Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η "συνομωσία" των πλουσίων

Η στήλη ποτέ δεν υπήρξε οπαδός των θεωριών συνομωσίας. Όμως ορισμένα στοιχεία σχετικά με την περιουσία όσων κρατούν στα χέρια τους τη νομοθετική εξουσία, στις ακόμη κραταιές ΗΠΑ, οδηγούν σε εύλογα συμπεράσματα…

ΗΠΑ: Η συνομωσία των πλουσίων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην Αμερική των 15,7 εκατ. ανέργων και των 36 εκατ. ανασφάλιστων ίσως προκαλεί απορία γιατί ένα δημοφιλές νομοσχέδιο, όπως αυτό που προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος υγείας και την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των Αμερικανών, πέρασε από την "κλειδαρότρυπα", με οριακή πλειοψηφία μόλις 220 ψήφων υπέρ έναντι 215 κατά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς βουλευτές είναι… εκατομμυριούχος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Center for Responsive Politics, 237 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επί συνόλου 535, ήτοι το 44% των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαθέτει περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του αμερικανικού λαού δεν υπερβαίνει το 1%.

Στη Γερουσία ο μέσος όρος αξίας περιουσιακών στοιχείων διαμορφώνεται στο 1,79 εκατ. δολ. ανά γερουσιαστή, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα νούμερα είναι σχετικά χαμηλότερα και κυμαίνονται περί τα 622, 25 χιλ. δολάρια ανά βουλευτή.

Τα στοιχεία αυτά, δε, αφορούν στη μετά την κρίση εποχή, διότι το 2007 τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονταν στα 2,27 εκατ. δολ. για τη Γερουσία και στα 724,26 για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ατομική περιουσία επτά Αμερικανών βουλευτών είναι υψηλότερη των 100 εκατ. δολ., πέντε εξ αυτών διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία από 200 εκατ. δολ. έως και 250 εκατ. δολ., ενώ υπάρχει και μικρός αριθμός μελών του Κογκρέσου με μικρή ή και με μηδενική περιουσία.

Στη διάρκεια της κρίσης, πάντως, την ίδια ώρα όπου εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχαναν τη δουλειά τους και έβλεπαν την αξία των σπιτιών τους να καταρρέει, πολλοί βουλευτές αύξησαν την περιουσία τους από 2,8 εκατ. δολ. έως και 9,2 εκατ. δολάρια.

Ακόμη, πολλοί εκ των Αμερικανών νομοθετών επωφελήθηκαν σημαντικά από την κρατική ενίσχυση που έλαβαν πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Wells Fargo, η Citigroup, η Goldman Sachs και η Bank of America, καθώς διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια επ’ αυτών.

Ίσως το επίπεδο της περιουσίας ενός ανθρώπου να μην αποτελεί παράμετρο στον τρόπο με τον οποίο αυτός νομοθετεί. Παρέχει, ωστόσο, αρκετή τροφή για σκέψη σε όσους παρατηρούν το έργο του…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v