Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πες μου πού πας, να σε ψηφίσω…

Το δίλημμα των επικείμενων εκλογών εμφανίζεται αποκρουστικά απλοϊκό: υπέρ ή κατά της εφαρμογής του μνημονίου. Αν τώρα επιλέξουμε να τιμωρήσουμε ή να επιβραβεύσουμε, τα πράγματα μάλλον περιπλέκονται…

Πες μου πού πας, να σε ψηφίσω…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι «κεραυνοί» που εξαπέλυσε χθες ο φίλτατος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, ότι όλοι οι «αρμόδιοι» ήσαν ενήμεροι για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και ότι αν λάμβαναν εγκαίρως αυστηρά μέτρα θα ανέκοπταν τη δυναμική του χρέους και θα έστελναν ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές, δεν συνιστούν είδηση.

Αποτελούν, ωστόσο, μια σαφή επιβεβαίωση όσων ήδη γνωρίζαμε, ή εν τέλει εικάζαμε, σχετικά με το επίπεδο πληροφόρησης τόσο των μεν όσο και των δε, και ως προς αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι, ιδίως εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Η Νέα Δημοκρατία γνώριζε ότι εκτροχίασε τη χώρα και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ γνώριζε τόσο ότι λεφτά δεν υπάρχουν όσο και ότι η προεκλογική του ατζέντα ήταν ανεδαφική και μη εφαρμόσιμη.

Παρά ταύτα, με τις δηλώσεις της φιλτάτης κ. Λ. Κατσέλη περί ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της COSCO με τον ΟΛΠ, με τις παροχές προς αδυνάμους και αδυνάτους και με τις δηλώσεις περί «ναυαγίου», η χώρα πορεύτηκε μεθοδικά και συστηματικά εκτός αγορών και στις αγκάλες του ΔΝΤ και των κοινοτικών της εταίρων.

Δεν ήταν προφανές ότι αυτή ήταν η κατεύθυνσή της, μετά τα ημίμετρα που είχε ανακοινώσει στο Ζάππειο Μέγαρο στις αρχές του 2010 ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου; Υπήρχε έστω και μία στοιχειώδης προσπάθεια περικοπής των δαπανών;

Δεν ήταν σαφές ότι η χώρα οδεύει προς τα εκεί, όταν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν καν να ακούσουν παροτρύνσεις περί παγώματος ή και μείωσης των αποδοχών ορισμένων εκ των υψηλά αμειβομένων στον δημόσιο τομέα;

Ας μη γελιόμαστε, φίλτατοι, προφανώς άπαντες γνώριζαν και σαφώς ουδείς τους, ή εν τέλει ελάχιστοι είχαν πρόθεση να προχωρήσουν σε σοβαρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στον περιορισμό των δαπανών, ή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και όταν η χώρα εισήλθε στο μνημόνιο.

Αν βρισκόμαστε, εξάλλου, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, τούτο οφείλεται κυρίως στην απροθυμία του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως στη σθεναρή αντίδραση της Ν.Δ. να υλοποιηθεί αυτό το αρχικό μνημόνιο, το οποίο, όπως όλοι θυμόμαστε, είχε καταψηφίσει το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Άρα, γιατί πράγμα ακριβώς μιλάμε;

Εδώ, όμως, είναι και το πρόβλημα.

Σήμερα, τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας, όπως και η Δράση του κ. Στ. Μάνου και η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντ. Μπακογιάννη, είναι τα μόνα κόμματα που ευθέως τάσσονται υπέρ της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου μνημονίου, προσθέτοντας και τις όποιες επιμέρους δικές τους «πινελιές», ενώ στην «απέναντι» πλευρά στέκει το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» μπλοκ, χωρισμένο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά, δηλαδή, στέκουν όλοι εκείνοι που τάσσονται με αντίστοιχη ευθύτητα και διαφορετικά επιχειρήματα ο καθένας τους κατά της υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε εκ νέου η χώρα μας, με στόχο τη συνέχιση της δανειοδότησής της από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δίχως, βεβαίως, να είναι σε θέση να προτείνουν μια βιώσιμη εναλλακτική πορεία, η οποία θα εξασφάλιζε, αν μη τι άλλο, κοινωνική ειρήνη.

Ποια είναι, άρα, η δυνατότητα επιλογής κατά τις επικείμενες εκλογές και πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε ότι μετά από αυτές η χώρα δεν θα βρεθεί για ακόμη μία φορά στον ολισθηρό δρόμο στον οποίο την οδήγησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματά της, που σήμερα είτε ισχυρίζονται ότι έχουν αλλάξει μυαλά, είτε ζητούν «συγγνώμη»;



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v