Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασοπροστασία: Μια προσπάθεια στο πόδι...

Αν και η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα σχέδιο προληπτικής πυροπροστασίας, ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να το εφαρμόσει οδηγεί, με μαθηματική βεβαιότητα, σε Βατερλό. Όλα στο πόδι;

Δασοπροστασία: Μια προσπάθεια στο πόδι...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τέλος χρόνου σήμερα για την κατάθεση της δήλωσης πυροπροστασίας ακινήτων.

Σήμερα, 10 Μαΐου, εκπνέει και η νέα προθεσμία που έδωσε η πολιτεία στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών περιοχών, για να καταθέσουν το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση που προβλέπει ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ περίπου προ έτους.

Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, τελικά μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπόχρεων στην υποβολή αυτών των εγγράφων θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους, παρά τα ιδιαίτερα βαριά πρόστιμα που προβλέπονται για όσους την… αμελήσουν.

Ο λόγος απλός. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου της κλιματικής κρίσης και έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό το γεγονός, δεν έχει κατορθώσει να αντλήσει τα κατάλληλα διδάγματα και να «μάθει» πώς να προετοιμάζεται εγκαίρως, ώστε να προλαμβάνει το «κακό».

Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο τόσο η παρούσα στήλη όσο και συνολικά το Euro2day.gr έχουν επανειλημμένα καταπιαστεί εδώ, εδώ, εδώ και εδώ καθώς και εδώ, εξαιτίας της σοβαρότητάς του και του γεγονότος ότι απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πολιτών αυτής της χώρας.

Αν και το σχετικό ΦΕΚ (συνημμένο) δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου πέρυσι, μία σειρά αστοχιών εκ μέρους της Πολιτείας δεν επέτρεψε στην ευρεία μάζα των πολιτών αυτής της χώρας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ούτε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονταν οι παραπάνω δηλώσεις ενεργοποιήθηκε ποτέ, ούτε υπήρχε σαφήνεια ως προς τη σειρά υποχρεώσεων που αφορούν τόσο στη σύνταξη των σχετικών μελετών όσο και στα τυπικά προσόντα όσων ήσαν αρμόδιοι να τη συντάξουν, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να φέρουν προ ενός γραφειοκρατικού αδιεξόδου τόσο τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς τους, όπως η ΠΟΜΙΔΑ, όσο και τους δήμους προς τους οποίους μετέθεσαν τη σχετική υποχρέωση συλλογής των παραπάνω στοιχείων.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι το περίφημο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, το οποίο επρόκειτο να είναι ψηφιακό, ουδέποτε εκπονήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής όπως είχε σχεδιαστεί και πλέον οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα συλλογής των σχετικών εκθέσεων εκ μέρους των «ειδικών» που τις συντάσσουν.

Παρά ταύτα, όμως, ακόμη και χθες, 48 ώρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, επικρατούσε σύγχυση ως προς το όλο θέμα. Σε προσωπική επικοινωνία του υπογράφοντος με τον οικείο του δήμο, οι «αρμόδιοι» υπάλληλοι προέτρεπαν στην αγνόηση της σχετικής προθεσμίας και στην υποβολή της σχετικής έκθεσης μετά από ένα μήνα, οπότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των ιδιοκτητών ότι εφάρμοσαν όσα προέβλεπε η συγκεκριμένη έκθεση. Ο λόγος; «Να μη χαθούν τα δύο έγγραφα»! Με άλλα λόγια, χάος, ακόμη και την ύστατη ώρα.

Όλα τούτα, δε, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εμμέσως και ατύπως αναστείλει για εφέτος πολλές από τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθιστώντας τους υπόχρεους στον συνήθη καθαρισμό των εκτάσεων που κατέχουν από νεκρή καύσιμη ύλη και διατηρώντας μόνον τυπικά σε ισχύ τις λοιπές τους υποχρεώσεις.

Με άλλα λόγια, προχειρότητα, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα, για κάτι το οποίο η χώρα χρειάζεται κατά τρόπο απόλυτο και επιτακτικό!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v