Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζώντας και πεθαίνοντας στο ξέφραγο αμπέλι

Σε μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι», η οποία διέρχεται πρωτοφανή ύφεση, με αποτέλεσμα η ανέχεια να εξαπλώνεται ραγδαία σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, γιατί θα έπρεπε να μας ξενίζει η τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας;

Ζώντας και πεθαίνοντας στο ξέφραγο αμπέλι
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι», η οποία διέρχεται μια πρωτοφανή ύφεση, με αποτέλεσμα η ανέχεια να εξαπλώνεται ραγδαία, γιατί θα έπρεπε να μας ξενίζει η αύξηση της εγκληματικότητας;

Δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι έβλεπαν να έρχεται;

Όταν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αφηνόταν στην τύχη του και αποτελούσε άβατο για τους απλούς πολίτες ή όταν ίσχυε το ίδιο για ολόκληρες περιοχές, όπως το Ζεφύρι, ακόμη και για την ίδια την Αστυνομία, γιατί θα έπρεπε να μας παραξενεύει το γεγονός ότι πλέον η εγκληματικότητα «ξεχείλισε» στην υπόλοιπη Αττική ή και στη χώρα ολόκληρη;

Σε όλη την Ελλάδα διαπράχθηκαν 6.636 ληστείες έναντι 6.079 το 2010. Μόνο στην Αττική, το 2011, καταγράφηκαν 605 ληστείες σε οικίες έναντι 268 το 2010 και σε 509 καταστήματα, έναντι 336 την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά, σε όλη την επικράτεια πέρυσι καταγράφηκαν 912 ληστείες έναντι 432 το 2010.

Πρωτόγνωρο και ενδεικτικό της κατάστασης που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες είναι το γεγονός πως ο συνολικός αριθμός των ληστειών και των κλοπών - διαρρήξεων ξεπέρασε στη διάρκεια του 2011 τις 100.000 υποθέσεις και ο αριθμός των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 184, ενώ οι απόπειρες δολοφονιών ανήλθαν σε 182.

Η έξαρση της εγκληματικότητας, την οποία καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τα οποία οι ληστείες και οι κλοπές - διαρρήξεις σημείωσαν αύξηση από 200% έως και 300%, το 2011, κυρίως σε σπίτια και καταστήματα, ήταν σαφώς προαναγγελθείσα.

Αποτελεί το προϊόν της πολιτικής που ακολούθησαν, επί σειρά ετών, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις έναντι του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, κατασκευάζοντας μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία σήμερα, σε καιρό κρίσης, εκρήγνυται.

Παντελής απουσία ελέγχου, γραφειοκρατικοί και αναποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης για την ενσωμάτωση ή επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και ευκαιριακή εκμετάλλευσή τους, για φθηνή και αδήλωτη γεωργική και οικοδομική εργασία, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Πέραν αυτού, ελάχιστα.

Σήμερα, αποτελεί τραγέλαφο να μιλά κανείς για μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μία πλευρά δίνει έτοιμη τροφή για λαϊκιστικές ιαχές περί «αυτοδικίας» με την παροχή της δυνατότητας οπλοχρησίας, όταν οι πολίτες δέχονται επιθέσεις στα ίδια τους τα σπίτια, και από την άλλη καταδεικνύει τη σταδιακή αποσύνθεση του κράτους δικαίου, που όφειλε να υπάρχει σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα.

Η σημαντική ενίσχυση της ομάδας μοτοσικλετιστών ΔΙΑΣ, που προανήγγειλε χθες το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, αποτελεί ασφαλώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν συνιστά όμως ολοκληρωμένη λύση, ούτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας των πολιτών, αλλά ούτε, βεβαίως, και για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο καλώς ή κακώς συνδέεται άμεσα με την έξαρση της εγκληματικότητας.

Ενός ζητήματος το οποίο όσο παραμένει δίχως επίλυση θα δίνει τροφή τόσο στον παρόντα κύκλο εγκλήματος και βίας, όσο και στις ακραίες φωνές που καλούν για ριζικότερες μορφές αντιμετώπισής του…



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v