Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Οι τιμές πέφτουν, η κοροϊδία μένει…

Η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του ακινήτου στην Ελλάδα όχι μόνον φθάνει στα όρια της δήμευσης περιουσιών αλλά κι εξοντώνει την ίδια την οικονομία. Πρόκειται για μια πολιτική η οποία πρέπει να αναθεωρηθεί αμέσως.

Ακίνητα: Οι τιμές πέφτουν, η κοροϊδία μένει…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες ο διεθνής οίκος Fitch, βάσει των οποίων η πτώση των τιμών των ακινήτων θα συνεχισθεί και εφέτος, αφαιρώντας ακόμη 6% από την αξία τους και ανεβάζοντας τις αθροιστικές απώλειες σε ποσοστό άνω του 40% από την αρχή της κρίσης, στέκουν ως υπενθύμιση ότι η φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα συνιστά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εμπαιγμό.

Έναν εμπαιγμό ο οποίος δεν αφορά μόνον τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών, που είναι πλέον στη συντριπτική πλειονότητά τους σαφώς υψηλότερες από τις εμπορικές, αλλά και την πρόθεσή της να αντλήσει έσοδα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, με τη μορφή φόρου υπεραξίας 15% επί του τιμήματος, ακόμη κι αν αυτό είναι ψιχία ή αν τα ακίνητα βρίσκονται στην κατοχή των πωλητών επί δεκαετίες.

Πρόκειται για έναν απελπιστικό τραγέλαφο, ο οποίος οδήγησε τους συμβολαιογράφους της χώρας σε αποχή από τα καθήκοντά τους σε ό,τι αφορά τη σύνταξη συμβολαίων για την αγοραπωλησία ακινήτων, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος νόμος «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή - φορολογούμενου», όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, από δεκαημέρου περίπου.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, μια αγορά, η οποία κάποτε συνεισέφερε ποσοστό αντίστοιχο του τουριστικού κλάδου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, στέκει σήμερα νεκρή, με απολύτως μηδενικές αγοραπωλησίες, υπερφορολογημένη αλλά και με τις τιμές καταβαραθρωμένες.

Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εμφανίζονται εγκλωβισμένοι και στην πολιτική συγκυρία, αφού καταβάλλουν τις τελευταίες δόσεις των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), γεγονός που μειώνει κατ’ αντιστοιχία τον αριθμό των δόσεων αυτών.

Συγκεκριμένα, αν και ο φόρος υπολογίζεται από 1η.1.2014, αφορά το πλήρες ημερολογιακό έτος και η πληρωμή του θα μπορούσε να κατανεμηθεί ισόποσα για όλη τη διάρκειά του, πλέον, τόσο η μη ολοκλήρωση της πληρωμής των ΦΑΠ τριών ετών όσο και η διαφαινόμενη απροθυμία επιβολής του πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, μεταθέτει την έναρξη καταβολής των δόσεων, τουλάχιστον, για τον Ιούνιο και άρα αυξάνει αντιστοίχως το ποσό που θα αφορά κάθε μία από αυτές…

Όλη αυτή η υπόθεση, όμως, πέρα από έναν σαφή εμπαιγμό των ιδιοκτητών εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων στη χώρα, αγγίζει τα όρια της δήμευσης της περιουσίας τους, αλλά και περαιτέρω απαξίωσης των ενυπόθηκων στοιχείων ενεργητικού που έχουν σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Ιδρύματα τα οποία ούτως ή άλλως αδυνατούν να επιτελέσουν τον πραγματικό τους ρόλο και να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπό τον βρόχο των «κόκκινων δανείων», στερώντας τη δυνατότητα ανάπτυξης από την οικονομία συνολικά, και στέκουν σήμερα αντιμέτωπα με ενδεχόμενη περαιτέρω απαξίωση των ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων τους και συνεπώς με αύξηση των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Η φορολογική πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση έναντι του ακινήτου είναι ευθέως καταστροφική.

Όχι μόνον για τον κλάδο των κατασκευών, την αγορά ακινήτων και όλων των κλάδων και επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτήν, ή για την περιουσία των ιδιοκτητών, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας.

Επιτέλους, εάν τα λεφτά δεν βγαίνουν για τον προϋπολογισμό, ας κόψουν οι φίλτατοι του οικονομικού επιτελείου από τις δαπάνες…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v