Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την ώρα που η φοροδιαφυγή παραμένει η κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στον τόπο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο, εντείνοντας την πίεση προς τον κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο και αφήνοντας, σχεδόν, στο απυρόβλητο τις κύριες εστίες του φαινομένου, δηλαδή τα μεγάλα πορτοφόλια!
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει στο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Χάθηκαν επτά στους 10 στόχους για φοροελέγχους», η έγκριτη συνάδελφος Έλενα Λάσκαρη, το πεδίο στο οποίο έδωσε τα ρέστα της η φορολογική διοίκηση το 2013,ήταν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια και οι τηλεφωνικές κλήσεις προς τους νέους οφειλέτες, με στόχο να εισπράξει 40 εκατ. ευρώ.
Τελικά, μετά από 786.252 email και 25.786 τηλεφωνήματα εισέπραξε 249 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ενδεχομένως ρεκόρ, αλλά σίγουρα αφορά βεβαιωμένους φόρους και όχι το προϊόν ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής.
Αντίθετα, στο πεδίο των ελέγχων δεν επιτεύχθηκε ούτε ένας στόχος, είτε αυτός αφορούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις, είτε τους αυτοαπασχολούμενους μεγάλου πλούτου, γεγονός που καταδεικνύει τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της χώρας.
Ένας μηχανισμός ο οποίος παραμένει υποστελεχωμένος και αδύναμος να αντιμετωπίσει το πραγματικό όργιο φοροδιαφυγής το οποίο παραμένει σε εξέλιξη στη χώρα μας, όπως έδειξαν και οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, η επιλογή του οικονομικού επιτελείου να δώσει έμφαση στην είσπραξη βεβαιωμένων φόρων, αν και επιτυχής ως προς το εισπρακτικό της σκέλος, οδηγεί κυριολεκτικά σε απόγνωση πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αν και το επιθυμούν στη μεγάλη πλειονότητά τους να φανούν συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, λυγίζουν υπό το βάρος της κρίσης και αδυνατούν τελικά να το πράξουν.
Τα τερατώδη δε πρόστιμα που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τη μη έγκαιρη εξόφληση βεβαιωμένων φόρων αποτελούν την κορωνίδα αυτής της φορολογικής πολιτικής, η οποία κυριολεκτικά εξοντώνει τους εντίμους και επιβραβεύει τους απατεώνες.
Αν, αντίθετα, η κυβέρνηση είχε επικεντρωθεί στον στόχο της εξάλειψης της φοροδιαφυγής, πετυχαίνοντας τουλάχιστον τον περιορισμό της, θα ήταν ίσως σε θέση να μειώσει τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, μειώνοντας κατ’ αντιστοιχία το κίνητρο για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής και προσφέροντας, συνάμα, μια πραγματική ανάσα στην οικονομική δραστηριότητα και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά σχεδόν 9,3 δισ. ευρώ το 2013 δεν προβληματίζει κανέναν από τους φίλτατους του οικονομικού επιτελείου;
Δεν αντικατοπτρίζει το στοιχείο αυτό τη δυσπραγία στην οποία έχει περιπέσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας;
Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να οδηγήσει ξανά τον τόπο στην οδό της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, οφείλει να ελαφρύνει το φορολογικό φορτίο που έχουν επωμιστεί πολίτες και επιχειρήσεις.
Για να το πράξει αυτό πρέπει αφενός να μειώσει τις δαπάνες της, ώστε να μπορεί να φτάσει στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και αφετέρου να φανεί αποτελεσματική στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αν δεν μπορεί δε να το πράξει μόνη της αυτό, υπάρχουν δεκάδες πιστοποιημένοι ελεγκτικοί οίκοι και ορκωτοί ελεγκτές στην Ελλάδα, που μπορούν να τη βοηθήσουν στο έργο της.
Η ανάγκη προώθησης έργων μορφής «ΣΔΙΤ» και για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι σαφής, αν θέλουμε, πρώτον, να κατέβει ο κόσμος από τα «κάγκελα» και, δεύτερον, να δούμε άσπρη μέρα μια ώρα αρχύτερα…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.