Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακολουθήστε χρήμα και φοροδιαφυγή…

Το "βαθύ λαρύγγι" είχε πει "ακολουθήστε το χρήμα" και είχε δίκιο. Η συμβουλή έπιασε τότε τόπο και γκρέμισε έναν Πρόεδρο. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμη μία φορά, βοηθώντας στην πάταξη της φοροδιαφυγής…

Ακολουθήστε χρήμα και φοροδιαφυγή…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συμβουλή που έδωσε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Ουίλιαμ Φελτ, τότε στέλεχος του FBI, προς τον Μπομπ Γούντγουαρντ, τον έναν εκ των δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" που διερευνούσαν το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ, ήταν «ακολουθήστε το χρήμα».

Ήταν μια σωστή συμβουλή, που οδήγησε στην πτώση ενός Αμερικανού Προέδρου.

Σήμερα, η ίδια αυτή συμβουλή αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά σωστή, φέρνοντας στην επιφάνεια αστρολόγο, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ούτε 1 ευρώ στην εφορία, να διατηρεί καταθέσεις 2,19 εκατ. ευρώ, ανεπάγγελτο με καταθέσεις 219,8 εκατ. ευρώ και αγρότη με καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ, αλλά ετήσια δηλωμένα εισοδήματα ύψους 106.000 ευρώ.

Συνολικά, σε 77 τραπεζικούς λογαριασμούς, οι μισοί από τους οποίους ανήκουν σε γιατρούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε, αθροιστικά, καταθέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα "Τα Νέα".

Διοικητές νοσοκομείων, γιατροί, κομμωτές, αστρολόγοι, ανεπάγγελτοι, συνταξιούχοι αστυνομικοί, αλλά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μιας τεχνικής εταιρίας και μιας εμπορικής με αντικείμενο τους πολύτιμους λίθους συνθέτουν μια ιδιόμορφη ομάδα, που ενδεχομένως «ήξερε καλύτερα» από όλους τους υπόλοιπους φορολογουμένους, αλλά πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και του εισαγγελέα Ι. Διώτη.

Η έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία του κ. Διώτη, ακολουθεί τη «ροή του μαύρου χρήματος» και αφορά σε πρώτη φάση σε 2.200 λογαριασμούς καταθέσεων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τα κεφάλαια που έχουν «κρύψει» Έλληνες στην Ελβετία υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης Τζον Κρίστενσεν, δηλώσεις του οποίου φιλοξένησε η εφημερίδα «Το Βήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές αντίστοιχες καταθέσεις υπάρχουν επίσης στο Λουξεμβούργο, στο Λιχτενστάιν αλλά και στη Βρετανία, όπου οι Έλληνες είναι γνωστοί και ως «cash Greeks» χάρις στις αγορές ακινήτων που έκαναν μαζικά την τελευταία διετία δίχως δανεισμό, αλλά με μετρητά.

Στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία ελάχιστα πράγματα «δουλεύουν» όπως θα έπρεπε, η φοροδιαφυγή αναγνωρίζεται ως μία από τις κυριότερες αιτίες κοινωνικής αδικίας.

Σήμερα, ακόμη περισσότερο, χάρις στο καθεστώς υπερφορολόγησης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους, κατά τεκμήριο, έντιμους φορολογουμένους, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, η φοροδοτική ικανότητα των οποίων είναι πλέον ανύπαρκτη…

Αρνούμενη να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες της, με τη συρρίκνωση του εύρους και της σπατάλης της κρατικής μηχανής, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται κατά την τελευταία διετία τη σημαντικότερη μεταπολεμική κρίση που βίωσε ο τόπος με τρόπο μη αποτελεσματικό.

Αν αυτήν τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και σε διαπραγματεύσεις της ύστατης ώρας για το πρόγραμμα στήριξης, αυτό οφείλεται στην απουσία βούλησης εκ μέρους της είτε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της οικονομίας είτε να περιορίσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Οφείλεται, όμως, επίσης, στην αδυναμία της να χαλιναγωγήσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής.

Αν υπάρχει σήμερα κοινωνική οργή και αγανάκτηση σχετικά με την υπερφορολόγηση, αυτή δεν αφορά μόνον στο ύψος των χρημάτων που καλούνται να καταβάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αφορά και στην κοινωνική αδικία που συνεπάγονται η έκταση και το είδος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Ο δρόμος του χρήματος που εμφανίζονται επιτέλους να ακολουθούν οι διωκτικές αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης φορολογικών υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη, αποτελεί μια επιβεβλημένη οδό, τη μόνη θεμιτή ώστε αφενός να αρθεί αυτό το αίσθημα και αφετέρου να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v