Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αυτό που άπαντες -οι εν Ιερουσαλήμ παροικούντες- εκτιμούν αλλά διστάζουν να ομολογήσουν, πως όντως, με τη στάση της στο περιστατικό της Κάσου, η Ελλάδα απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματα, επιβεβαίωσε χθες, ευθέως και δημοσίως, ο κ. Χρήστος Ροζάκης.
Υπέρμαχος των ήπιων τόνων αλλά και των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία, στάση για την οποία δέχθηκε ποικίλες επιθέσεις κατά το παρελθόν, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παραίτησής του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Σημίτη, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών», είπε αυτό που άπαντες πιθανώς φοβούνται και πάντως διστάζουν να παραδεχθούν: Για κάθε ενέργεια που κάνουμε στο Αιγαίο, πρέπει να παίρνουμε την άδεια της Τουρκίας.
Όπως υποστήριξε, «το ζήτημα είναι ότι για κάθε ενέργεια που κάνουμε στο Αιγαίο, πρέπει να παίρνουμε την άδεια της Τουρκίας. Πράγμα που σημαίνει, δηλαδή, ότι η Τουρκία ελέγχει σήμερα πολύ περισσότερο και από τη δική της θάλασσα, αυτή που δικαιούται θεωρητικά».
Απαντώντας, δε, σε ερώτημα σχετικά με την ορθότητα ή μη της ενημέρωσης που παρέσχε η Αθήνα προς την Άγκυρα αναφορικά με τις ερευνητικές εργασίες που εκτελούνταν για το καλώδιο GSI στα ανοικτά της Κάσου (το οποίο πλέον έχει «παγώσει»), δήλωσε -σημείο κλειδί, της χθεσινής τοποθέτησής του- ότι: «Μα δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Από τη στιγμή που κατέβασε τα πολεμικά της πλοία μεταξύ της Κάσου και της Κρήτης, έπρεπε να ενημερώσουμε».
Κατά τον ίδιο, στον απόηχο όσων συνέβησαν στην Κάσο και εξαιτίας του «προηγούμενου» που αυτά συνθέτουν, η χώρα μας έχασε τη δυνατότητά της να ασκεί τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφεξής.
«Το θέμα της πόντισης του καλωδίου, άρα και οτιδήποτε προϋποθέτει την πόντιση, όπως είναι οι έρευνες, πρέπει να περάσουν μέσα από τη δική τους άδεια, μέσα από τη δική τους συναίνεση. Πράγμα που σημαίνει ότι νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας υπόκεινται στον έλεγχο της Τουρκίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με άλλα λόγια, ο κ. Ροζάκης επιβεβαίωσε ότι αυτό που διαχρονικά διεκδικεί η Τουρκία, έναν διαμοιρασμό του Αιγαίου, κατέστη de facto πραγματικότητα, χάρη στην υποχωρητικότητα και την κατευναστική στάση της Αθήνας, επί των ημερών μας, στο συγκεκριμένο περιστατικό.
Αν και το «Μα δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» που είπε «σηκώνει πολύ νερό», γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα τήρησε τη συγκεκριμένη στάση και επέλεξε να απόσχει από πράξεις που θα κλιμάκωναν την ένταση, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είχε τότε δηλώσει.
Έτσι, όμως, έκανε πράξη τους χειρότερους φόβους όσων προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο επιβολής τουρκικών τετελεσμένων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, υπό τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες και με τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το μέγα ερώτημα, βέβαια, αφορά εάν όντως η Ελλάδα θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, επί του οποίου εδράζεται η αφήγηση του κ. Ροζάκη. Επειδή η στήλη δεν αρέσκεται στην πιθανολόγηση των πραγμάτων, αρκείται να υπενθυμίσει τα γεγονότα του 2020 στα ελληνοτουρκικά, όταν αντί ενημερώσεως η Ελλάδα προχωρούσε στην πολιτική των «επακουμβήσεων», ώστε να επιβάλλει τα δίκαιά της.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτη συνέχεια, βεβαίως, ακολούθησε η εποχή των «ήρεμων νερών», του «συμφώνου των Αθηνών» και της πολιτικής του κατευνασμού. Ιδού, σήμερα, ποια υπήρξαν τα αποτελέσματά της. Ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, ώστε να μην υπάρξει ένταση με την Τουρκία. Δεν είναι κάτι όμως για το οποίο μπορεί να επαίρεται η χώρα μας.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για μία εθνική ντροπή.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.