Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χορεύουμε ταγκό ή στο ταψί;

Όπως πολλοί χοροί, έτσι και το ταγκό απαιτεί την παρουσία πρόθυμου εταίρου. Δίχως αυτήν ή αυτόν χορός δεν υπάρχει. Τι από όλο αυτό δεν αντιλαμβάνονται όσοι ζητούν να προχωρήσει σήμερα η Ελλάδα σε επαναδιαπραγμάτευση;

Χορεύουμε ταγκό ή στο ταψί;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όπως πολλοί χοροί, έτσι και το ταγκό απαιτεί την παρουσία πρόθυμου εταίρου.
Δίχως αυτήν ή αυτόν χορός δεν υπάρχει.

Για παράδειγμα, εάν ο ένας από τους δύο εταίρους απωθείται από την παρουσία ή τις πράξεις του άλλου και δεν συναινεί ή εν τέλει εμφανίζεται απρόθυμος, ο «χορός» θα πρέπει είτε να ακυρωθεί, είτε τουλάχιστον να μετατεθεί χρονικά έως ότου αρθούν τα αίτια αυτής της απροθυμίας.

Γιατί στην περίπτωσή μας θα πρέπει να υφίσταται κάτι διαφορετικό;

Η Ελλάδα αποδείχθηκε στην πράξη ένας, αν όχι απωθητικός, τουλάχιστον μη ελκυστικός εταίρος.

Υποσχέθηκε ότι θα καλλωπιστεί, υποσχέθηκε ότι θα χάσει τα περιττά κιλά της, υποσχέθηκε ότι θα μάθει να ζει με λιγότερα, και πάντως όχι με δανεικά.

Τι από όλα αυτά έπραξε;

Σύμφωνα με τους φίλτατους εταίρους και δανειστές της, αλλά και κατά γενική ομολογία, τίποτε.

Συνολικά, το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της βρίσκεται εκτός τροχιάς σε 210 σημεία, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

Μην τα συζητάμε. Γνωστά πράγματα είναι.

Ως αποτέλεσμα, όμως, βρέθηκε να χορεύει μόνη ή για την ακρίβεια να τη χορεύουν στο… ταψί.

Αυτήν τη μελανή ώρα, με την ύφεση και την ανεργία να κυριαρχούν, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη και με χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της ανέχειας, ή και πέραν αυτών, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει μόνον χρηματοδοτική ασφυξία αλλά και την ενεργή, πλέον, προετοιμασία ορισμένων εκ των εταίρων της να τη θέσουν εκτός πίστας…

Λεφτά από τους δανειστές, όπως πάνε τα πράγματα, μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα δούμε, πλην όσων αφορούν στο περίφημο ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει τον Αύγουστο.

Ακόμη όμως και τότε, για να ανοίξουν και πάλι οι κάνουλες της κοινοτικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχουμε δώσει απτά αποτελέσματα.

Όχι «δείγματα γραφής», αλλά μετρήσιμα αποτελέσματα, στο πεδίο τόσο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

Τι από όλα αυτά, τα μάλλον απλά, δεν κατανοούν όσοι υποστηρίζουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποκλίνει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου;

Τι ακριβώς καλείται να επαναδιαπραγματευτεί η Ελλάδα, όταν οι κοινοτικοί της εταίροι και δανειστές αρνούνται ακόμη και να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Δυστυχώς, η αλήθεια δεν απέχει από όσα υποστήριξε ο φίλτατος κ. Γ. Στουρνάρας στη Βουλή:

«…Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγμευτούμε πριν πάρουμε μέτρα για να ξαναμπούμε σε τροχιά. Για να επαναδιαπραγματευτείς πρέπει να θέλει και το έτερο μέλος και αυτό που θα κάνουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα σε τροχιά, και μετά η επαναδιαπραγμάτευση…».

Τόσο απλά!



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v