Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τα πάντα σωστά» για ένα λάθος;

Με τη Γερμανία να εμμένει στο δόγμα «οι τράπεζες σώζονται από τα κράτη και τα κράτη από την τρόικα», ο κατάλογος των «υπό διάσωση» κρατών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει σύντομα την Ισπανία και την Κύπρο.

«Τα πάντα σωστά» για ένα λάθος;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τη Γερμανία να εμμένει στο δόγμα «οι τράπεζες σώζονται από τα κράτη και τα κράτη από την τρόικα», ο κατάλογος των «υπό διάσωση» κρατών-μελών της ευρωζώνης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει σύντομα τόσο την Ισπανία όσο και την Κύπρο.

Αν και η Μαδρίτη εμφανίζεται «να κρατά την αναπνοή της» έως τη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ, αύριο Πέμπτη, προσδοκώντας ενδείξεις αποκλιμάκωσης του δανειακού της κόστους, έχει ήδη ρίξει πετσέτα ομολογώντας τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Ακόμη και στην περίπτωση όπου επιλεγεί η οδός της δημιουργίας μιας ειδικής προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέσω του EFSF, όπως μεταδίδεται, ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα απόκτησης ρευστότητας με χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος, είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από «ασπιρίνη» για το ισπανικό πρόβλημα.

Το κόστος επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει έως και τα 100 δισ. ευρώ, με σχεδόν το ένα τέταρτο του ποσού αυτού να αφορά σε μία και μόνη τράπεζα, στην Bankia.

Υπό το πρίσμα αυτό, η προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης αποτελεί ίσως μονόδρομο και για τη χώρα αυτή, ενώ εάν την ακολουθήσει και η Κύπρος εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε το ελληνικό PSI στο τραπεζικό της σύστημα, συνολικά πέντε από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα τελούν «υπό διάσωση» και άρα υπό την άμεση εποπτεία των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Αν, όμως, χώρες που κάνουν τα «πάντα σωστά», όπως ομολόγησε χθες ο φίλτατος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ισπανία και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ή χώρες που έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα μόνον 2,5% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους, όπως η Κύπρος, οδηγούνται σε δημοσιονομική επιτροπεία από τους εταίρους τους, τότε ποιο είναι ακριβώς το νόημα της ευρωζώνης;

Η ευημερία των Γερμανών;

Η κ. Αν. Μέρκελ σήμερα βρίσκεται στον πολιτικό αφρό που την έχει οδηγήσει ο λαϊκιστικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ευθύς εξαρχής την κρίση στην ευρωζώνη.

Η επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στους λαούς άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης και η χορήγηση δανείων με υψηλά επιτόκια, όπως στην περίπτωση του αρχικού μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, είχαν σαφή απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη, καθώς τα οφέλη για την ίδια τη Γερμανία αλλά και για τους φορολογουμένους της ήσαν σημαντικά.

Αν σήμερα υπάρχει μια χώρα που στέκει ωφελημένη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, στην ευρωζώνη από την παράταση αυτής της κρίσης, αυτή δεν είναι άλλη από τη Γερμανία, η οποία απολαμβάνει ιστορικά χαμηλά επιτόκια αλλά και τα οφέλη ενός αποδυναμωμένου ευρώ, που ενισχύει τις εξαγωγές της.

Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο χαλιναγωγείται σήμερα η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Βερολίνο συντελεί στην όξυνση παρά στην άμβλυνση αυτής της κρίσης, καθώς ο τερματισμός των παρεμβάσεών της στην αγορά ομολόγων βοήθησε στην εκτίναξη των αποδόσεων τόσο για την Ισπανία όσο και για την Ιταλία.

Με λίγα λόγια, αν η Ισπανία «κάνει τα πάντα σωστά» αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία, αντιστοίχως, «κάνει τα πάντα σωστά» για τη διεύρυνση της κρίσης και τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεών της, αναδεικνύοντας έτσι τον εαυτό της σε απόλυτο κυρίαρχο του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, καθώς η ίδια ορίζει σήμερα τις «λύσεις» και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.

Αν, όμως, η πραγματική λύση του προβλήματος περνά μέσα από την ύπαρξη ενιαίας οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την ανάδειξη της ΕΚΤ ως τράπεζας ύστατης προσφυγής και τη δημιουργία εργαλείων όπως τα ευρωομόλογα, σίγουρα θα υπάρχει ένας λιγότερο επώδυνος τρόπος ώστε να το αντιληφθούν τα λοιπά κράτη-μέλη της ευρωζώνης και οι πολίτες τους.

Τουλάχιστον, αυτό θα έπρεπε να είναι σαφές για ένα κράτος που ξαναγεννήθηκε από τα συντρίμμια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χάρις στα χρήματα άλλων…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v