Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελείς: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Εάν η ελληνική κοινωνία έδειξε και συνεχίζει να δείχνει ανοχή, το πράττει με την ελπίδα μιας καλύτερης ημέρας. Αν συνειδητοποιήσει, όμως, ότι η ελπίδα αυτή είναι μάταιη, η ανοχή της θα είναι μηδενική.

Εισαγγελείς: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η ελληνική κοινωνία έδειξε και συνεχίζει να δείχνει ανοχή στα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται την τελευταία διετία στη χώρα μας, το πράττει με την ελπίδα μιας καλύτερης ημέρας.

Μιας ημέρας απαλλαγμένης από τις αιτίες που οδήγησαν αυτόν τον τόπο σε κρίση και ιδιαίτερα από το βαρύ πέπλο διαφθοράς και σήψης, το οποίο κάλυπτε και εξακολουθεί να καλύπτει κάθε είδους ανομία στην πατρίδα μας.

Το ταξίδι προς αυτήν την ημέρα, όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι μακρύ και πιθανώς μάταιο.
Χθες, όμως, στους περισσότερους φάνηκε ότι γίνεται μακρύτερο.

Στο τέλος του προηγουμένου Μαρτίου, η ελληνική Πολιτεία θέσπισε το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα και διόρισε, λίγο αργότερα, δύο ανθρώπους στη θέση αυτή, τον Γρηγόρη Πεπόνη και τον Σπύρο Μουζακίτη, ως αναπληρωτή του, με στόχο την πάταξη «κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων», όπως σαφώς ορίζεται στο Ν.3943/2011.

Στη διάρκεια της θητείας τους είδαμε, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ανθρώπους να συλλαμβάνονται, έστω και πρόσκαιρα, ως μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου.

Είδαμε πρόσωπα και ονόματα και διαπιστώσαμε επίσης τις ατέλειες και τα κενά που έχει το θεσμικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά στην κράτηση όσων οφείλουν ακόμη και εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο.

Είδαμε, επίσης, ότι σε αυτούς τους δύο ανθρώπους ανατέθηκε η διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων, όπως οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη, για το όργιο διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και εκείνες που αφορούν στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των δύο κομμάτων εξουσίας, στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ή ακόμη και στο φάκελο των CDS και των υπεράκτιων εταιρειών, που κρύβονταν πίσω από όσους πόνταραν κατά της Ελλάδας, όπως και τις καταγγελίες για «μαγείρεμα» του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα την επιβολή μέτρων λιτότητας μέσω του μνημονίου.

Με άλλα λόγια, στους ώμους αυτών των δύο ανθρώπων ανατέθηκε ένα τεράστιο έργο, που αφορά στην καρδιά της αδιαφάνειας και της σήψης που πλήττουν τη χώρα μας.

Η διαλεύκανση ενός τμήματος και μόνον αυτών των υποθέσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, το έργο των δύο αυτών ανθρώπων δεν βοηθήθηκε από την Πολιτεία.

Επί επτά μήνες εκκρεμεί το αίτημά τους για την υποστήριξη τους με έναν δικαστικό υπάλληλο, ενώ οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης εργάζονταν με τους προσωπικούς τους φορητούς υπολογιστές, καθώς στο χώρο που τους παραχωρήθηκε δεν εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, μολονότι είχε επανειλημμένως ζητηθεί.

Χθες, αυτοί οι δύο άνθρωποι παραιτήθηκαν, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους και προσπάθεια «απαλλαγής» από την παρουσία τους, με την αντικατάστασή τους.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην επιστολή παραίτησής τους: «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους (….)».

Δίχως άλλο, πλέον, στους ώμους τους πέφτει και η τεκμηρίωση των καταγγελιών αυτών, ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθούν σήμερα.

Στις καταγγελίες τους, ωστόσο, απάντησαν χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ.Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο για «βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση» καθώς και για προσπάθεια να πληγεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης, αφού στη θέση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος θα ορίζεται αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως προβλέπει η διάταξη νόμου που παραδέχθηκαν ότι εξετάζουν.

Παραδέχθηκαν δε, ότι μελετούν αυτήν την τροποποίηση, αν και έχουν κυλήσει μόλις λίγοι μήνες από τη θεσμοθέτηση της θέσης του Οικονομικού Εισαγγελέα και ενώ στην κοινή τους επιστολή-απάντηση, για τις καταγγελίες των δύο παραιτηθέντων λειτουργών της Δικαιοσύνης, επίσης παραδέχονται, ότι το ζήτημα αυτό «αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης, στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών, κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει.»

Αν, όμως, λειτουργεί ικανοποιητικά ο «θεσμός», ποιος ο λόγος να αλλάξει και γιατί παραιτούνται εκείνοι που τον στελεχώνουν;

Δεν αντιλαμβάνονται όσοι κρατούν τα ηνία της εξουσίας στη χώρα μας, πού μπορεί να οδηγηθεί η κοινωνία, εάν χάσει και την τελευταία ελπίδα της ότι το «απόστημα» κάποτε θα σπάσει;



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v