Πάρ΄ το αλλιώς με τις αποκρατικοποιήσεις…

Για μια χώρα η οποία διαλαλεί ότι έχει εναποθέσει σημαντικό μέρος των ελπίδων της για ταχεία ανάκαμψη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η Ελλάδα εμφανίζεται μάλλον να μη βιάζεται να ανακάμψει…

Πάρ΄ το αλλιώς με τις αποκρατικοποιήσεις…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για μια χώρα η οποία διαλαλεί ότι έχει εναποθέσει σημαντικό μέρος των ελπίδων της για ταχεία ανάκαμψη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η προώθηση του οποίου μπορεί να συμβάλει έως 3% ετησίως στην αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα εμφανίζεται μάλλον να μη βιάζεται να ανακάμψει…

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), δηλαδή ο φορέας που συστάθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για την προώθηση αυτού του προγράμματος, επί ένα τρίμηνο έβαλε «τα μολύβια κάτω», με απόφαση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) που μετέχουν στο διοικητικό του συμβούλιο, επικαλούμενο την προεκλογική περίοδο.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη καλύτερα, εδώ και έναν μήνα η θέση του προέδρου του παραμένει κενή, μετά την παραίτηση του κ. Γ. Κουκιάδη από αυτήν, ενώ μόλις χθες «θόρυβος» δημιουργήθηκε σχετικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ταμείου, Κ. Μητρόπουλο, τον οποίο πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ή εν τέλει από την κυβέρνηση ήθελαν να παραιτείται.

Τελικώς, αργά χθες το βράδυ, η «παραίτησή» του, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, έγινε «αποδεκτή»

Επιπρόσθετα, πέραν των όποιων ζητημάτων εγείρονται σχετικά με πρόσωπα ή με όσους ευελπιστούν να τους αντικαταστήσουν, εμπόδιο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα στέκουν 13 προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως εκ μέρους συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων σε υπό ιδιωτικοποίηση φορείς, αλλά και η ανάγκη προώθησης συνολικά 77 νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων εκ μέρους της ίδιας της Πολιτείας, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και αφορούν στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων κ.ά.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι, αν και η ελληνική Πολιτεία ευελπιστεί να πωλήσει σημαντικά μερίδια συμμετοχής ή ακόμη και το σύνολο ορισμένων φορέων, ο περίφημος νόμος Αλογοσκούφη, που θέτει πλαφόν 20% στην πώληση μεριδίων σε εταιρείες «στρατηγικού ενδιαφέροντος», βρίσκεται ακόμη σε πλήρη ισχύ…

Αντίστοιχα, εκκρεμεί σειρά «παρεμβάσεων» που αφορούν από τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων, έως την αντιμετώπιση του ζητήματος της υποχρεωτικής συμμετοχής των εργαζομένων στα Δ.Σ. των ΔΕΚΟ, καθώς και σειρά άλλων, οι 44 εκ των οποίων έπρεπε, ήδη, να είχαν διεκπεραιωθεί έως τον Ιούνιο 2012 και οι υπόλοιπες 33 έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Πέραν όλων αυτών, βεβαίως, η υπόθεση της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα αφορά και στην παράμετρο του νομισματικού ή άλλου κινδύνου που αντιπροσωπεύει η ίδια η χώρα, του λεγομένου «country risk», και της αβεβαιότητας που αυτός συνεπάγεται για οποιονδήποτε προτίθεται να κάνει επενδύσεις στη χώρα μας.

Μετά από όλα αυτά, γιατί πρέπει να προκαλεί απορία ότι από το περίφημο πρόγραμμα ύψους 50 δισ. ευρώ βρεθήκαμε να πουλάμε και μάλιστα με μίσθωση για 90 χρόνια μόνον ένα κτίριο στο Μαρούσι (το ΙΒC) και τα Κρατικά Λαχεία, με προσδοκώμενο όφελος κάτω του 1 δισ. ευρώ για εφέτος, μεταθέτοντας τις ελπίδες για την προώθηση άλλων 23 αποκρατικοποιήσεων το 2013;

Γιατί πρέπει να ελπίζουμε ότι τόσο οι κοινοτικοί μας εταίροι όσο και οι λοιποί δανειστές μας θα μας πάρουν στα σοβαρά και ότι θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας;

Αν η κυβέρνηση προβληματίζεται σχετικά με τα πρόσωπα που καλούνται να διεκπεραιώσουν το σχετικό έργο, ας συγκαλέσει μια γενική συνέλευση των μετόχων του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή της ιδίας, και ας ορίσει τους αντικαταστάτες τους…

Με «διαρροές» και με «παραιτήσεις», που αρχικά δεν επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια γίνονται αποδεκτές, και μάλιστα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δεν γίνεται δουλειά…

Ούτως ή άλλως, το ΤΑΙΠΕΔ συστάθηκε ως ανώνυμη εταιρεία ούτως ώστε να διαθέτει την ευελιξία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα για τις κινήσεις του… Τώρα εάν τα τρία κόμματα που αρχικώς στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου εκπροσωπούνται ακόμη σε αυτό, η ευθύνη για το γεγονός δεν βαρύνει το ίδιο, αλλά τον βασικό μέτοχο, την Πολιτεία…

Εν πάση περιπτώσει, εάν η Πολιτεία επιθυμεί όντως να προωθήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα μπορούσε πέραν του ταμειακού οφέλους του να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και να προσφέρει 150.000 νέες θέσεις εργασίας, πρέπει μάλλον να πάρει τις αποφάσεις της, αλλά και να στρωθεί στη δουλειά…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v