Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με την 6η δόση στο «χέρι»…

Με την έγκριση αποδέσμευσης της 6ης δόσης του δανείου ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, χθες, από το Eurogroup, «κλείνει» μια τρίμηνη περιπέτεια για τη χώρα μας. Μάθαμε τίποτε από αυτήν ή θα πορευτούμε «ως συνήθως»;

Με την 6η δόση στο «χέρι»…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με την έγκριση αποδέσμευσης της 6ης δόσης του δανείου ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, χθες, από το Eurogroup, «κλείνει» μια τρίμηνη περιπέτεια για τη χώρα μας.

Στη διάρκειά της, η Ελλάδα είδε την ύφεση να κορυφώνεται, το αποταμίευμα της να μειώνεται κατά τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε χθες ο φίλτατος κ. Γ. Προβόπουλος, τους πολίτες της να βαρύνονται με κάθε λογής «χαράτσια» και την αξιοπιστία της να εκμηδενίζεται μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της, και διεθνώς.

Και όλα αυτά γιατί;

Πολύ απλά, διότι μετά από ένα καλοκαίρι εφησυχασμού και επανάπαυσης επί των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να «αναλάβει δράση».

Το τι ακολούθησε, δυστυχώς, το γνωρίζουμε όλοι.

Ένα ωραίο πρωί του Σεπτέμβρη, ο φίλτατος Ευάγγελος Βενιζέλος έκρινε σκόπιμο να διαμηνύσει στους εκπροσώπους της τρόικα, ότι το όλο ζήτημα του προγράμματος διάσωσης της χώρας θα εξεταστεί σε «πολιτικό επίπεδο», σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου…

Φυσικά, οι άνθρωποι έφυγαν, τερματίζοντας βίαια τόσο την επίσκεψή τους στην Ελλάδα όσο και κάθε πιθανότητα άμεσης εκταμίευσης της 6ης δόσης, καθιστώντας έτσι την υπόθεση αυτή, ένα σύγχρονο ελληνικό δράμα.

Ένα δράμα, που έδειξε πρόσκαιρα να αποκλιμακώνεται, μετά από ένα μπαράζ υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών αλλά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης-27ης Οκτωβρίου για ένα νέο δάνειο προς τη χώρα μας και το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους της κατά 50%, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, συμφώνησε, έσφιξε το χέρι των εταίρων του και τους ευχαρίστησε που έσωσαν την πατρίδα του για ακόμη μια φορά.

Τρεις ημέρες αργότερα, αυτοί πληροφορήθηκαν, κατά πάσα βεβαιότητα μέσω του ηλεκτρονικού Τύπου, ότι η Ελλάδα οδεύει προς δημοψήφισμα, ώστε να «συμφωνήσει» εκ νέου, σε όσα είχε ήδη «συμφωνήσει».

«Αν θέλετε δημοψήφισμα, το ερώτημα θα πρέπει να αφορά αν θέλετε να μείνετε στην Ευρωζώνη», απάντησαν οι φίλτατοι Σαρκοζί και Μέρκελ, προς έναν όχι ιδιαιτέρως ενθουσιώδη Παπανδρέου, στις Κάννες, ενώ λίγες ημέρες μετά ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να «ξεσπάθωσε» κατά του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.

Στιγμές άσχημες, για έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί τη χώρα και όλους εμάς…

Το θρίλερ που ακολούθησε, για τη στήριξη μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», το οποίο οδήγησε τελικά στη δημιουργία της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, επίσης το ζήσαμε όλοι, όπως και το επόμενο θρίλερ που αφορούσε στη τζίφρα του Αντώνη…

Σήμερα, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup, ένα τρίμηνο θρίλερ το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με αποκλειστική ευθύνη των ανθρώπων που βρίσκονται στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, τελειώνει.

Όπως αντίστοιχα τελειώνει στις 19 Φεβρουαρίου, αφού η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζονται να επιμένουν πεισματικά ως προς αυτό, και ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ενός ανθρώπου που χαίρει εκτίμησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως δείχνουν τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι επαφές του στα ευρωπαϊκά φόρα.

Απομένει σε εμάς, πλέον, να δείξουμε, με την πρώτη ευκαιρία, είτε εάν αυτή είναι στις 19 Φεβρουαρίου, είτε αργότερα, τι ακριβώς έχουμε αποκομίσει από αυτό το τρίμηνο και πόσο πρόθυμοι είμαστε να οδηγήσουμε εκ νέου σε θέσεις ευθύνης τους ανθρώπους που μας οδήγησαν σε αυτήν την περιπέτεια…

Όλα είναι, προφανώς, στο χέρι μας…

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v