Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα λάθη των Εξαρχείων

Μία όμορφη γειτονιά της Αθήνας συγκλονίστηκε και πάλι από βίαια επεισόδια ενώ επανεμφανίστηκαν και οι καταλήψεις. Με την απαγόρευση συναυλιών, όμως, δεν λύνονται αυτού του είδους τα προβλήματα.

Τα λάθη των Εξαρχείων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το ένα λάθος δεν διορθώνει το άλλο.

Η απαγόρευση συναυλιών στον -παρακείμενο των Εξαρχείων- λόφο του Στρέφη, που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνιστά ένα προφανές λάθος.

Οι γειτονιές της Αθήνας πρέπει να είναι ελεύθερες να φιλοξενούν, εντός του προσήκοντος πλαισίου που θέτει ο νόμος, οποιεσδήποτε καλλιτεχνικές διοργανώσεις, χάριν των κατοίκων τους. Πολλώ δε μάλλον, σε μία όαση, κυριολεκτικά στην καρδιά, της Αθήνας, όπως ο λόφος του Στρέφη.

Όπως επίσης είναι λάθος να αφεθούν για ακόμη μία φορά τα Εξάρχεια να κυλήσουν στα χέρια ακραίων και παράνομων στοιχείων. Πολλά έχει υποφέρει αυτή η όμορφη γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου. Επί δεκαετίες, υπό την ανοχή της πολιτείας και με την προκάλυψη αριστεριστικών οργανώσεων, η ανομία και τα ναρκωτικά κυριαρχούσαν. Η περιοχή συνιστούσε άβατο για την Αστυνομία, έβριθε καταλήψεων -ορμητηρίων για βίαιες ενέργειες- και οι κάτοικοί της ζούσαν υπό το καθεστώς φόβου, για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Όλα αυτά ή εντέλει τα περισσότερα, κάποια στιγμή, περί το 2020, έδειχναν να τελειώνουν.

Νεοκλασικές κατοικίες και κτήρια του μεσοπολέμου που τελούσαν υπό κατάληψη εκκενώθηκαν και παραδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Η Αστυνομία απέκτησε εκ νέου ενεργή παρουσία στην περιοχή και ακόμη και οι φωνές που δεν ήθελαν τη δημιουργία σταθμού Μετρό στην περιοχή, για λόγους που μόνον οι ίδιες αντιλαμβάνονταν, δεν αφέθηκαν να επικρατήσουν.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος, ωστόσο, είναι πάντα εδώ. Μετά από συναυλία η οποία διεξήχθη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στον Λόφο του Στρέφη, κυριάρχησε για ακόμη μία φορά η βία στην περιοχή και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Καλλιδρομίου και Ιπποκράτους, και στη διασταύρωση της Καλλιδρομίου με την Μπενάκη. Τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, κάδοι απορριμμάτων κάηκαν και εκτενείς ζημιές υπήρξαν σε κτήρια της περιοχής.

Στον απόηχο αυτών των επεισοδίων και των δεκάδων προσαγωγών που τα ακολούθησαν, υπήρξε χθες και  επιχείρηση εκκένωσης κτηρίου που τελούσε υπό κατάληψη ενώ λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη επιχείρηση, έκανε λόγο για «κάποιες μικρές καταλήψεις που έχουν ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες».

Αυτό που δεν φρόντισε να διευκρινίσει όμως ο φίλτατος υπουργός είναι πώς ανεφύησαν αυτές οι «μικρές καταλήψεις» δίχως κανείς «να το πάρει χαμπάρι», μολονότι η Αστυνομία έχει πλέον ενεργή παρουσία στην περιοχή. Όπως επίσης δεν είπε και τι προτίθεται να πράξει για τον οριστικό τερματισμό αυτού του φαινομένου. Πρόκειται, προφανώς, για λάθη που σημειώνονται το ένα μετά το άλλο και προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των αντιστοίχων που διεπράχθησαν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας να αφεθεί στο έλεος ακραίων και παρανόμων.

Η υπόθεση των Εξαρχείων είναι μονόδρομος. Η πολιτεία ή επιβάλλει τη βούλησή της και αποκαθιστά την τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή, χάριν κατοίκων και επισκεπτών, ή την αφήνει ως λεία στους κάθε λογής έκνομους. Διότι η «μισή δουλειά» έχει ως απότοκο την επανεμφάνιση του αποστήματος και τη διαιώνισή του. Τα πρόσφατα γεγονότα, τόσο των βίαιων επεισοδίων όσο και των καταλήψεων που στοιχειώνουν για ακόμη μία φορά την περιοχή, το αποδεικνύουν. Οι «απαγορεύσεις» συναυλιών, δε, δεν συνιστούν λύση στο κατά πολύ ευρύτερο πρόβλημα των Εξαρχείων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v