Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είπα - ξείπα τέλος. Ώρα για έργα…

Όταν όλοι σε αμφισβητούν ότι μπορείς να τηρήσεις τις δεσμεύσεις σου, ποιο το όφελος να σπεύδεις να τις αθετήσεις μόνος σου; Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να επιβεβαιώνουμε όσους πιστεύουν τα χειρότερα για εμάς…

Είπα - ξείπα τέλος. Ώρα για έργα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσής της, αλλά και της σημαντικότερης κρίσης αξιοπιστίας που έχει γνωρίσει κράτος του δυτικού κόσμου, σε ζώσα μνήμη, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρει στον τόπο η εκ νέου αμφισβήτηση των δεσμεύσεών της έναντι των κοινοτικών της εταίρων και δανειστών.

Ποιο το όφελος, πριν η κυβέρνηση κάτσει καν στο τραπέζι των συνεδριάσεών της, από την αμφισβήτηση της σκοπιμότητας αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ εκ μέρους του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη;

Πώς αντικατοπτρίζεται η δήλωση αυτή σε όσους μας κοιτούν, ώστε να διαγνώσουν τις προθέσεις μας και να δουν αν κρατάμε τον λόγο μας;

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, κρίνει σκόπιμο να επαναβεβαιώσει με επιστολή του προς τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους, δίδοντας έμφαση ειδικά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τι μπορεί να προσδοκά μέσω μιας δήλωσης του είδους αυτού ο κ. Ιωαννίδης;

Εκτιμά, ίσως, ότι θα λάβουμε ταχύτερα το ποσό του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από την τελευταία δόση προς τη χώρα μας ή πιστεύει ότι συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας;

Η συζήτηση για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ προφανώς δεν αφορά μόνον σε αυτήν την κερδοφόρα κρατική λοταρία, η οποία γεννά σήμερα σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Αφορά επί της ουσίας στις προθέσεις του κράτους αυτού να προωθήσει τις σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται για να ορθοποδήσει για μία ακόμη φορά, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αποκρατικοποιήσεων, όσο και των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Το ζήτημα δεν άπτεται καν ιδεοληψιών σχετικά με την ανάγκη ή μη της ανάληψης επιχειρηματικής δραστηριότητας από το κράτος ή με εκείνη του απεγκλωβισμού της οικονομίας από τον σφιχτό εναγκαλισμό του.

Αφορά στις προθέσεις της χώρας για αλλαγή. Θέλει η Ελλάδα να αλλάξει ή όχι; Επιθυμεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα που της θέτουν σήμερα όσοι βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τη συντηρήσουν.

Κακά τα ψέματα, φίλτατοι. Οι περισσότεροι από εμάς ελπίζουμε, αλλά είναι σαφώς λιγότεροι εκείνοι που πιστεύουν ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αρθεί στο ύψος των δραματικών περιστάσεων και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Την ώρα που η χώρα μας όφειλε να δώσει από την πρώτη κιόλας ημέρα, ό,τι καλύτερο διαθέτει στη μάχη για την αναβίωση της οικονομίας και την επιστροφή της στην οδό της ανάπτυξης, η κυβέρνηση, με τα ελάχιστα δείγματα γραφής που έχει δώσει έως τώρα, δείχνει να μην μπορεί να βρει τον βηματισμό της.

Γκάφες, ασυνεννοησία, τραγικές ελλείψεις, ακόμη και σε επίπεδο στοιχειωδών γνώσεων για το ποιος δικαιούται να εκπροσωπήσει τη χώρα σε μια σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αλλά και σπουδή για το διορισμό ημετέρων συνθέτουν μια εικόνα χαμηλών προσδοκιών για τη συνέχεια.

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Οι κινήσεις αυτές παρακολουθούνται πολύ στενά και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προθυμία ή μη των δανειστών μας να συναινέσουν στα εύλογα αιτήματα χαλάρωσης του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πλέον, το μόνο που μπορεί να προτάξει η χώρα αυτή είναι έργα και πράξεις.

Υλοποίηση των δεσμεύσεων και μέσω αυτής σταδιακή αποκατάσταση της χαμένης μας αξιοπιστίας.

Τότε, ίσως, θα μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε αλλαγή διαθέσεων και αντιμετώπισης…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v