Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απ’ το ολότελα καλές και οι προσωπικότητες…

Το κυβερνητικό σχήμα που ενδεχομένως θα προβάλει από τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα είναι, προφανώς, το αποτέλεσμα συμβιβασμών και πιθανότατα βραχύβιο. Θα είναι, όμως, η κυβέρνηση του τόπου.

Απ’ το ολότελα καλές και οι προσωπικότητες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το παράθυρο «ευκαιρίας» που εμφανίζεται να άνοιξε για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού σχήματος δεν πρέπει να αφεθεί να κλείσει.

Το σχήμα αυτό θα είναι, προφανώς, το αποτέλεσμα συμβιβασμών και πιθανότατα βραχύβιο.

Θα είναι, όμως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του, η κυβέρνηση του τόπου.

Στον βαθμό που θα στηρίζεται από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα διαθέτει πλειοψηφία 182 εδρών ή 42,63% της λαϊκής ψήφου, εάν, δε, συμπεριλαμβάνει και τη ΔΗΜΑΡ, οι έδρες θα ανέρχονται στις 201 και το συνολικό ποσοστό στο 48,74%.

Θα είναι, κατά συνέπεια, ένα σχήμα το οποίο θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και κοινωνική νομιμοποίηση.

Βασισμένο στο ελάχιστο προαπαιτούμενο, που είναι η διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, το σχήμα αυτό θα έχει ευλόγως επίσης ως κοινή συνισταμένη την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τους κοινοτικούς εταίρους και δανειστές μας.

Ούτως ή άλλως, δίχως κυβέρνηση, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση;

Κυριότερα, όμως, ο ενδεχόμενος σχηματισμός του θα αποτελέσει ανάχωμα στην παρούσα πολιτική αστάθεια και θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της κρατικής μηχανής και τη σταδιακή επανέναρξη της παραγωγής κυβερνητικού έργου, όπως και την ομαλή εκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή φόρα.

Δίχως αμφιβολία, το ζητούμενο των εκλογών της 6ης Μαΐου δεν ήταν η συγκρότηση ενός ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού, ειδικού σκοπού και περιορισμένου ορίζοντα.

Οι περιστάσεις, ωστόσο, είναι έκτακτες και δραματικές.

Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η ανεργία αυξάνεται ημέρα με την ημέρα και για πρώτη φορά τίθεται τόσο έντονα υπό αμφισβήτηση το κυριότερο επίτευγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου: η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη.

Οι επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, προς τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή, ήσαν περισσότερο από σαφείς.

«Θα κριθούμε όλοι πολύ αυστηρά εάν η παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», είπε ο Κάρολος Παπούλιας σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα.

«Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Έχω ενημερωθεί τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες, λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση».

Υπό το πρίσμα αυτό, η συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος είναι επιτακτική.

Ούτως ή άλλως, η «συγκατοίκηση» ίσως προσφέρει μια πραγματική δυνατότητα συγκερασμού απόψεων και ανάληψης ευθυνών διακυβέρνησης, στερώντας τη δυνατότητα ανέξοδης αντιπολίτευσης, η οποία θα παραμείνει προνόμιο άλλων…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v