Φίλτατοι καλή σας ημέρα!
Η οιμωγή «μην πυροβολείτε τον πιανίστα» που όρθωσε χθες η ελληνική Δικαιοσύνη, δι’ αρμοδίου στόματος Αρείου Πάγου, επικαλούμενη το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών όποτε εντοπίζει προσπάθειες αποπροσανατολισμού τους σε σχέση με μείζονες υποθέσεις υπό δικαστική διερεύνηση, ήταν, προφανώς, θεμιτή ή και αναμενόμενη.
Σπάνια κατά το παρελθόν υπήρξαν περιστάσεις κατά τις οποίες ο θεσμός της Δικαιοσύνης δέχθηκε τόσο μαζικά και στοχευμένα πυρά, ως προς την ανεξαρτησία του και τις συνθήκες λειτουργίας του, όσο κατά την περίοδο διερεύνησης της υπόθεσης των Τεμπών. Προφανώς δε ουδείς δικαιούται να «τρομοκρατεί» δικαστικούς λειτουργούς, θέτοντας έτσι ανάχωμα στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Όσο όμως απαραίτητη ή θεμιτή κι αν κρίνεται η χθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου, τούτη σημειώνεται εν μέσω της γενικευμένης αίσθησης των πολιτών, πρώτον, ότι όντως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών εκ μέρους της κυβέρνησης και δεύτερον, ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί κατά τον προσήκοντα τρόπο, ώστε να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου αυτές αναλογούν.
Στις πλέον πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, της Metron Analysis και της Alco, εμφανίζεται εμπεδωμένη η πεποίθηση των πολιτών ότι υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης σε σχέση με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Metron Analysis το 71% πιστεύει ότι υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών και μόνο το 26% θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν.
Είναι ενδεχομένως ενδεικτικό δε το γεγονός ότι μόνο από όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί -τον σκληρό πυρήνα του εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας- είναι πλειοψηφική η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Αντίστοιχα, στην έρευνα της Alco και στο ερώτημα για το εάν θεωρούν ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το 72% απαντά θετικά έναντι 17% που το αρνούνται και 11% που ψήφισε «Δεν ξέρω - δεν απαντώ».
Στον βαθμό που τα ευρήματα αυτών των ερευνών απηχούν επακριβώς το κοινό αίσθημα, καταγράφεται μία εικόνα ριζικής μεταστροφής της κοινής γνώμης έναντι του θεσμού της Δικαιοσύνης, ο οποίος έχαιρε έως τώρα σαφώς ανώτερα επίπεδα εκτίμησης στα μάτια των πολιτών.
Συνιστά αυτή η μεταστροφή απότοκο του τρόπου λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, που ούτως ή άλλως μαστίζεται από καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, ενίοτε μέχρι του βαθμού της αρνησιδικίας;
Είναι το αποτέλεσμα, αυτής της αίσθησης του κοινού, η πεποίθηση περί παρεμβάσεων στη λειτουργία της δικαιοσύνης εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας; Συναρτάται αυτή η αλλαγή άποψης της κοινής γνώμης για την ελληνική Δικαιοσύνη με το κύμα επιθέσεων πολιτικής χροιάς που αυτή δέχεται εσχάτως;
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΌποιο κι αν είναι το αίτιο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η απαξίωση στα μάτια των πολιτών ενός θεσμού ο οποίος θεωρείται ως στυλοβάτης του πολιτεύματος. Τούτου δοθέντος, η επίκληση των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας εκ μέρους του Αρείου Πάγου, κατά την πρόσφατη ανακοίνωσή του, όσο χρήσιμη κι αν είναι για την πληρέστερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης εκ μέρους των πολιτών, δεν αρκεί ως αντιστάθμισμα σε αυτή την απαξίωση.
Για την ακρίβεια, όποια κι αν είναι τα αίτιά της, θα όφειλε να είναι πρωταρχικό μέλημα όλων, και βεβαίως των ίδιων των λειτουργών της Δικαιοσύνης, η διαφύλαξή της και κατά προέκταση η αποκατάσταση του τρωθέντος, κατά τα φαινόμενα, γοήτρου της ενώπιον των πολιτών.
Αποτελεί, ούτως ή άλλως, το ύστατο καταφύγιό τους.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.