Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουρεύοντας την ανάπτυξη από το… σβέρκο!

Η οδύσσεια ενός υποψήφιου... κουρέα αποδεικνύει το προφανές: την ώρα που η νεανική ανεργία ξεπερνά το 60%, τα κλειστά επαγγέλματα όχι μόνον δεν άνοιξαν, αλλά παραμένουν ερμητικά κλειστά και κυρίαρχα…

Κουρεύοντας την ανάπτυξη από το… σβέρκο!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Αχαράβη είναι ένας μικρός και γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, περίπου 37 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Στον κεντρικό δρόμο αυτού του τουριστικού θέρετρου, σώζονται ερείπια ρωμαϊκών λουτρών ενώ φυσικά αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και η κοιλάδα των Νυμφών.

Μια χαρά τόπος, δηλαδή, για να κάνει κανείς τις καλοκαιρινές του διακοπές, αλλά και με επαρκή ζωή το χειμώνα, χάρις στους περίπου 800 κατοίκους του, ώστε να συντηρηθούν λιγοστά καταστήματα.

Μεταξύ αυτών των κατοίκων και ο κ. Σπύρος Πρίφτης.

Ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011, με το που ψηφίστηκε ο Ν.3919 περί «ανοίγματος των επαγγελμάτων», θέλησε να εκμεταλλευτεί τις σπουδές κουρέα που είχε κάνει σε κέντρο ελευθέρων σπουδών και να ανοίξει ένα ανδρικό κουρείο στον τόπο του.

Μετά από δυόμιση χρόνια και αφού έχει γευτεί από πρώτο χέρι την γραφειοκρατία τόσο του ελληνικού κράτους, όσο και των Βρυξελλών, στέκει άπραγος και άνεργος.

Μετά από μια πραγματική Οδύσσεια στα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης, τον Συνήγορο του Πολίτη αλλά  και το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και ευρωπαϊους αξιωματούχους όπως οι επίτροποι  Όλι Ρέν, Χοακίν Αλμούνια, Μισέλ Μπαρνιέ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο κ. Πρίφτης έχει καταλάβει μόνον ένα πράγμα: τα επαγγέλματα στην Ελλάδα ουδέποτε άνοιξαν και η πατρίδα μας παραμένει  μια όαση γραφειοκρατών και κρατιστών.

Μικρό νόημα θα είχε να παραθέσουμε το μακρύ ιστορικό της αλληλογραφίας μεταξύ του κ. Πρίφτη και των παραπάνω φορέων και προσώπων.

Το μόνο που πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι όπου κι αν πήγε άκουγε πως  το επάγγελμα του κουρέα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, διέπεται από το Π.Δ. 133 του 2005 (ΦΕΚ Τεύχος Α’ 193) και ότι για την άσκησή του απαιτείται είτε διετής προϋπηρεσία, είτε αποφοίτηση από ΙΕΚ.  Ο νόμος για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, απλά, δεν το αφορά

Η βεβαίωση σπουδών που είχε από το κέντρο ελευθέρων σπουδών του ήταν παντελώς άχρηστη, μολονότι τα κέντρα αυτά λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας.

Περιπτώσεις ανάλογες με εκείνην του κ. Πρίφτη υπάρχουν χιλιάδες ανά την Ελλάδα και φυσικά  αφορούν δεκάδες επαγγέλματα  και όχι μόνον αυτό του κουρέα.

Στα επαγγέλματα αυτά θα μπορούσε να απασχοληθεί μεγάλο μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, που σήμερα φιγουράρουν σε ποσοστό άνω του 60% στις λίστες της ανεργίας, ώστε να μπορέσουν κερδίσουν το βιός τους.

Όμως η συνεχιζόμενη απουσία βούλησης, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος αγορών και επαγγελμάτων, δεν τους το επιτρέπει.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας ήσαν μεταρρυθμίσεις «μαϊμού», ενώ κενό γράμμα παραμένουν και εκείνες που έχει εξαγγείλει και η παρούσα κυβέρνηση.

Την υπόθεση του κ. Πρίφτη εμφανίζεται να έχει αναλάβει πλέον, προσωπικά, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, κατόπιν προτροπής των συναδέλφων του στην «Κομισιόν»,  Όλι Ρέν και  Χοακίν Αλμούνια, όπως τον διαβεβαιώνει ο ίδιος, σε επιστολή του με ημερομηνία 25.11.2013.

Δύσκολα, όμως, θα βγάλει άκρη στην Ελλάδα, ο φίλτατος Μισέλ.

Η χώρα μας έχει βιώσει μια πρωτοφανή για την βιαιότητά της ύφεση, της τάξης του 25%, αριθμεί επισήμως σχεδόν 1,4 εκατ. ανέργους και πολλούς περισσότερους στην πραγματικότητα, αλλά αρνείται πεισματικά να αλλάξει.

Θα μπορούσε, καταργώντας εμπόδια εισόδου σε επαγγέλματα και ανοίγοντας τις αγορές της να δημιουργήσει άκοπα και ανέξοδα για τον φορολογούμενο πολίτη, νέες θέσεις εργασίας.

Θα βοηθούσε έτσι και στην αποκλιμάκωση των τιμών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό…

Δεν το πράττει, όμως, διότι είναι ακριβώς αυτό που πιστεύει ο κ.Πρίφτης:

Ένας παράδεισος γραφειοκρατών, κρατιστών, συντεχνιών και καρτέλ. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v