Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδού γιατί η Ελλάδα δεν πείθει…

Η αγορά χρήματος και ομολόγων, όπως κάθε άλλη αγορά παγκοσμίως, εδράζει τη λειτουργία της και στην παράμετρο των πεποιθήσεων. Ας κοιτάξουμε εκεί εάν θέλουμε να βρούμε τι πήγε στραβά στην δική μας περίπτωση.

Ιδού γιατί η Ελλάδα δεν πείθει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ποιο είναι το "διά ταύτα" όλης αυτής της υπόθεσης;

Γιατί εδώ και δέκα ημέρες τα ξένα χρηματιστήρια ανεβαίνουν και η Σοφοκλέους πάει κατρακυλώντας;

Γιατί εκτοξεύονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσουμε περίπου 500 έως και 700 εκατ. ευρώ παραπάνω απ' ό,τι θα πληρώναμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, για το χρέος που θα εκδώσουμε το 2010;

Γιατί η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει έναν υπαρκτό κίνδυνο να τεθεί σε κατάσταση επιτήρησης από την Κομισιόν τον Μάρτιο και στη συνέχεια οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να την υποβαθμίσουν τον Μάιο;

Γιατί η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι περίπου μονόδρομος στη συνέχεια;

Διότι πολύ απλά, φίλτατοι, δεν πείσαμε.

Δεν πείσαμε όταν οι αγορές είδαν ότι, αν και τον Μάρτιο κάναμε λόγο για έλλειμμα της τάξης του 3,5% ως προς το ΑΕΠ, το καλοκαίρι το ανεβάσαμε στο 6% και το φθινόπωρο στο 12,5%.

Δεν πείσαμε ότι έχουμε λάβει το μήνυμα σχετικά με την ανάγκη νοικοκυρέματος του Δημοσίου και του περιορισμού των δαπανών κατά 5% - 6% τουλάχιστον.

Δεν πείσαμε όταν συντάξαμε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση εσόδων 9%, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω φορολόγηση για το υγιές κομμάτι της οικονομίας, το οποίο παράγει πλούτο.

Δεν πείσαμε με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μείωση δαπανών μόνο 2,3%, δίχως μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των νοσοκομείων και μια σειρά από άλλες δαπάνες, όταν άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ρουμανία προχωρούν σε ριζικά μέτρα μείωσης του κόστους της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Δεν πείσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι ή ικανοί να περιορίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, μολονότι κάθε χρόνο δανειζόμαστε όλο και περισσότερο και το δανειακό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από υπερβάσεις. Περίπου 25 δισ. ευρώ φέτος και ποιος ξέρει πόσα του χρόνου…

Δεν πείσαμε ακόμη όταν η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής και του Τ.Τ., των κυριότερων δηλαδή κρατικών ή ημικρατικών τραπεζών με εμπλοκή στη διατραπεζική αγορά…

Όσα μετέφερε ο φίλτατος κ. Γ. Προβόπουλος με την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, προ διημέρου στη Βουλή, μην έχετε αμφιβολία, φίλτατοι, ότι απηχούν επακριβώς τις εκτιμήσεις αλλά και τις διαθέσεις των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης έναντι της χώρας μας.

Με άλλα λόγια, των δημοσιονομικών αρχών, όπως αυτές εκφράζονται από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια και των νομισματικών, όπως αυτές εκφράζονται από τον κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ και την ΕΚΤ.

Ο πρώτος αρνείται να δεχτεί τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σχετικά με τη μείωση των ελλειμμάτων και ο δεύτερος αρνείται να τις χρηματοδοτήσει.

Τόσο απλά.

Τώρα εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κ. Προβόπουλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, όπως ευθέως υπαινίχθη μέσω του κ. Πεταλωτή, για να ανασκευάσει στη συνέχεια διά στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση…

Μην ξεχνιόμαστε όμως.

Τις προάλλες δεν ακούγαμε τον κ. Προβόπουλο. Τους κυρίους Αλμούνια και Τρισέ ακούγαμε και αυτοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους…

Αν μη τι άλλο, πείθουν.

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v