Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χαμένη τιμή των ακινήτων…

Η απόφαση της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι στην καλύτερη περίπτωση ιλαρή και στη χειρότερη τραγική, καθώς καταδεικνύει σαφή άγνοια των πραγματικών συνθηκών της αγοράς.

Η χαμένη τιμή των ακινήτων…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως αυτή έγινε χθες γνωστή διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, για το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κινείται μεταξύ ιλαρότητας και τραγικότητας, υπό το φως της απόλυτης νέκρας που επικρατεί σήμερα στην κτηματική και στεγαστική αγορά αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει ο τόπος.

Συνιστά δε προσβολή στην ύβρη ο ισχυρισμός που αποδίδεται στον ίδιο ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησής τους καθώς οι αντικειμενικές έχουν πλέον εναρμονιστεί με τις εμπορικές αξίες….

Υπό το πρίσμα δηλώσεων όπως αυτή, διερωτάται κανείς εάν πράγματι όσοι κρατούν τα ηνία του τόπου έχουν πλήρη συναίσθηση όσων διαδραματίζονται γύρω μας.

Εάν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική, θα ήταν ίσως χρήσιμο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πράξει δύο-τρία τινά:

Πρώτον, να κάνει μια βόλτα στους κεντρικούς και στους λοιπούς δρόμους των ελληνικών πόλεων, παρατηρώντας όμως, αυτήν τη φορά, τα μυριάδες πωλητήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων και λοιπών ακινήτων που είναι αναρτημένα, ώστε να λάβει μια γεύση του τι ακριβώς συμβαίνει αυτήν την ώρα στην αγορά.

Δεύτερον, να προστρέξει στον διαδικτυακό τόπο που διατηρεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE), όπου είναι βέβαιον ότι θα αποκομίσει μια στοιχειοθετημένη εικόνα για τη ραγδαία πτώση που σημειώνει η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, η οποία μόνον τον μήνα Μάιο υποχώρησε κατά 31,1% στον αριθµό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, ενώ κυριολεκτικά έχει αποδεκατιστεί από την έναρξη της κρίσης.

Τρίτον, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να δει τα κιτάπια που τηρεί το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία επίσης σημειώνουν ραγδαία πτώση.

Είναι πολλές, επίσης, οι λοιπές πηγές στις οποίες θα μπορούσαν να προστρέξουν οι φίλτατοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ώστε να μορφώσουν άποψη και γνώμη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να δουν τα αδιάθετα αποθέματα ακινήτων που έχουν σήμερα οι Έλληνες κατασκευαστές, αλλά και να συμβουλευτούν κτηματομεσίτες, σχετικά με τη συνολική πορεία της αγοράς, είτε σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, είτε σχετικά με τις ενοικιάσεις και τα μισθώματα που πλέον ζητούνται.

Θα ήταν δε χρήσιμα όλα αυτά διότι θα οδηγούσαν το οικονομικό επιτελείο στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι σήμερα εντελώς νεκρή. Με άλλα λόγια, ότι ο αριθμός των πράξεων έχει εκμηδενιστεί, αφού η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και αφορά επίπεδα τιμών σαφώς χαμηλότερα εκείνων που προσφέρονται, ενώ οι όποιες αγοραπωλησίες γίνονται αφορούν επίπεδα τιμών που ουδεμία σχέση έχουν είτε με όσα ίσχυαν έως πρόσφατα στην ελληνική αγορά ακινήτων, είτε με εκείνα των λεγόμενων αντικειμενικών αξιών.

Υπό το πρίσμα αυτό, ποια είναι άραγε η χρησιμότητα του θεσμού των «αντικειμενικών»;

Εάν η προσφορά δεν συναντά τη ζήτηση σε κάποιο επίπεδο τιμής, γιατί πρέπει να επιμένουμε ότι υφίσταται ακόμη μια αγορά, πολλώ δε μάλλον ότι είναι δυνατόν να προσδιοριστούν κατά τρόπο αντικειμενικό οι τιμές σε αυτήν;

Το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ουδέποτε αντικατόπτρισε τις αγοραίες αξίες, αλλά μόνον την αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει τη φορολογία πράξεων επί ακινήτων.

Η διατήρηση δε τόσο του ίδιου του συστήματος αυτού, όσο και των υφιστάμενων αντικειμενικών τιμών αποτελεί μια ευθεία στρέβλωση των όρων λειτουργίας μιας αγοράς η οποία έχει πλέον καταρρεύσει και εμφανίζει επίπεδα τιμών τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι είτε σημαντικά χαμηλότερα των λεγόμενων αντικειμενικών, είτε πλασματικά καθώς αφορούν πράξεις αγοραπωλησίας σε κατάσταση κρίσης.

Τι από όλα αυτά δεν είναι σήμερα κατανοητό, όταν αποφασίζεται η διατήρηση των αντικειμενικών στα παρόντα επίπεδά τους και επιχειρείται να εμφανιστεί ως «δώρο» προς την αγορά ότι αυτές δεν αυξήθηκαν;

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v