Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φτερά» έκαναν καταθέσεις 22,4 δισ. ευρώ

Η πολιτική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» καλά κρατεί μεταξύ των Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι συνέχισαν να στέλνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τον Μάιο, φοβούμενοι τα χειρότερα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Φτερά» έκαναν καταθέσεις 22,4 δισ. ευρώ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πολιτική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» καλά κρατεί μεταξύ των «πατριωτών» Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι συνέχισαν να στέλνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και κατά τον μήνα Μάιο, φοβούμενοι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μολονότι συνολικά εμφανίζεται αύξηση των καταθέσεων στη χώρα μας κατά 6,6 δισ. ευρώ τον Μάιο έναντι του Απριλίου, στο ποσόν των 379,7 δισ. ευρώ, το μέγεθος αυτό συμπεριλαμβάνει και κεφάλαια που αφορούν αμιγώς στη διατραπεζική αγορά καθώς και ποσά αντληθέντα μέσω ΕΚΤ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα οποία «αλλοιώνουν» τη πραγματική εικόνα.

Σύμφωνα τώρα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το σύνολο των καταθέσεων μειώθηκε στη διάρκεια του Μαΐου κατά 1,9 δισ. ευρώ, έναντι του προηγουμένου μηνός, έπειτα από αντίστοιχη μείωση 8,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και αθροιστική μείωση 20,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Βάσει «καθαρών στοιχείων», ήτοι αυτών που δεν συμπεριλαμβάνουν τη Γενική Κυβέρνηση, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ τον Μάιο και συνολικά κατά 22,8 δισ. ευρώ για το έτος.

Βεβαίως στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις Ελλήνων στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Όλα αυτά, δε, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναμένει ακόμη τα «οφέλη» από τον νόμο περί επαναπατρισμού κεφαλαίων, ο οποίος προβλέπει ότι καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή οι οποίες εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, προβλέπει ότι τα κεφάλαια Ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Προφανώς, το «φόβητρο» του διασυνοριακού ελέγχου δεν έχει ακόμη «εμπεδωθεί» από τμήμα του ελληνικού καταθετικού κοινού, το οποίο κατά τη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου εξελίχθηκε σε «αναληπτικό» κοινό…

Βεβαίως, τη διαδικασία αυτή βοήθησαν σημαντικά και οι κάθε είδους φήμες ότι «τυπώνονται δραχμές» στο Νομισματοκοπείο της Μεσογείων, ή ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδό της από την ευρωζώνη και άλλα συναφή μυθεύματα, που ακόμη και εκπρόσωποι αλλοδαπών τραπεζικών ιδρυμάτων φρόντιζαν να διοχετεύουν στην αγορά, προσπαθώντας να «αλιεύσουν» πελατεία, αλλά αδιαφορώντας για τη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v