Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνη λύση η νέα προσφυγή στις κάλπες

Το θέατρο μικροπολιτικής που παρακολουθούμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το σταθερό και ισχυρό σχήμα που χρειάζεται ο τόπος. Άρα, εκλογές.

Μόνη λύση η νέα προσφυγή στις κάλπες
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας, και πλέον, εάν υπάρχει ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί να απομονωθεί ως η σημαντικότερη εθνική κατάκτηση: αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η εισδοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ΕΟΚ, ως ισότιμου μέλους, και στη συνέχεια η ένταξή της στην ευρωζώνη.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα το οποίο εδραίωσε τη θέση της χώρας μας στον Δυτικό Κόσμο και στάθηκε εθνικά κρίσιμο για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται η Ελλάδα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.

Η ενσωμάτωση, ίσως, ουδέποτε υπήρξε πλήρης, καθώς πολλές πτυχές της λειτουργίας του ελληνικού κράτους συνέχιζαν να προσομοιάζουν σε εκείνες των λεγόμενων τριτοκοσμικών κρατών, όμως η ευθύνη για το γεγονός αυτό προφανώς βαρύνει εμάς, παρά τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι αφειδώς μας χρηματοδότησαν στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Σήμερα, το επίτευγμα αυτό τίθεται εν αμφιβόλω.

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου ίσως αποτύπωσαν την τιμωρητική ψήφο προς τα δύο κόμματα που εναλλάχθηκαν στην εξουσία στη διάρκεια αυτής της τριακονταετίας, αφορούσαν όμως και στις προθέσεις του εκλογικού σώματος έναντι της πολιτικής του μνημονίου, η οποία ακολουθείται την τελευταία διετία.

Μιας πολιτικής η οποία, όπως επανειλημμένως έχουμε υποστηρίξει, ακολουθήθηκε με στρεβλό τρόπο χάριν πελατειακών σκοπιμοτήτων και ουδέποτε έκανε πράξη τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε αναφορικά με την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ., περιοριζόμενη στις λεγόμενες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στην υπερφορολόγηση, για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως αποτέλεσμα, οδήγησε σε μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας και χιλιάδες εκ των συμπολιτών μας στην ανέχεια.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακριβώς το σημείο στο οποίο οι 1,3 εκατ. συμπολίτες μας που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. τράβηξαν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του θυμού και της αγανάκτησης που έτρεφαν έναντι αυτών των δύο κομμάτων, αναφορικά με τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάντια της χώρας και τα δεινά όσων κατοικούν σε αυτήν, και της αποδοκιμασίας τους για το μνημόνιο και τον τρόπο με τον οποίο αυτό εφαρμόστηκε.

Οι φίλτατοι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος, όπως και ο Φ. Κουβέλης, έως έναν βαθμό τουλάχιστον, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου συνιστά όχι μόνον ευθεία καταδίκη για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αλλά και απόρριψη του μνημονίου.

Η παρούσα στήλη, ατυχώς, δεν είναι τόσο διορατική και δεν μπορεί να αποφανθεί επ’ αυτού με την ίδια ευκολία.

Δυσχεραίνεται δε να το πράξει υπό το φως και των επιπτώσεων που θα είχε για τη χώρα μας ενδεχόμενη υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των εταίρων και δανειστών μας, με την ευθεία απόρριψη του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το συνοδεύει.

Ενδεχομένως, εάν υπήρχε μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους και της ομαλής λειτουργίας του, την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και συνεπακόλουθα της ροής κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, να ήταν ευκολότερο να αποφανθεί κανείς εάν η ψήφος της 6ης Μαΐου αφορούσε αποκλειστικά τον θυμό ή εάν προσμετρούσε και την επόμενη ημέρα της χώρας και των κατοίκων της.

Κατά τα φαινόμενα, μόνος τρόπος να το μάθουμε είναι η εκ νέου προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ούτως ή άλλως, το θέατρο μικροπολιτικής που εξελίσσεται τις ημέρες αυτές αναφορικά με τη συγκρότηση κάποιου είδους κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το σταθερό και ισχυρό εκείνο σχήμα που χρειάζεται ο τόπος για να βγει από τα σημερινά δεινά του…

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v