείμενο έκθεσης που αποδίδεται στο ΔΝΤ, ότι η πετρελαϊκή αγορά στην Ελλάδα έχει αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το 2006, που εξέδωσε τέσσερις εκθέσεις και δύο αποφάσεις με τις οποίες καλούσε την κυβέρνηση να την απελευθερώσει, με μικρό, όμως, αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, η έκθεση παραθέτει και δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και είχαν αντίστοιχο αποτέλεσμα…

Σήμερα, η ανέχεια αλλά και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ωθούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, αλλά και επιβίωσης τους χειμερινούς μήνες, δημιουργώντας μια εικόνα όμοια της οποίας δεν έχει ζήσει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης τείνει να είναι το μόνο θέμα που απασχολεί τις γενικές συνελεύσεις ιδιοκτητών σε χιλιάδες πολυκατοικίες στις αστικές περιοχές, και ο αριθμός εκείνων που αποκλείουν το ενδεχόμενο αγορών σε περίπτωση εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Αντίστοιχα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται, διά στόματος του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, «οι Έλληνες, λόγω της κρίσης, πληρώνουν πολύ υψηλές τιμές για καύσιμα γενικά» καθώς η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους καυσίμων στην Ευρώπη…

Για πόσο, όμως, μπορεί να τα αντέξει ο μέσος πολίτης όλα αυτά;

Σε ένα ήδη υπερφορολογημένο προϊόν, όπως είναι η βενζίνη και το πετρέλαιο, είναι δυνατόν να έχουμε υψηλές τιμές και εξαιτίας της απουσίας ανταγωνισμού, όπως διατείνεται το ΔΝΤ;

Εντέλει, αν η κυβέρνηση, πράγματι, επιθυμεί «μια πιο εύρυθμη αγορά καυσίμων», όπως δηλώνει ο κ. Κεδίκογλου, τι την εμποδίζει να την αποκτήσει;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v