Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτοκρατορία της σήψης και της διαφθοράς

Σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι αλλά και κλάδοι ολόκληροι «εξυπηρετούνταν» επί χρόνια από την ύπαρξη των πελατειακών σχέσεων, γιατί πρέπει να περιμένουμε «γιατρειά» σύντομα; Το έδαφος είναι τόσο εύφορο…

Αυτοκρατορία της σήψης και της διαφθοράς
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στις λεγόμενες «πελατειακές σχέσεις», όπως και σε κάθε άλλη συναλλαγή, προφανώς απαιτούνται τουλάχιστον δύο αντισυμβαλλόμενοι, αλλά και «αντίτιμο», ώστε να υπάρξει «πράξη».

Σήμερα, που «λεφτά δεν υπάρχουν», αλλά και που ο καθένας εκ των αντισυμβαλλομένων βρίσκεται στο στόχαστρο του άλλου, γιατί πρέπει να περιμένουμε αίσια έκβαση από τη «συναλλαγή», όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών;

Σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι «εξυπηρετούνταν» διοριζόμενοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο δημόσιο, επαγγέλματα και κλάδοι συντηρούνταν από τη διαπλοκή που ανέπτυσσαν με την κρατική μηχανή και στρατιές άλλων απομυζούσαν τα χρήματα των φορολογουμένων, εμφανιζόμενοι ως δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων, ενώ ήσαν απλώς τύποι-μαϊμού, κυρίαρχη είναι μόνο η διαφθορά.

Ούτε ο λαός, αλλά ούτε και η εκπεφρασμένη βούλησή του στο πρόσωπο των πολιτικών.

Είναι κυρίαρχη επειδή αμφότεροι οι αντισυμβαλλόμενοι, ο καθένας από το δικό του πρίσμα, εκμεταλλεύονται την ύπαρξή της για την επίτευξη των δικών τους σκοπιμοτήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία παρελθόντων ετών, που ποτέ δεν είχαν ελεγχθεί ή είχαν αμφισβητηθεί, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό υπεραιωνόβιων από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Γιατί, άραγε, ουδείς ενδιαφέρθηκε έως τώρα να διερευνήσει τους λόγους για το φαινόμενο αυτό; Αν μη τι άλλο, για να επωφεληθούν και άλλοι κάτοικοι της χώρας ή ακόμη και της Ευρώπης ολόκληρης…

Αν είχε ενδιαφερθεί κάποιος, ή εν τέλει εάν συνέτρεχαν οι λόγοι ώστε να «ενδιαφερθεί» κάποιος, ίσως να είχαμε σώσει περίπου 4,5 δισ. ευρώ, που μας λέει τώρα ο φίλτατος κ. Γ. Κουτρουμάνης ότι θα γλιτώσουμε εάν κατορθώσουμε να πατάξουμε τη διαφθορά σε συντάξεις και επιδόματα έως το τέλος του έτους.

Εν τέλει, πώς ξέφυγε της προσοχής των «αρμοδίων» ότι σε περιοχές της χώρας με τον υψηλότερο αριθμό υπεραιωνόβιων υπήρχε πραγματική επιδημία κωφών, τυφλών και λοιπών αναπήρων;

Αντίστοιχα, πόσο κόπτονταν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας ή και το ίδιο το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες στις προμήθειες των νοσοκομείων; Πόσα δισ. ευρώ από τα λεφτά των φορολογουμένων θα είχαμε γλιτώσει;

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ταμεία που όντως ενδιαφέρθηκαν για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόρθωσαν να την κάνουν πράξη εδώ και μία δεκαετία, με αντίστοιχα οφέλη…

Υπό το ίδιο πρίσμα, ποιος ενδιαφέρθηκε να διαπιστώσει εάν υπάρχει όφελος, με τη μορφή απτού αποτελέσματος, από τα περίπου 600 ή 700 εκατ. ευρώ που δαπανά ετησίως η χώρα μας σε ερευνητικά προγράμματα, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα;

Ποια είναι η συγκεκριμένη ανακάλυψη, μία ή περισσότερες, που έχουν να επιδείξουν οι αποδέκτες των χρημάτων αυτών στα ερευνητικά κέντρα δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, αλλά και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, ώστε να δικαιολογήσουν τα χρήματα που λάμβαναν από τον κρατικό κορβανά, το ΕΣΠΑ, το έβδομο πρωτόκολλο της Κομισιόν και από σειρά άλλων πηγών;

Στη φορολογία, αυτόν τον ενάρετο τόπο διαπαιδαγώγησης και χτισίματος χαρακτήρων, υπάρχει άλλη πολιτισμένη χώρα που να αποκαλεί τους κατοίκους της, με θεαματική συχνότητα, «ψεύτες και κλέφτες», υποβάλλοντάς τους στη «θυσία» της περαίωσης, ώστε να... αφεθούν οι αμαρτίες τους και αυτοί να το δέχονται αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα;

Ας μην το κουράζουμε το ζήτημα, φίλτατοι.

Αν σήμερα υπουργοί αλλά και βουλευτές καταθέτουν τροπολογίες της «ύστατης ώρας», στο πλαίσιο αυτών των πελατειακών σχέσεων, το πράττουν μόνον διότι πιστεύουν ότι υπάρχει εύφορο έδαφος ώστε να καλλιεργηθούν αυτές οι σχέσεις.

Αλλά όπως είπαμε, αυτός ο χορός δεν χορεύεται μόνον από έναν…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v