Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύστατη μάχη των «νοικοκυραίων»…

Εάν η ύστατη μάχη των «νοικοκυραίων» δοθεί και χαθεί στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας, οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και μακρόχρονες, ενώ θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Η ύστατη μάχη των «νοικοκυραίων»…
 Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όποιες αποφάσεις και αν ληφθούν σχετικά με το ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων, οι λήπτες των οποίων αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερες δυσχέρειες στην ομαλή εξυπηρέτησή τους, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, διορατικότητα και σύνεση.

Από τις αποφάσεις αυτές δεν θα κριθεί μόνον το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, και άρα η δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας, αλλά κυριότερα η περιουσία και οι κόποι εκατομμυρίων Ελλήνων και εν τέλει, πιθανότατα, η κοινωνική ειρήνη σε αυτόν τον τόπο.

Εάν η ύστατη μάχη των «νοικοκυραίων» δοθεί και χαθεί στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας, οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και μακρόχρονες, ενώ θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, μέσω της οποίας επιδιώκει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας η τρόικα, αφορά, προφανώς, και στην κτηματική αγορά.

Ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά και κατά τρόπο ομαλό, ο οποίος δεν θα επηρεάσει περαιτέρω την ήδη πληττόμενη ελληνική κοινωνία.

Πέραν των σαρωτικών κοινωνικών επιπτώσεων που θα έχει τυχόν συναίνεση της κυβέρνησης στο αίτημα το οποίο αποδίδεται στην τρόικα (Τα Νέα) για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ενυπόθηκων ακινήτων, τα δάνεια επί των οποίων δεν εξυπηρετούνται, τούτη θα έχει και καταλυτικές συνέπειες στο μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και στην υγεία του συνολικού χαρτοφυλακίου στεγαστικών χορηγήσεων των τραπεζών.

Εάν η ήδη νεκρή κτηματική αγορά όντως κατακλυστεί από ακόμη 100.000 ακίνητα προς πώληση, που αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα δοθεί η χαριστική βολή σε έναν κλάδο ο οποίος έως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας τόσο ο ίδιος όσο και μέσω των συναφών του επαγγελμάτων σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, εάν επιτραπεί η πραγματοποίηση πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια χαμηλότερα των 200.000 ευρώ, όχι μόνον ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για τη δημιουργία μιας αγοράς δανείων «subprime» στην Ελλάδα, αφού η πραγματική αξία των προσημειωθέντων ακινήτων θα οδηγηθεί βίαια σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα τόσο του ύψους της προσημείωσης όσο και του επιπέδου στο οποίο είναι οικονομικά «λογική» η αποπληρωμή τους, αλλά θα «ακυρωθεί» και η αξία των τιτλοποιήσεων των δανείων αυτών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ελληνικές τράπεζες για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Πρόκειται για έναν εφιαλτικό φαύλο κύκλο, μέσω του οποίου όχι μόνον θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας η επιδιωκόμενη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερες των προσδοκώμενων, αλλά θα ανοίξει «τους ασκούς του Αιόλου» τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 800.000 στεγαστικών και άλλων δανείων, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εν δυνάμει μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έχει προχωρήσει σε αναχρηματοδοτήσεις, οι οποίες απλώς συγκαλύπτουν το εύρος του προβλήματος, για λόγους κυρίως κάλυψης των απαιτήσεων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε περίπτωση βίαιων αναταραχών στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ευλόγως θα επηρεαστεί, δεδομένης της κατακρήμνισης των τιμών των ακινήτων και του ασύμφορου της εξυπηρέτησης δανείων, το ύψος των οποίων ουδεμία λογική θα έχει πλέον στα μάτια των δανειοληπτών.

Ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα θα διευρυνθούν, όπως αντίστοιχα και το ενδεχόμενο ευθείας πλέον κρατικοποίησής τους…

Αποφάσεις, ωστόσο, για το μείζον αυτό ζήτημα πρέπει να ληφθούν, και μάλιστα άμεσα, διότι το μόνο βέβαιο είναι ότι η επάνοδος των οικονομικών συνθηκών που θα επέτρεπαν την ομαλή εξυπηρέτηση του συνόλου ή εν τέλει της πλειονότητας των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων αργεί…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v