Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέλεκυς επί δικαίους και αδίκους...

Αν η πρόταση διορισμού Ευρωπαίου «γκαουλάιτερ» στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο βάναυσα αντιδημοκρατική και αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές επί των οποίων χτίστηκε η Ευρώπη, ίσως και να άξιζε μια δεύτερη ματιά.

Πέλεκυς επί δικαίους και αδίκους...
Αν η πρόταση διορισμού Ευρωπαίου «γκαουλάιτερ» επί ελληνικού εδάφους δεν ήταν τόσο βάναυσα αντιδημοκρατική και αντίθετη με τις θεμελιωδέστερες των αρχών επί των οποίων χτίστηκε η μεταπολεμική Ευρώπη, ίσως και να άξιζε μια δεύτερη ματιά.

Τουλάχιστον έτσι, πιθανώς, να γλιτώναμε από την αβάσταχτη ελαφρότητα και προχειρότητα με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί ασκούν την εξουσία τους σε αυτόν τον τόπο.

Ανίκανοι είτε να εισπράξουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο είτε, κυριότερα, να δαμάσουν το τέρας της φοροδιαφυγής, το οποίο παραμένει η κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας, οδηγούνται σε μέτρα όπως αυτό της πρόσκαιρης κράτησης ή ακόμη και της διαπόμπευσης δικαίων και αδίκων, με την ελπίδα, τουλάχιστον, να φανούν αρεστοί και να ικανοποιήσουν το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα.

Ποδοπατούν, όμως, έτσι το κράτος δικαίου και ανοίγουν διάπλατη την πόρτα για τη διατύπωση προτάσεων όπως αυτή που ήρθε πρόσφατα από τους ιστορικά επιλήσμονες Γερμανούς.

Κυριολεκτικά, όποιον πάρει ο χάρος.

Επί περίπου δύο - τρεις μήνες τώρα, οι στήλες των εφημερίδων, τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και οι ενημερωτικοί διαδικτυακοί τόποι, μαζί και το Euro2day.gr, αναπαράγουν καθημερινά ειδήσεις για τη σύλληψη του τάδε ή του δείνα επιχειρηματία, εμπόρου, βιοτέχνη, γιατρού, ή οποιουδήποτε άλλου, είτε με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, είτε επειδή φέρεται να χρωστά ποσά άνω των 150.000 ευρώ στο δημόσιο. Οι λεγόμενοι «μεγαλοοφειλέτες» του δημοσίου.

Τα ίδια μέσα, με μαθηματική ακρίβεια, μεταδίδουν μετά από 24 ή 48 ώρες ότι οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, καθώς η φοροδιαφυγή, πλην περιπτώσεων ΦΠΑ, παραμένει πλημμέλημα στην Ελλάδα, ενώ στην περίπτωση των μεγάλων οφειλών το θεσμικό πλαίσιο είναι απλώς ανεπαρκές...

Αντίστοιχα, στα ίδια αυτά μέσα καταφθάνει σωρεία ανακοινώσεων εκ μέρους των παραγωγικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος και άλλων, καθώς και μεμονωμένων πολιτών, που λένε ένα απλό πράγμα: «Νισάφι πια με την προχειρότητα και την ελαφρότητα του δημοσίου».

Από τη μια πλευρά, το κράτος μας έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και δεν μας καταβάλλει νόμιμες επιδοτήσεις ή επιστροφές φόρου ή ΦΠΑ, ενώ, μέχρι τώρα αρνιόταν πεισματικά να προχωρήσει και σε συμψηφισμό των οφειλών αυτών με τυχόν δικές μας, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να πέφτουν βροχή, και από την άλλη μας βγάζει στη «σέντρα» της διαπόμπευσης, με λίστες που συχνά αποδεικνύονται ανακριβείς...

Χαρακτηριστικό της διαδικασίας αυτής και το παράδειγμα του γνωστού επιχειρηματία Σάμι Φάις, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβανόταν σε λίστα 4.500 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει σε εξώδικη διαμαρτυρία που έστειλε πρόσφατα στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλο, η υπόθεσή του ξεκινά το 1998 με μια διαφορά από διασάφηση προϊόντων της τότε Elmec Sport, νυν Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ύψους 600.000 ευρώ, η οποία έως τώρα έχει φθάσει το 1,8 εκατ. ευρώ, με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όχι μόνο βρίσκεται στα δικαστήρια με το ελληνικό δημόσιο, αλλά έχει καταθέσει από τον Φεβρουάριο του 2000 ποσό υπερδιπλάσιο εκείνου της φερόμενης οφειλής του, στην Alpha Bank, η οποία έχει εκδώσει εγγυητική επιστολή υπέρ του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 2,82 εκατ. ευρώ, προς εξασφάλιση κάθε τυχόν ποσού που θα καταλογιστεί σε βάρος του.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ το δημόσιο δεν έχει καν «ακουμπήσει» τη σχετική εγγυητική επιστολή, καθώς η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί στα δικαστήρια, ο ίδιος διαπομπεύεται ως μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου...

Ποιος κερδίζει όμως από αυτήν τη διαδικασία;

Πόσο κερδισμένο είναι το κράτος ή όσοι επιλέγουν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας, από την απίστευτη ελαφρότητα με την οποία ασκείται η εξουσία σε αυτόν τον τόπο;



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v