Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση τελείωσε ή μήπως μόλις τώρα αρχίζει;

Πριν ακόμη η υφήλιος εξέλθει από την κρίση, το τραπεζικό σύστημα καταφεύγει εκ νέου στις γνωστές πρακτικές του, πακετάροντας και μετονομάζοντας "χρέος" ώστε να φανεί ελκυστικότερο προς τους επενδυτές.

Η κρίση τελείωσε ή μήπως μόλις τώρα αρχίζει;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του", σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, η οποία εμφανίζεται να επιβεβαιώνεται αυτή τη φορά από το… τραπεζικό σύστημα.

Πριν ακόμη η υφήλιος εξέλθει από την πιστωτική και οικονομική κρίση που τη μαστίζει, το τραπεζικό σύστημα καταφεύγει εκ νέου στις γνωστές πρακτικές του, πακετάροντας και μετονομάζοντας "χρέος" ώστε αυτό να φανεί ελκυστικότερο προς το επενδυτικό κοινό και να ξαναπωληθεί… ως "σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν", αυξημένης εξασφάλισης.

"Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα"…

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κορυφαίο αμερικανικό τραπεζικό ίδρυμα πρόκειται να εκδώσει άμεσα "πακεταρισμένο προϊόν", το οποίο θα αποτελείται από τίτλους υψηλής αξιολόγησης "ΑΑΑ", αξίας περίπου 87 εκατ. δολ., από κοινού με άλλους χαμηλότερης αξιολόγησης "Baa2" από τη Moody’s Investors Service, εγγυημένους με "μοχλευμένα" δάνεια, σε ένα ενιαίο προϊόν, το οποίο θα φέρει συνολική αξιολόγηση "ΑΑΑ"…

Καθαρή "μαγεία" δηλαδή…

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για την πρώτη έκδοση του είδους αυτού, έπειτα από μία διετία στη διάρκεια της οποίας τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά και πιστωτικά ιδρύματα κατέγραψαν απώλειες ύψους 1,47 τρισ. δολ. ως αποτέλεσμα διαγραφών χρεών και ζημιών που προκλήθηκαν από σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία είχαν αναβαπτιστεί ως "υψηλής εξασφάλισης"…

Τα προϊόντα αυτά είναι ποικίλα και απευθύνονται προς εκείνο το τμήμα του διεθνούς επενδυτικού κοινού (θεσμικοί επενδυτές, ασφαλιστικές εταιρίες κ.λπ.) που πραγματοποιεί τοποθετήσεις αποκλειστικά σε τίτλους που φέρουν αξιολόγηση "ΑΑΑ", ήτοι την υψηλότερη δυνατή βαθμίδα.

Αν και το προϊόν που θα εκδώσει το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα αφορά σε CDOs (collateralized loan obligations), η ίδια πρακτική ακολουθείται και από πιστωτικά ιδρύματα που εξασφαλίζουν αναχρηματοδότηση των χορηγήσεών τους, ή του χρέους που κατέχουν επί ενυπόθηκων δανείων, "παντρεύοντάς" το με άλλους τίτλους ή αξίες υψηλότερης αξιολόγησης.

Κύρια αιτία για την προσφυγή σε μεθόδους αναχρηματοδότησης όπως αυτή είναι η κατακρήμνιση των τιμών της κτηματικής αγοράς, την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη πτώση της αξίας του ενυπόθηκου χαρτοφυλακίου των εκεί τραπεζών…

Πρόσφατα, μόλις στις 26 Ιουνίου, η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης ομολογιών ύψους 235,2 δισ. δολ., που εκδόθηκαν για την αναχρηματοδότηση ενυπόθηκων δανείων επί κτιρίων γραφείων και εμπορικών κέντρων, ακριβώς εξαιτίας της μείωσης των τιμών στην κτηματική αγορά…

Η subprime τελείωσε ή μόλις αρχίζει;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v