Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτυχία κομμάτων και κόσμος στα «κάγκελα»

Στις εκλογές μαζί με τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα κατατροπώθηκαν και οι δυνάμεις του κέντρου. Ενός χώρου συνώνυμου με την τέχνη του συμβιβασμού και της εύρεσης λύσεων, οι οποίες σήμερα απουσιάζουν.

Αποτυχία κομμάτων και κόσμος στα «κάγκελα»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η περιφρόνηση που επιφύλαξε το μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος στα δύο, πάλαι ποτέ, μεγάλα κόμματα της χώρας, ενισχύοντας είτε νεόκοπους κομματικούς σχηματισμούς, είτε άλλους που παρέμεναν έως τώρα στέρεα ριζωμένοι στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά πλέον έχουν βλέψεις στην εξουσία, υπήρξε το άμεσο αποτέλεσμα θυμού και αγανάκτησης.

Συναισθημάτων, με άλλα λόγια, τα οποία δεν αντικατόπτριζαν μόνον δεκαετίες κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και νεποτισμού, στη διάρκεια των οποίων είχαν ευνοηθεί ορισμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας έναντι άλλων, αλλά ήσαν το άμεσο αποτέλεσμα της ισοπεδωτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε κυρίως στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Δύο ετών στη διάρκεια των οποίων καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια διατήρησης του πελατειακού κράτους, κυρίως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με την απουσία προώθησης δομικών μεταρρυθμίσεων ή λήψης οποιουδήποτε μέτρου απελευθέρωσης της οικονομίας, των αγορών και των επαγγελμάτων, αλλά και με την απαξίωση του οικογενειακού προϋπολογισμού εκατομμυρίων νοικοκυριών, διαμέσου των οριζόντιων μαχαιριών σε μισθούς και συντάξεις και της υπερφορολόγησης.

Μιας πολιτικής η οποία στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής εξώθησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση και ένα τεράστιο και ολοένα αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας στην ανέχεια, οδηγώντας κυριολεκτικά «στα κάγκελα» τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, ή τον επιχειρηματία.

Όσο γνωστά και εάν ήσαν τα στοιχεία αυτά, η ψήφος οργής ή η λεγόμενη τιμωρητική ψήφος έναντι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. της 6ης Μαΐου ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό δεκαετιών, καταβαραθρώνοντας τον κεντρώο χώρο και ενισχύοντας τα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Δυνάμεις οι οποίες δεν είχαν έως τώρα εκλογικό έρεισμα στην εξουσία, απέκτησαν, δίχως όμως να είναι σε θέση να αντιπροτείνουν μια βιώσιμη εναλλακτική πολιτική, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα, κατά τρόπο ασφαλή και σταθερό, μακριά από τα σημερινά προβλήματά της.

Ίσως, η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης να αντικατοπτρίζει μικροπολιτικούς τακτικισμούς εκ μέρους του συνόλου των εμπλεκόμενων κομμάτων, ίσως όμως να καταδεικνύει και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αυτοί οι σχηματισμοί, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, αναφορικά με την εκπόνηση ή προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής.

Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα στο οποίο δεν θα συμμετέχει ή δεν θα «ανέχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο πολιτικά ορθή και εάν είναι, αφού εδράζεται στο στοιχείο της ανάγκης εξεύρεσης «κοινωνικής νομιμοποίησης» ή ακόμη και της ανάληψης και του επιμερισμού των ευθυνών διακυβέρνησης, δεν παύει να αφορά στην αναγνώριση της αναγκαιότητας αναθεώρησης της πολιτικής του μνημονίου, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεών της στην κοινωνία.

Αντίστοιχα, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εάν οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς δεν αποκηρύξουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των κοινοτικών μας εταίρων και δανειστών, όσο πιστή και εάν είναι στη ρητορική περί αποδέσμευσης ή και κατάργησης του μνημονίου, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την απουσία μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής στρατηγικής, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει το ευρώ ως νόμισμα της χώρας και τη χώρα στην επιφάνεια.

Η ψήφος της 6ης Μαΐου ίσως ήταν μια τιμωρητική ψήφος και ίσως ανέδειξε ένα αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό, το οποίο αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα ικανό να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα.

Έθεσε, όμως, τους πάντες ενώπιον αυτών των ευθυνών, από τις οποίες δύσκολα θα κατορθώσουν να ξεφύγουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν και όποτε αυτή έρθει…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v