Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μνημόνιο και οι… τρεις άξονες

Η στιγμή της αλήθειας φθάνει σήμερα το μεσημέρι για τον φίλτατο κ. Αλ. Τσίπρα. Μπορεί να κάνει πράξη ό,τι έταξε; Η αριθμητική αλλά και η κοινή λογική, πάντως, φαίνεται ότι δεν είναι στο πλευρό του…

Το  μνημόνιο και οι… τρεις άξονες
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, θα μεταβεί σήμερα το μεσημέρι, περί τις 2, στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο να λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το «πλάνο δράσης» του καθώς και πρόταση τριών σημείων, που θα περιλαμβάνει:

- Την άρνηση του μνημονίου.
- Τον σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων.
- Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Ατυχώς, η αριθμητική αλλά και η κοινή λογική δεν τον βοηθούν σε καμία από αυτές τις επιδιώξεις του.

Ξεκινώντας από το τέλος, η υλοποίηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης τούτης της πολύπαθης χώρας προϋποθέτει την ύπαρξη κυβέρνησης, την οποία ο κ. Τσίπρας δεν θα καταφέρει να συγκροτήσει.

Δεν το λέμε εμείς. Τα κουκιά το λένε.

Εάν στις 52 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ προσθέσουμε, όλως αυθαιρέτως, αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει η σχετική συνεννόηση μεταξύ τους, τις 19 έδρες της ΔΗΜΑΡ, οδηγούμεθα στις 71 έδρες.

Αν τώρα προσθέσουμε σε αυτές και τις 26 έδρες του ήδη αυτοαποκλεισθέντος από τη συζήτηση αυτήν ΚΚΕ, τότε η σούμα ανεβαίνει στις 97 έδρες, αν και τούτο στην πράξη εμφανίζεται δυσχερές λόγω Αλέκας.

Κάπου εκεί εξαντλούνται οι αριστερές δυνάμεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, βάσει των αποτελεσμάτων της 6ης Μαΐου.

Αν, τώρα, όλως αυθαιρέτως επίσης, προσθέσουμε και τα 33 νεοαποκτηθέντα κουκιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τότε το άθροισμα φθάνει τις 130 έδρες.

Βέβαια, χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε, κατά τις αθροίσεις αυτές, την προειδοποίηση του φίλτατου κ. Π. Καμμένου, να μην προεξοφλούμε τη στάση του ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθότι μόνο στα οικονομικά τα «βρίσκουν» τα δύο κόμματα, ενώ άβυσσος τα χωρίζει σε σειρά άλλων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεμάτων, της μεταναστευτικής πολιτικής κ.ά.

Παρά ταύτα, αν έστω προς στιγμήν υποθέσουμε ότι έχουμε καταλήξει στον αριθμό των 130 εδρών, είμαστε αναγκασμένοι, ή μάλλον ο φίλτατος κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να σταματήσει κάπου εκεί, εμφανίζοντας έλλειμμα 21 εδρών από το πολυπόθητο 151 που χρειάζεται για να κυβερνήσει, έστω στοιχειωδώς.

Αν προχωρούσε, θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει κάποια κολεγιά είτε με τη Χρυσή Αυγή και τις 21 έδρες που διαθέτει, κάτι που ορθώς ο άνθρωπος έχει αποκλείσει, είτε με τη Ν.Δ. (108 έδρες), είτε με το ΠΑΣΟΚ (41 έδρες).

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει, συμπεριλαμβανομένων και των χθεσινών διαρροών του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δεν διανοείται ούτε καν το ενδεχόμενο ψήφου «ανοχής» από τα μνημονιακά κόμματα, Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, και βεβαίως έχει κατηγορηματικά αποκλείσει οποιαδήποτε μορφή άλλης κυβερνητικής συνεργασίας.

Αυτά σε ό,τι αφορά την επιδίωξη του φίλτατου κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση εξ αριστερών δυνάμεων.

Βέβαια, όπως έγινε γνωστό, κατά την τριήμερη αναζήτησή του, ο κ. Τσίπρας, εκτός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της επιλογής του, θα προσεγγίσει και κοινωνικούς φορείς, πανεπιστημιακούς, επιμελητήρια ή άλλους φορείς, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ευρύτερης συνεννόησης, στην οποία θα συμπεριλάβει και κόμματα δίχως έδρες, όπως τους Οικολόγους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επικοινωνιακά χρήσιμο, πλην άσκοπο, σε ό,τι αφορά την επιδίωξή του να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση, αφού οι πανεπιστημιακοί, τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή και οι κάθε είδους επαγγελματικοί φορείς δεν διαθέτουν κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ δεν είναι πάντοτε βέβαια και τα αριστερά φρονήματά τους…

Είπαμε, όμως, επικοινωνιακά είναι χρήσιμο, ιδίως εάν κοιτάμε προς τη 17η Ιουνίου

Τώρα, αναφορικά με την πρόθεσή του να αρνηθεί, ή να καταργήσει, ή να απεμπλέξει τη χώρα μας από το μνημόνιο, αν και τούτο προϋποθέτει ένα λογικό άλμα ότι θα διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να το πράξει, είναι αρκετά απλό.

Νόμος είναι το μνημόνιο και εφόσον διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να νομοθετήσει σχετικά με την απεμπλοκή της χώρας από αυτό το τρισκατάρατο μνημόνιο και η υπόθεση να τελειώσει εκεί.

Θα ήταν βέβαια χρήσιμο να μας έλεγε και πώς θα υποκαταστήσει τη χρηματοδότηση που συνοδεύει αυτό το μνημόνιο, όπως για παράδειγμα πού θα βρει χρήματα ώστε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως επίσης και τις σκέψεις του σχετικά με τις πληρωμές των συντάξεων προς τους δικαιούχους.

Αντίστοιχα, πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει, πέραν της κρατικοποιήσεως που έχει προαναγγείλει, τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αρχίσει και πάλι να κυκλοφορεί το χρήμα στην οικονομία ή πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει ζητήματα εισαγωγών φαρμάκων, καυσίμων, πρώτων υλών κ.λπ., όταν τελειώσουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, εξέλιξη που εκτιμάται περί τα μέσα Ιουνίου;

Τώρα, για την περίοδο στάσης πληρωμών έναντι του δημόσιου χρέους που προτείνει ο φίλτατος κ. Τσίπρας ή για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καλύτερα να μη μακρηγορήσουμε. Ο καθένας έχει τις απόψεις του γι' αυτό…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v