Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν ψάχνετε το χρήμα, «ακολουθήστε το χρήμα»…

Αν θέλει κανείς να πατάξει τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ρωτήσει τις τράπεζες. Αυτές ξέρουν. Ούτως ή άλλως, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι δανείζονται…

Αν ψάχνετε το χρήμα, «ακολουθήστε το χρήμα»…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν κερδίζεις 100 ευρώ, δεν μπορείς να δίνεις τα 82 ευρώ για να εξυπηρετείς τα δάνειά σου και ταυτόχρονα να καλύπτεις όλες τις άλλες υποχρεώσεις σου με τα υπόλοιπα 18 ευρώ.

Είναι κάτι που πολύ απλά δεν γίνεται!

Έτσι, λοιπόν, αν θέλει κανείς να εντοπίσει ένα σημαντικό τμήμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, πιθανότατα το μεγαλύτερο, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ρωτήσει τις τράπεζες.

Αυτές ξέρουν.

Ούτως ή άλλως, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι δανείζονται.

Αυτήν τη σχετικά απλή σκέψη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της μελέτης που εκπόνησαν 3 πανεπιστημιακοί σχετικά με το ύψος και την «ταυτότητα» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, τόσα χρόνια γιατί δεν την κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών και στις εφορίες;

Γιατί κάθονται και ασχολούνται με τεκμήρια και λογής-λογής ελέγχους, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος; Ακόμη χειρότερα, γιατί εκπαιδεύουν τους φορολογουμένους να φοροδιαφεύγουν μέσω μέτρων όπως η «περαίωση»;

Η μελέτη που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, του Ν. Αρταβάνη, από το Virginia Polytechnic Institute and State University, και των Adair Morse και Μαργ. Τσούτσουρα από το University of Chicago, σχετικά με τη διασύνδεση της δανειακής έκθεσης των φορολογουμένων και των δηλώσεων εισοδήματος που αυτοί υποβάλλουν, συνιστά τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης «δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει»…

Συνιστά, επίσης, και την επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι έχει φθάσει πλέον η ώρα για τη δραστηριοποίηση και του ιδιωτικού τομέα στην υπόθεση της πάταξης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Αν τρεις άνθρωποι μπορούν από το γραφείο τους στην Αμερική να εντοπίσουν το ύψος και την «ταυτότητα» της φοροδιαφυγής, κάτι που εκατοντάδες ή και χιλιάδες εφοριακοί δεν μπόρεσαν να πράξουν έως τώρα, γιατί το κράτος να μη ζητήσει τη γνώμη των ειδικών;

Όσων επαγγελματικά ασχολούνται με το αντικείμενο του ελέγχου και της αποτίμησης της οικονομικής δραστηριότητας;

Από τη στήλη αυτή έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει κατά το παρελθόν, και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, ότι η εμπλοκή των ελεγκτικών οίκων, ελληνικών ή ξένων, στο έργο του φορολογικού ελέγχου μόνον οφέλη μπορεί να προσφέρει για το ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους της χώρας αυτής.

Γιατί πρέπει πάντα να επιμένει η Πολιτεία ότι «έχει τη λύση» ή ότι «μπορεί να τη βρει», όταν αποδεδειγμένα ούτε το ένα μπορεί να κάνει ούτε το άλλο από μόνη της;

Αν δεν μπορείτε, δώστε τη δουλειά αλλού, βρε παιδιά! Δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε κακό…

Το κράτος θα κάνει τη δουλειά του γεμίζοντας τον δημόσιο κορβανά και εμείς, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όλοι οι λοιποί, εκ των πραγμάτων ειλικρινείς, φορολογούμενοι θα κάνουμε τη δική μας, αφού θα ελαφρυνθεί το φορτίο που πρέπει να κουβαλήσουμε.

Απλή υπόθεση. Κάνετε έναν διεθνή διαγωνισμό και αναθέστε από έναν κλάδο σε κάθε ελεγκτικό οίκο. Για τους γιατρούς ο τάδε, για τους μηχανικούς ο δείνα, και ούτω καθ’ εξής.

Δώστε τους και μια ταυτότητα που να λέει ότι κάνουν τη δουλειά για το ελληνικό δημόσιο, για να μην αρχίσει ο κάθε πικραμένος να ουρλιάζει ότι του ζητούν τα προσωπικά του δεδομένα, και όταν τελειώσουν τη δουλειά αυτή πληρώστε τους με ένα ποσοστό επί των εσόδων…

Πού είναι το πρόβλημα;

Αλλά αν είναι να κάνετε μια τέτοια δουλειά, μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα και το τραπεζικό σύστημα…

Ας μην ξεχνιόμαστε. Αν ψάχνουμε να βρούμε τα λεφτά, το μονοπάτι που χάραξαν πρέπει να ακολουθήσουμε…

Όπως είπε και κάποια κινηματογραφική ψυχή, «ακολουθήστε το χρήμα...».


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v