Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κύπρος και οι κανόνες του «παιχνιδιού»

Κάθε «παιχνίδι» έχει τους κανόνες του και για να κερδίσει κανείς σε αυτό πρέπει, αν μη τι άλλο, να τους κατανοεί και να τους τηρεί. Η μη τήρηση των κανόνων είναι κολάσιμο αμάρτημα, με ποινή την έξοδο από το παιχνίδι…

Η Κύπρος και οι κανόνες του «παιχνιδιού»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κάθε «παιχνίδι» έχει τους κανόνες του και για να κερδίσει κανείς σε αυτό πρέπει, αν μη τι άλλο, να τους κατανοεί και να τους τηρεί.

Η μη τήρηση των κανόνων είναι κολάσιμο αμάρτημα, με ποινή την έξοδο από το παιχνίδι, ενώ η υπερβολική αισιοδοξία, όπως αντίστοιχα και η ηττοπάθεια, είναι προφανώς κακοί σύμβουλοι, ιδίως όταν το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Για παράδειγμα, είναι εντελώς διαφορετική η ψυχολογία ενός παίκτη που παίζει «μετρημένα», έναντι ενός άλλου που «τα παίζει όλα για όλα».

Ο πρώτος μπορεί να αποκομίσει μόνον μικρά κέρδη, αλλά αντίστοιχα δεν θα έχει και μεγάλες απώλειες, ενώ ο δεύτερος διακινδυνεύει να τα χάσει όλα και να βγει «εκτός παιχνιδιού» επειδή δεν θα έχει άλλη επιλογή.

Στην Κύπρο, μια μικρή σε απόλυτα μεγέθη χώρα, αλλά με αδαμάντινα δημόσια οικονομικά, οι κανόνες του παιχνιδιού φαίνεται ότι είναι απολύτως κατανοητοί και βεβαίως τηρούνται.

Για παράδειγμα, χθες, οι φίλτατοι Κύπριοι μας είπαν τρία απλά πράγματα, που πιστοποιούν το γεγονός αυτό:

Πρώτον, θα δανειστούμε «νύχτα» (ή εν τέλει Σαββατοκύριακο), όταν οι αγορές είναι κλειστές.
Δεύτερον, θα δανειστούμε από όπου μας συμφέρει καλύτερα.
Τρίτον, θα ψάξουμε να βρούμε τι πήγε στραβά και αναγκαστήκαμε να δανειστούμε για να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, και φυσικά θα αποδοθούν ευθύνες γι' αυτό…

Πρόκειται, ενδεχομένως, για εύλογες τοποθετήσεις, οι οποίες είναι αναμενόμενες υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως διατυπώνονται ευθέως, δίχως συμπλέγματα ή τακτικισμούς, και αφορούν στη σαφή πρόθεση των εμπλεκομένων όχι μόνον να μείνουν εντός παιχνιδιού, αλλά και «να τα πάνε και καλά»…

Η ειλικρίνεια με την οποία δήλωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, για να μην κουράζονται και οι εκπρόσωποι του Τύπου να τον ρωτούν συνέχεια για το θέμα, ότι σε περίπτωση που η χώρα του προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης αυτό θα γίνει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε οι αγορές είναι κλειστές, ήταν μάλλον αφοπλιστική.

Καθίσταται δε και αποκαλυπτική, δεδομένου του αμφίρροπου εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα, την Κυριακή… Όπως είπε, η ημερομηνία, μέχρι την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών «είναι πάρα πολύ κοντά» και λαμβάνεται επίσης υπόψη το γεγονός ότι πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, της οποίας το αποτέλεσμα, όπως είπε, μπορεί να είναι «αρνητικό».

Τι περισσότερο να έλεγε, δηλαδή, ο άνθρωπος; «Αν είναι να προσφύγουμε, θα το πράξουμε το… Σάββατο»;

Αντίστοιχα αφοπλιστική, όμως, ήταν και η τοποθέτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Π. Δημητριάδη, αναφορικά με το ίδιο ενδεχόμενο.

Σε ερώτηση ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και ενός διακρατικού δανείου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τους όρους της καθεμίας από τις επιλογές.

Με λίγα λόγια, από όπου μας συμφέρει καλύτερα… Εφόσον, βεβαίως, είναι διαθέσιμες έως το Σάββατο οι εναλλακτικές επιλογές, είτε αυτές αφορούν στη Ρωσία, είτε στην Κίνα, είτε αλλού…

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα προχωρήσει σε διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στη σημερινή μη ικανοποιητική οικονομική κατάσταση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, με τη βοήθεια ανεξάρτητων και εγνωσμένου κύρους εμπειρογνωμόνων, ώστε τα συμπεράσματα να είναι άκρως αξιόπιστα, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευθύνες στη βάση των συμπερασμάτων τους…

Αυτά σε ό,τι αφορά τους φίλτατους Κυπρίους. Ανθρώπους που γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, τους τηρούν και δεν προχωρούν σε βεβιασμένες κινήσεις, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά…

Βέβαια, ενίοτε, η συμπεριφορά ενός «παίκτη» εξαρτάται και από εκείνην των υπολοίπων με τους οποίους επέλεξε να μοιραστεί το «τραπέζι», αλλά αυτό είναι μάλλον μια άλλη ιστορία και βεβαίως με άλλα ποσά…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v