Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντί για δάκρυα δώσε ανάσες Άγκελα…

Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά όλη η ευρωζώνη, χρειάζεται «ανάσα». Με προγράμματα λιτότητας να προωθούνται στις περισσότερες χώρες μέλη, η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνον ένα μακρινό όνειρο.

Αντί για δάκρυα δώσε ανάσες Άγκελα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν οικονομικά ισχυρές χώρες - μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δανείζονται με μακροπρόθεσμα επιτόκια της τάξης του 5-6%, γιατί θα έπρεπε να περιμένει κανείς ότι μια χώρα με τα δομικά προβλήματα αλλά και την απουσία αξιοπιστίας της Ελλάδας θα μπορούσε να «ξαναβγεί» στις αγορές σε δύο ή σε τέσσερα χρόνια ή ακόμη και το 2020 και να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια;

Αντίστοιχα, όταν οι 13 από τις 17 χώρες - μέλη βρίσκονται σε διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» και προωθούν προγράμματα λιτότητας, με μόνον τις Εσθονία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Γερμανία, να τηρούν τον κανόνα περί ελλείμματος μικρότερου του 3% έναντι του ΑΕΠ, πώς είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ταχεία επάνοδο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη;

Πώς είναι δυνατόν να περιμένει κανείς την επίλυση ζητημάτων, τα οποία άπτονται της εμπιστοσύνης των αγορών, μέσω προγραμμάτων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, που μόνον μακροπρόθεσμα μπορούν να ωφελήσουν μια οικονομία;

Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη, χρειάζεται μια «ανάσα».

Μια ανάσα τουλάχιστον ενός έτους ακόμη, για το σύνολο των κρατών μελών της ευρωζώνης , όπως υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών Μπρέγκλε που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ή και περισσότερο για περιπτώσεις χωρών όπου η ύφεση είναι υψηλότερη του αναμενόμενου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, στην Κύπρο, να αναπροσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα μείωσης του πορτογαλικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας, από το 2013 στο 2014, βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το πνεύμα, όπως αντιστοίχως σε αυτό το πνεύμα βρίσκεται και διαφαινόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ακόμη και το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως μας υπενθυμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης του κέντρου Μπρέγκλε, παρέχει τη δυνατότητα απόκλισης από το όριο του 3% στις χώρες μέλη εάν βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης, ή "αν η ευρωζώνη στο σύνολό της διανύει μια δύσκολη περίοδο".

Προτρέπουν, μάλιστα, την «Κομισιόν» να υποβάλει ταχύτατα μια πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, προτού οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2013 στα εθνικά τους Κοινοβούλια.

Η παράμετρος, ωστόσο, που θα δώσει την πολυπόθητη «ανάσα» στην ευρωζώνη και θα την βοηθήσει να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης, δεν αφορά μια ακόμη απόφαση του Eurogroup ή του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, αντίστοιχες των οποίων έχουν σωρηδόν ληφθεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Κυριότερα, αφορά στη συναίνεση της Γερμανίας και των «ομόσταυλών» της κρατών, σχετικά με το ρόλο και τη δράση της ΕΚΤ στην τρέχουσα κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η παροχή ρευστότητας και η επανεδραίωση της εμπιστοσύνης των αγορών προς τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, είτε μέσω των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ, είτε μέσω της παροχής ρευστότητας, οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης χρέους, παρέχοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την επίτευξη της πολυπόθητης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδάλλως, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι λοιπές χώρες μέλη με προβλήματα χρέους, θα διανύσουν ιδιαίτερα δυσχερείς ημέρες, για τις ίδιες και τους λαούς τους, για τους οποίους τόσο «ματώνει» η καρδιά της φιλτάτης κ. Άγκελας Μέρκελ…

Εάν αυτό θα σημάνει επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε καθεστώς ενιαίας δημοσιονομικής διακυβέρνησης, αλλά και επαναπροσδιορισμού των καθηκόντων της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο για την ίδια την ευρωζώνη.

Ούτως ή άλλως, αυτό δεν λέει ότι επιδιώκει και η ίδια η Γερμανία, ή μήπως όχι;



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v