Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί…

Όταν η αδήλωτη εργασία αφορά 1 στους 3 εργαζομένους, τι ελπίδα μπορεί να έχει μια χώρα να διαφύγει τη χρεοκοπία; Τι ελπίδα έχει να μαζέψει φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μην εξαρτάται από το μνημόνιο;

Όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν γνωρίζω κατά πόσον ο φίλτατος κ. Αλ. Τσίπρας θα ακυρώσει το μνημόνιο, εφόσον ανέλθει στην εξουσία.

Δεν γνωρίζω καν τι σχεδιάζει να πράξει, εάν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κατά τις διαπραγματεύσεις που υποστηρίζει ότι θα έχει με τους κοινοτικούς μας εταίρους και δανειστές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Δεν νομίζω ότι το γνωρίζει και ο ίδιος, αν και προφανώς μπορεί να σφάλλω.

Αυτό που γνωρίζω, όμως, μετά πάσης βεβαιότητας, είναι ότι, ακόμη και εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει. Αν όχι σε όλες τις προβλέψεις του, τουλάχιστον στις κυριότερες και ιδίως σε αυτές που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά και στην αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ότι κατά το α΄ τετράμηνο του 2012 η αδήλωτη εργασία σημείωσε αύξηση 7,7% και ανήλθε στο 36,3%, ενώ πέρυσι κατά το αντίστοιχο διάστημα διαμορφωνόταν στο 28,9%.

Υπό το φως των στοιχείων αυτών, τι μπορεί να περιμένει μια χώρα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της, το ασφαλιστικό της σύστημα ή την πορεία της αγοράς εργασίας;

Όταν βάσει των ενδεικτικών ελέγχων που διενεργεί το ΣΕΠΕ καταδεικνύεται ότι ο ένας στους τρεις εργαζομένους απασχολείται δίχως αυτό να έχει δηλωθεί στις αρμόδιες εργασιακές, εφοριακές και ασφαλιστικές αρχές και δίχως να καταβάλλονται οι αντίστοιχες κρατήσεις και εισφορές, τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς για την πορεία της χώρας, αν όχι ότι οφείλει να χρεοκοπήσει;

Ενδεχομένως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι έλεγχοι αυτοί ήσαν περιστασιακοί και ότι τα αποτελέσματά τους δεν είναι ενδεικτικά της συνολικής εικόνας. Όμως, ποια είναι αυτή και πώς μπορούμε να τη διακριβώσουμε αν όχι με εντατικοποίηση των παραπάνω ελέγχων;

Αντίστοιχα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας αφορά κυρίως σε αλλοδαπούς ή ότι είναι απόρροια της μεταρρύθμισης του εργασιακού περιβάλλοντος, όμως και πάλι θα έκανε λάθος.

Συνολικά ελέγχθηκαν 7.474 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 20.772 εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν 7.549 ανασφάλιστοι, από τους οποίους οι 5.956 ήταν Έλληνες και οι 2.813 αλλοδαποί.

Με άλλα λόγια, ο αριθμός των Ελλήνων που απασχολούνται δίχως η εργασία τους να έχει δηλωθεί ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των αλλοδαπών. Αντίστοιχα, εάν είχε ένα αποτέλεσμα η πρόσφατη μεταρρύθμιση των εργασιακών κανόνων, αυτό ήταν η «χαλάρωσή» τους, καθιστώντας ευχερέστερες τις «ελαστικές» μορφές εργασίας και άρα παρέχοντας κίνητρα τόνωσης της νόμιμης απασχόλησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, οι δυνατότητες ελέγχου είναι λίγες κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Οι συνολικά 160 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και οι 28 της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων του ΙΚΑ καλούνται να ελέγξουν κάθε χρόνο περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν περικοπεί τα ποσά που τους καταβάλλονται ως έξοδα κίνησης.

Αν, όμως, δεν γίνονται έλεγχοι, πώς ακριβώς θα παταχθεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας;

Θα πρέπει να στηρίζεται το κράτος μόνον στο φιλότιμο και στην ευσυνειδησία αυτών των 188 ανθρώπων;

Εφέτος, το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν 19.130 ελέγχους, δηλαδή 994 περισσότερους από τον αρχικό προγραμματισμό και 2.689 περισσότερους από το 2011.

Απέδειξαν, δηλαδή, ότι εφόσον η κρατική μηχανή το επιθυμεί μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη και να θέσει τέλος σε νοσηρά φαινόμενα που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή μας κατάντια.

Κάτι «τέτοιο» δεν μας λέει να κάνουμε και το μνημόνιο, ώστε να μην έχουμε ανάγκη να στηριζόμαστε σε άλλους για τις ανάγκες μας;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v