Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιγά μη σας κλείσουμε και τη Φολκσβάγκεν

Σε μία από τις πλέον ευφυείς ιδέες για την επανέναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στην Ελλάδα θα περίμενε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα έλεγαν «ναι». Αντίθετα κρατούν αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» κλειστό…

Σιγά μη σας κλείσουμε και τη Φολκσβάγκεν
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αποτελεί σχήμα οξύμωρο, αν μη τι άλλο, από τη μία πλευρά οι Ευρωπαίοι εταίροι να μας στηρίζουν χρηματοδοτικά, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, και από την άλλη να αντιτίθενται σε μία από τις πιο ευφυείς ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου για να πετύχουμε τον στόχο αυτό.

Η θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο φίλτατος κ. Κ. Χατζηδάκης, αποτελεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να στηθεί ξανά η παραγωγική βάση στη χώρα μας.

Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του σχετικά με την ακριβή μορφή που θα έχουν αυτές οι ζώνες, δηλαδή αν θα προσδιορίζονται γεωγραφικά ή αν θα αφορούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους της οικονομίας, δίχως αμφιβολία θα έπρεπε να εστιάσουν στον μεταποιητικό τομέα.

Γεωγραφικά οριοθετημένες περιοχές, πλησίον συγκοινωνιακών κόμβων, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα σιδηροδρομικά ή τα οδικά δίκτυα, απαλλαγμένες πλήρως από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και με συνολικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές, οι ΕΟΖ θα μπορούσαν να ξανανοίξουν τα φτερά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τονώνοντας την παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση.

Δίχως καμία απολύτως απόκλιση από τις υφιστάμενες διατάξεις του Εργατικού Δικαίου, όπως και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, οι ΕΟΖ θα μείωναν δραστικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές και θα τις μετέτρεπαν σε αμιγώς εξαγωγικές βιομηχανίες, αυξάνοντας και πάλι την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, δεδομένης της γειτνίασής τους με αεροδρόμια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης καθώς θα προσομοίαζαν σε διαρκείς εμπορικές εκθέσεις, οδηγώντας δυνητικά σε νέες εμπορικές ή παραγωγικές συμφωνίες στη χώρα μας.

Τα πλεονεκτήματα είναι, ασφαλώς, πολλά και είναι εύλογο, έως έναν βαθμό τουλάχιστον, να προκαλούν αντιδράσεις από χώρες-μέλη της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, με τις οποίες ο φίλτατος κ. Χατζηδάκης βρέθηκε αντιμέτωπος όταν έθεσε το θέμα στις Βρυξέλες.

Για μια χώρα, όμως, στη θέση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και μετρά αθροιστικές απώλειες της τάξης του 20% στο ΑΕΠ της κατά την περίοδο αυτή, ενώ είναι αντιμέτωπη με μια θυελλώδη ανεργία που προσεγγίζει το 25%, οι ΕΟΖ αποτελούν ένα παράθυρο που δεν πρέπει να κλείσει.

Ήδη, ΕΟΖ υπάρχουν και σε άλλες χώρες-εταίρους, όπως η Πολωνία, η οποία απαίτησε μάλιστα να αναφερθούν στη Συνθήκη ένταξής της στην Ε.Ε., γεγονός που αποτελεί νομικό προηγούμενο, ενώ είναι ήδη θεσμοθετημένες και στο Ελληνικό Δίκαιο, και μάλιστα πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Μαρτίου διευρύνθηκε το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να παράγει και πλέον το κρατικοδίαιτο μοντέλο υπερδανεισμού και κατανάλωσης, στο οποίο στηρίχθηκε, έχει χρεοκοπήσει.

Το Δημόσιο έχει πάψει να αποτελεί μοχλό δημιουργίας θέσεων εργασίας, ευτυχώς για την τσέπη του φορολογούμενου, και οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκονται αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα.

Το γεγονός αυτό οφείλουν να το προσμετρήσουν οι εταίροι και δανειστές μας, που σήμερα ενίστανται σχετικά με τη δημιουργία των ζωνών αυτών στην Ελλάδα.

Αν μη τι άλλο, μέχρι να απειληθεί η εγχώρια βιομηχανία τους θα περάσει αρκετός καιρός…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v