Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην παίζετε με τη Δημοκρατία

Τι θα απαντούσαν, άραγε, στον φίλτατο κ. Φίλη, ιστορικά στελέχη της Αριστεράς που έφαγαν τα νιάτα τους στα πεζοδρόμια, ζητώντας την παραίτηση της μιας ή της άλλης κυβέρνησης; Ακριβώς το ίδιο δεν ζητούσε και αυτός, πριν τον Γενάρη του 2015;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η καλή μέρα, λέει ο λαός μας, από το πρωί φαίνεται.

Έτσι, εάν κρίνουμε, στη βάση της λαϊκής θυμοσοφίας, τη συζήτηση που φαίνεται να αρχίζει για δύο από τα πλέον θεμελιώδη ζητήματα της Δημοκρατίας μας, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η μέρα άρχισε μάλλον… στραβά.

Πριν καλά καλά έρθει η επέτειος της 24ης Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το 1974, την οποία φέρεται να έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός για να εξαγγείλει την πρόθεσή του περί εκκίνησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η συζήτηση για το θέμα αυτό φαίνεται να είναι ήδη πλήρης παρασκηνίου, αντιπαραθέσεων και άτυπων διαψεύσεων, που ελάχιστα συνεισφέρουν στη διαφάνεια και την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Το ενδεχόμενο προσφυγής σε δημοψήφισμα για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών, που σαφώς υπονόησε ως πιθανή ακολουθητέα διαδικασία, προαναγγέλλοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, η εκπρόσωπός της κ. Γεροβασίλη, εμφανίζεται ήδη να «κάηκε» μετά τις εύλογες ενστάσεις που -επίσης φέρεται- να προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -και διαπρεπής νομικός- Πρ. Παυλόπουλος.

Εύλογες, τουλάχιστον για όποιον έχει μπει στον κόπο να ανοίξει το ισχύον Σύνταγμα (Άρθρο 110, σελ. 106), ώστε να αναγνώσει όσα προβλέπονται για τη διαδικασία αναθεώρησής του και τις διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που απαιτούνται ως προς αυτό, καθώς και το γεγονός ότι μεσολαβούν εκλογές για την ανάδειξη της «επόμενης» αναθεωρητικής Βουλής.

Σημειώνονται αυτές οι εξελίξεις, δε, στον απόηχο του περυσινού δημοψηφίσματος, το οποίο επικρίθηκε ευθέως, καθώς έθετε ένα ασαφές και συγκεχυμένο ερώτημα έγκρισης ή απόρριψης του μνημονίου -το οποίο είχαν ήδη αποσύρει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές-, αλλά και το αποτέλεσμα του οποίου ανετράπη από την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης.  

Μάλιστα, η έναρξη της συζήτησης επί αυτών των δύο θεμελιωδών ζητημάτων για τη Δημοκρατία μας συνέπεσε, κατά τρόπο ιδιαιτέρως ατυχή, με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, για το κίνημα των «Παραιτηθείτε», οι κινητοποιήσεις του οποίου, όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, «είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής».

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, η μέρα δεν ξεκίνησε μόνο άσχημα αλλά κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Στη διάρκεια των τελευταίων 42 ετών, που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα τις ελευθερίες τις οποίες στερηθήκαμε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ουδέποτε αμφισβητήθηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και είναι ιδιαιτέρως ατυχές να αμφισβητείται σήμερα και μάλιστα από υπουργό μίας -λεγόμενης- «κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά».

"Όποιος θέλει, μπορεί να οργανώνει τέτοιες κινήσεις, αλλά όχι μία υπονομευτική πολιτική παρέμβαση", είπε ο φίλτατος κ. Φίλης και διερωτάται κανείς τι θα είχαν να του απαντήσουν κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, τα οποία «έφαγαν τα νιάτα τους» στους δρόμους της Αθήνας, σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις, κατά της πολιτικής σειράς κυβερνήσεων, ζητώντας την παραίτησή τους.

Η επίκλησή του, δε, ότι "το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση προφητικών εξαγγελιών -ότι τώρα εγώ κάνω απεργία γιατί θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο- είναι μία διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη Δημοκρατία", είναι προφανώς κενή περιεχομένου, υπό το φως των αιτημάτων που προβάλλουν οι «Παραιτηθείτε».

Όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως ατυχή.

Επιδρούν, δε, κατά τρόπο καταλυτικό επί του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται η κοινωνία μας τόσο τη λειτουργία της Δημοκρατίας, όσο και τις προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης.

Πράγμα, σε οποιαδήποτε περίπτωση, επικίνδυνο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v