Πληθωρισμός ή υπερπληθωρισμός;

Την ίδια ώρα που οι ηγέτες των κρατών BRIC συναντώνται στα Ουράλια για να εξετάσουν τρόπους μείωσης της έκθεσής τους στο δολάριο, διαχειριστές στη Δύση στήνουν hedge fund στο σενάριο του υπερπληθωρισμoύ.

Πληθωρισμός ή υπερπληθωρισμός;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που οι ηγέτες των πλέον "υποσχόμενων" οικονομιών παγκοσμίως, ήτοι της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας (BRIC), συναντώνται στα μακρινά Ουράλια για να εξετάσουν τρόπους σταδιακής μείωσης της έκθεσής τους στο αμερικανικό νόμισμα και στα ομόλογα των ΗΠΑ, διαχειριστές στη Δύση στήνουν hedge fund πάνω στο σενάριο του υπερπληθωρισμού…

Πρόκειται για δύο εντελώς ανεξάρτητες κινήσεις, που εδράζονται στην κοινή πεποίθηση ότι η συνεχής τροφοδότηση της αμερικανικής και κατά προέκταση της παγκόσμιας οικονομίας με ρευστότητα όπως και το διαρκώς διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος και για το επίπεδο του πληθωρισμού από το επόμενο έτος και κυρίως το 2011.

Ίσως, μεσούσης της κρίσης οι σκέψεις περί αναζωπύρωσης του πληθωρισμού να θεωρούνται πρόωρες.

Μόλις χθες, εξάλλου, ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Timothy Geithner, επανέλαβε ότι "η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια", υπονοώντας μεταξύ άλλων ότι το παρόν επίπεδο των επιτοκίων της Fed θα παραμείνει σταθερό και θα συνεχιστεί η τροφοδότηση της οικονομίας με "ρευστό" μέσω του προγράμματος επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 300 δισ. δολ., από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Συνολικά, δε, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα εκδώσει μόνο κατά το τρέχον έτος ομόλογα αξίας 3,25 τρισ. δολ. για την αναχαίτιση της χειρότερης ύφεσης την τελευταία πεντηκονταετία.

Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού την επομένη της κρίσης ή και πριν ακόμη αυτή τελειώσει, οδήγησε ήδη τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ να ασκήσει δριμεία κριτική την προηγουμένη εβδομάδα στις κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, σχετικά με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν, δίχως να εξαιρέσει ακόμη και την ΕΚΤ, η οποία κατά γενική ομολογία ακολουθεί μετριοπαθέστερα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Τις ανησυχίες της κ. Μέρκελ, όμως, εμφανίζονται να συμμερίζονται και οι ηγέτες των χωρών BRIC, οι οποίες σήμερα αποτελούν την κύρια πηγή δανεισμού των ΗΠΑ, με μόνο την Κίνα να διαθέτει κρατικούς αμερικανικούς τίτλους σταθερής απόδοσης, αξίας άνω των 763,5 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, χθες, φέρονται να εξέτασαν τρόπους "ανταλλαγής" των αποθεματικών τους συνολικού ύψους 2,8 τρισ. δολ., ώστε να μειώσουν τη σημερινή έκθεσή τους στο αμερικανικό νόμισμα.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, τρεις εκ των τεσσάρων χωρών BRIC (Βραζιλία, Κίνα και Ρωσία) έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για τη μετατόπιση τουλάχιστον τμήματος των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους σε ομόλογα του ΔΝΤ, πιέζοντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ αλλά και την ισοτιμία του δολαρίου.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών γιατί να απορεί κανείς με την ανακοίνωση του επενδυτικού οίκου 36 South Investment managers Ltd ότι προτίθεται να θέσει σε λειτουργία hedge fund, το οποίο θα έχει ως κύριο γνώμονα των τοποθετήσεών του το σενάριο του υπερπληθωρισμού, επενδύοντας μόνο σε εργαλεία αντιστάθμισής του;

Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι ο ίδιος επενδυτικός οίκος έχει και το hedge fund Black Swan Fund, που πέρυσι έγραψε απόδοση 234% όταν γύρω του κατέρρεαν οι διεθνείς αγορές, να σημαίνει και κάτι...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v