Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φοροδιαφυγή και πώς να την αγνοήσετε…

Την ώρα που ο ένας μας υποσχόταν χθες πως θα κάνει ό,τι δεν έκανε ενώ μπορούσε και ο άλλος ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ό,τι δεν διαπραγματεύτηκε όταν είχε την ευκαιρία, η αλήθεια ερχόταν από τα χείλη των ξένων δανειστών.

Η φοροδιαφυγή και πώς να την αγνοήσετε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που ο ένας μας υποσχόταν χθες πως θα κάνει ό,τι δεν έκανε, ενώ μπορούσε, και ο άλλος ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ό,τι δεν διαπραγματεύτηκε όταν είχε την ευκαιρία, η αλήθεια ερχόταν από τα χείλη των ξένων δανειστών.

Ό,τι και αν κάνετε, αν δεν χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, τίποτε δεν θα έχετε κάνει, διεμήνυε ο φίλτατος Π. Τόμσεν του ΔΝΤ…

Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της χειρότερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, ένα από τα κυριότερα αίτια αυτής της κρίσης, η φοροδιαφυγή, παραμένει ως η πλέον σημαντική πηγή κοινωνικής αδικίας στη χώρα.

Δίχως, ή εν τέλει, με λιγότερη φοροδιαφυγή, δεν θα υπήρχε ανάγκη υπερφορολόγησης, έκτακτων εισφορών και τελών στα ακίνητα, ο προϋπολογισμός θα ήταν ήδη πλεονασματικός σε πρωτογενές επίπεδο και οι όροι ανταγωνισμού στην οικονομία δεν θα ήσαν τόσο στρεβλοί.

Με λίγα λόγια, οι πολλοί θα ήσαν περισσότερο ωφελημένοι και τα βάρη θα έπεφταν δικαιότερα στους ώμους όλων.

Ωστόσο, οι δύο κυριότεροι διεκδικητές της εξουσίας επέλεξαν χθες, ημέρα παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος του ενός και διατύπωσης οικονομικού αντίλογου από τον άλλο, να αναφερθούν μόνον επιγραμματικά σε αυτό το μείζον πρόβλημα και στους τρόπους αντιμετώπισής του.

Υπόσχεται ο φίλτατος Αντ. Σαμαράς «ένα φορολογικό νομοσχέδιο για να υπάρξει ένα πιο απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα».

Με άλλα λόγια, ένα νομοσχέδιο αντίστοιχο εκείνου που υπόσχεται από πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα καταθέσει ο φίλτατος Ευάγγ. Βενιζέλος, και ακόμη περιμένουμε.

Ουδείς εκ των δύο μας λέει, όμως, ότι βάσει των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ή 5,5% του ΑΕΠ, πρέπει να εξασφαλίσει και 3,15 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατά την επόμενη διετία.

Εάν δεν κατορθώσει να το πράξει, θα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα, ανεβάζοντας το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω της οδού αυτής, σχεδόν στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ασφαλώς περαιτέρω μείωση των δαπανών, δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των κατοίκων αυτής της χώρας έχει ήδη εξαντληθεί.

Αντ’ αυτού, όμως, το μόνο που είχε χθες να προτάξει ο κ. Σαμαράς ήταν η υιοθέτηση «ισοδύναμων μέτρων», ώστε να μην αναγκαστεί η χώρα να υιοθετήσει τις περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνήσει να κάνει, στο πλαίσιο του «πακέτου» των 11,5 δισ. ευρώ…

Φίλτατοι, τα πράγματα στη χώρα μας είναι ξεκάθαρα.

Όσο η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει, όσες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αν κάνει η Ελλάδα, ό,τι και αν περικοπεί από μισθούς και συντάξεις, όσο και αν αυξηθούν η φορολογία και τα χαράτσια, θα είναι τζάμπα κόπος ή, για την ακρίβεια, θα είναι τζάμπα θυσίες.

Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν ομολόγησε την αποτυχία όχι μόνον των ελληνικών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και του ίδιου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα επιτύχει αν δεν υπάρξει πρόοδος στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό το πρόγραμμα θα επιτύχει αν δεν βελτιωθεί η εφορία», είπε, ενώ αναγνώρισε ότι «αυτό είναι το σημείο κλειδί, στο οποίο έχουμε αποτύχει μέχρι τώρα»…

Αντίστοιχα, όσο τα δύο κυριότερα πολιτικά κόμματα της χώρας επιμένουν να αδιαφορούν για το ζήτημα αυτό, τόσο περισσότερο θα αποξενώνονται από τον μέσο πολίτη-ψηφοφόρο, παραχωρώντας περαιτέρω έδαφος για την επικράτηση της λεγόμενης «τιμωρητικής ψήφου»…

Αλλά βέβαια αυτή μάλλον θα έρθει ούτως ή άλλως…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v