Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζάμπα κόπος, τζάμπα μέτρα…

Όσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και εάν βάλει στο τραπέζι της τρόικας η κυβέρνηση, εάν δεν καταβάλει μια σοβαρή προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, τότε, πιθανότατα, όλα θα αποδειχθούν τζάμπα κόπος…

Τζάμπα κόπος, τζάμπα μέτρα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και εάν βάλει στο τραπέζι της τρόικας η κυβέρνηση, εάν δεν καταβάλει μια σοβαρή προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να προχωρήσει και σε νέο γύρο επίπονων περικοπών, βαθαίνοντας περαιτέρω την ύφεση στη χώρα.

Ούτως ή άλλως, αυτό ήδη προβλέπεται, αφού βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων έσοδα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατά την επόμενη διετία, ειδάλλως να ληφθούν νέα μέτρα για το ισόποσο.

Πρόκειται για μια υποχρέωση η οποία, αν και αφορά σε ποσοστό περίπου 20% της συνολικής δημοσιονομικής προσπάθειας που καταβάλλεται, ελάχιστα πλέον μνημονεύεται, εξαιτίας ακριβώς του επιπρόσθετου «πόνου» που τη συνοδεύει για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες αυτής της χώρας.

Πέραν, όμως, του προφανούς πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η επιβολή νέων μέτρων, επιπρόσθετων των 11,6 δισ. ευρώ, για τα οποία συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα, ένα νέο πακέτο περικοπών είναι βέβαιο ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες, τόσο για τον βαθμό συνοχής μιας κοινωνίας η οποία ήδη βρίσκεται σε κρίση όσο και για την οικονομία συνολικά.

Μια οικονομία η οποία στενάζει υπό το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και της πιστωτικής ασφυξίας που την κατατρέχουν την τελευταία τριετία και πλέον, οδηγώντας την σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Για μια χώρα, ωστόσο, η οποία εξαρτά την επιβίωσή της, τόσο τη νομισματική όσο και την οικονομική, από την υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι των κοινοτικών και λοιπών δανειστών της, συμπεριλαμβανομένης της πάταξης της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα ελάχιστα εμφανίζεται να πράττει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου εκκρεμεί εδώ και ένα έτος, ενώ η κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στη χώρα ασφαλώς δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, όπως ο εντοπισμός φορολογικών παραβάσεων σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και πανηγύρια από το ΣΔΟΕ.

Όσο φιλότιμες και εάν είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του Σώματος αυτού, δεν αρκούν για την αποδόμηση ενός φαινομένου που έχει αναχθεί σε πραγματικό «εθνικό σπορ», όπως κατέδειξαν και τα τελευταία αποτελέσματα ελέγχων σε τουριστικές περιοχές, όπου εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις σχεδόν στο 60% των επιχειρήσεων οι οποίες ελέγχθηκαν.

Σε έναν έλεγχο ο οποίος διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου, όπου ελέγχθηκαν 642 επιχειρήσεις σε νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας και εντοπίστηκαν 3.256 φορολογικές παραβάσεις στις 367 από αυτές, ήτοι ποσοστό 57,2%, ενώ σε κύρια τουριστικά θέρετρα όπως η Ρόδος το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 85,%...

Εάν οι έλεγχοι αυτοί του ΣΔΟΕ είναι ενδεικτικοί ως προς το ποσοστό φοροδιαφυγής που επικρατεί στην κυριότερη βιομηχανία της χώρας, την τουριστική, η οποία «παράγει» περίπου το 16% του συνολικού ΑΕΠ, ή εάν ευσταθούν οι διαπιστώσεις του ίδιου του διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκα, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ότι «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12-15% του ΑΕΠ» και αφορά σε ποσό έως και 40 δισ. ευρώ, τότε βεβαίως, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος, θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας, «ακόμη και τα μισά να εισπράτταμε» από τα χρήματα αυτά, αντί να ψάχνουμε για νέα μέτρα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v