Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τώρα πια γνωρίζουμε. Ευρώ ή όχι;

Αν κυρίαρχο στοιχείο της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης ήταν η λεγόμενη «τιμωρητική ψήφος», το μεγάλο ζητούμενο της παρούσας είναι η «επόμενη ημέρα». Το διακύβευμα είναι πλέον γνωστό σε όλους…

Τώρα πια γνωρίζουμε. Ευρώ ή όχι;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, τα περισσότερα ερωτήματα απαντήθηκαν.

Το εκλογικό σώμα, οι πολίτες με δικαίωμα στην ψήφο είχαν τη δυνατότητα να σταθμίσουν θέσεις, απόψεις και προθέσεις και μπορούν πλέον να αποφανθούν ευχερέστερα σχετικά με την κατεύθυνση που επιθυμούν να λάβει ο τόπος.

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση διαφέρει σαφώς από την τελευταία. Για πολλούς λόγους, αλλά κυριότερα επειδή πλέον οι πολίτες γνωρίζουν.

Αν κυρίαρχο στοιχείο της τελευταίας, κυβερνητικά άκαρπης, εκλογικής αναμέτρησης ήταν η λεγόμενη «τιμωρητική ψήφος», το μεγάλο ζητούμενο της παρούσας είναι η «επόμενη ημέρα» και η ανάδειξη ενός σχήματος το οποίο θα αποδειχθεί ικανό να αντιμετωπίσει τη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει ο τόπος τα τελευταία 40 χρόνια.

Ενός σχήματος το οποίο, ευλόγως, θα πρέπει να έχει ισχυρή εκλογική αλλά και κοινωνική νομιμοποίηση, αλλά και να έχει κάνει απολύτως σαφείς τις προγραμματικές του προθέσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, αλλά και την αναγκαιότητα που τίθεται, άπαντες εξ όσων προσδοκούν την ψήφο μας άπλωσαν τα χαρτιά τους, ή τουλάχιστον όσα διέθεταν, παρέχοντας έτσι σε όσους είχαν τον χρόνο και τη διάθεση να τους παρακολουθήσουν τη δυνατότητα να μορφώσουν καλύτερα και πληρέστερα άποψη.

Οι παρθενογενέσεις σπανίζουν και ούτως ή άλλως δεν αφορούν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, στο διάστημα που κύλησε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση έως τώρα, πολλά πράγματα έγιναν σαφέστερα, ιδίως σε ό,τι αφορά σε όσους δεν είχαν «κυβερνητική» πρόταση έως τώρα.

Πλέον, γνωρίζουμε επακριβώς την πρόταση του καθενός για την υπέρβαση της κρίσης και μπορούμε να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητά της.

Γνωρίζουμε ποιες θέσεις πρεσβεύει ο καθένας εκ των κυριότερων διεκδικητών της εξουσίας, αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία οδήγησαν τον τόπο στη σημερινή του μοίρα.

Γνωρίζουμε ποιος θέλει περισσότερο κράτος, ποιος θέλει λιγότερο κράτος, ποιος τάσσεται στο πλευρό των συντεχνιών και ποιος εναντίον τους, γνωρίζουμε ποιον «πλησίασαν» οι υπέρμαχοι του πελατειακού κράτους και από ποιον αποστασιοποιήθηκαν και ούτω καθεξής…

Αντίστοιχα, γνωρίζουμε και ποιος «κοστολογεί» τα λεγόμενά του αλλά και το ενδεχόμενο κόστος ή όφελος των επιλογών που προτείνει.

Γνωρίζουμε με περισσότερη σαφήνεια από ποτέ ποιος είναι διατεθειμένος να αναλάβει υπέρμετρους κινδύνους και ποιος ή ποιοι επιθυμούν η χώρα μας να παραμείνει στέρεα αγκυρωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Γνωρίζουμε ποιος είναι προετοιμασμένος να διακυβεύσει και με ποιο τίμημα τις θεμελιώδεις επιλογές της χώρας και επιπρόσθετα γνωρίζουμε κατά πόσον η εναλλακτική του πρόταση είναι επαρκής ή μη.

Διότι, ας μην έχουμε αμφιβολίες, πλέον. Το πραγματικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο προσανατολισμός της χώρας και οι θεμελιώδεις επιλογές της.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν το γεγονός αυτό δεν ήταν τόσο σαφές.

Αν, όμως, τα γνωρίζουμε όλα αυτά, τότε τι μας εμποδίζει να διαλέξουμε;

Ευρώ ή εκτός ευρώ;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v