Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euro-φάουλ Μέρκελ και σκορ 5-0

Αν όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τότε η ευρωζώνη έχει μάλλον «χάσει». Η ώρα για τις τελικές αποφάσεις πλησιάζει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε, είτε είμαστε στο Βερολίνο είτε στην Αθήνα.

Euro-φάουλ Μέρκελ και σκορ 5-0
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τότε, άραγε, τι να σημαίνει ότι πέντε χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι ήδη στα «αποδυτήρια» και «αναρρώνουν»;

Η παταγώδης αποτυχία των έως τώρα «πυροσβεστικών» μέτρων που έχει σκαρφιστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η ευρωζώνη, με κύρια ευθύνη της Γερμανίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποφυγή της εξάπλωσής της, είναι προφανής εδώ και καιρό και σφραγίστηκε χθες με τη διπλή προσφυγή της Ισπανίας και της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η καγκελάριος, Άν. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Β. Σόιμπλε έχουν καταδείξει, πρώτον, ότι δεν αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των αγορών και, δεύτερον, ότι δεν διαθέτουν ούτε την ενόραση αλλά ούτε και τη στόφα των μεγάλων πολιτικών, οι οποίοι έθεσαν τον θεμέλιο λίθο για το χτίσιμο της σύγχρονης Ευρώπης.

Αντίστοιχα, έχουν καταδείξει ότι δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της λέξης «εμπιστοσύνη» στη λειτουργία του τραπεζικού και του χρηματοοικονομικού συστήματος, συμπεριλαμβάνοντας «λύσεις» όπως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους χωρών-,μελών της ευρωζώνης.

Η συνταγή της «δημοσιονομικής ορθότητας» που πρεσβεύουν, αν και συνιστά τη μόνη βιώσιμη λύση, μακροπρόθεσμα, για τη μακροημέρευση της ευρωζώνης, έχει αποτύχει επανειλημμένα να κατευνάσει τις αγορές, από τις οποίες κρίνεται η άμεση επιβίωσή της.

Όταν ο στόχος της ενιαίας δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης παραμένει ακόμη υπό την αίρεση πολιτικών διεργασιών και άρα φαντάζει ακόμη ιδιαίτερα μακρινός, η απόρριψη μέτρων όπως τα ευρωομόλογα ή κινήσεων για την τόνωση της καταθετικής εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης συνιστούν μια ανοικτή πρόσκληση για νέες περιπέτειες.

Προφανώς απαιτείται ενιαίος δημοσιονομικός και οικονομικός έλεγχος για να επιβιώσει το κοινό νόμισμα. Όμως, όπως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν, οι αγορές δεν έχουν ούτε την υπομονή, αλλά ούτε και την εμπιστοσύνη ότι το πείραμα θα πετύχει.

Ο χρόνος μετρά, πλέον, αντίστροφα και για την Ιταλία, όπου ήδη η Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) αποτελεί την πρώτη «προβληματική» τράπεζα την οποία προετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει το ιταλικό δημόσιο, στο πλαίσιο, ενδεχομένως, ενός ευρύτερου κύκλου τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, αντίστοιχοι των οποίων οδήγησαν την Ιρλανδία, και πλέον την Ισπανία και την Κύπρο στο «μνημόνιο»…

Αν, όμως, πέσει και το κάστρο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία ήδη δανείζεται με σχεδόν απαγορευτικά επιτόκια, τότε ποια θα είναι η χρησιμότητα των «πυροσβεστικών» μέτρων, που έχει στη φαρέτρα της η ευρωζώνη;

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει, ήδη, να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις πέντε κρατών-μελών, ενώ η διάδοχη κατάσταση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), δεν έχει καν αρχίσει να λειτουργεί…

Αθροιστικά δε, τα κεφάλαιά τους δεν αντιστοιχούν ούτε καν στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ…

Η ώρα των οριστικών αποφάσεων για την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης προφανώς έχει έλθει και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιλέγουν να αγνοούν όσοι κρατούν τα ηνία της εξουσίας στην Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης στην ιστορία της ευρωζώνης, έχει εκπέσει της εμπιστοσύνης πολλών και θα ήταν πολύ εύκολο να καταστεί το εξιλαστήριο θύμα της…

Το γεγονός αυτό είναι αντιληπτό;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v