Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν μας τα λέτε καλά κ. Στουρνάρα…

Είναι σαφές ότι πρόκειται περί ολισθήματος. Η σχετική δήλωση, εξάλλου, ανασκευάστηκε μόλις λίγες ώρες μετά, από αρμόδια χείλη. Είναι όμως, πράγματι, απορίας άξιον τι εννοούσε ο κ. Στουρνάρας όταν δήλωνε «δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται»…

Δεν μας τα λέτε καλά κ. Στουρνάρα…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν είναι απολύτως σαφές ποια χώρα είχε κατά νου ο φίλτατος υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όταν υποστήριζε, προχθές αργά το βράδυ, πως η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται.

Σε μια χώρα στην οποία οι πολίτες φορολογούνται με τέσσερις διαφορετικούς φόρους ακινήτων (ΦΑΠ 11-12-13 και ΕΕΤΑ) μέσα σε μία και μόνον χρονιά, επιπρόσθετα των λοιπών φόρων εισοδήματος, τελών αλληλεγγύης και λοιπών έμμεσων ή άμεσων φόρων, είναι αδιανόητο να υποστηρίζει κανείς ότι δεν υφίσταται υπερφορολόγηση.

Πρόκειται, πιθανώς, περί γλωσσικού ολισθήματος ή, ίσως, περί πρόσκαιρης σύγχυσης εξαιτίας του προχωρημένου της ώρας ή του καταιγισμού των ερωτημάτων στον οποίο τον υπέβαλε ο Γιάννης Πρετεντέρης, στο πλαίσιο της εκπομπής του «Ανατροπή» στο Μega.

Όπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι βέβαιο: η επισήμανση του κ. Στουρνάρα «δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται» δεν αφορούσε τη χώρα μας.

Ως προς αυτό, για το οποίο ουδείς έχει αμφιβολία στην πατρίδα μας, πλην ενδεχομένως του ιδίου, συνηγορεί και ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έσπευσε μόλις λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού, και αφού είχε ξημερώσει, να ομολογήσει ενώπιον των μελών της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής το ακριβώς αντίθετο.

«Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος σαφώς στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της».

Δίχως αυτήν τη μείωση, για την οποία ορθώς επιμένει ο κ. Σταϊκούρας, ελάχιστες ελπίδες έχει η χώρα μας να βγει από τα σημερινά δεινά της.

Είναι απαραίτητο, άραγε, να θυμίσουμε ότι η υπερφορολόγηση στην οποία υποβάλλεται στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ο κάθε φορολογούμενος πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός του και της συνολικής πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης στην Ελλάδα;

Είναι άραγε απαραίτητο να θυμίσουμε ότι αυτή η μείωση της ζήτησης οδήγησε σε χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας και σε ζημίες τη συντριπτική πλειονότητα όσων κατόρθωσαν να επιβιώσουν;

Αντιστοίχως, πόσα πτυχία, μεταπτυχιακά ή άλλα διπλώματα απαιτούνται ώστε να γίνει κατανοητό ότι η εκτόξευση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο της υπερφορολόγησης;

Η απουσία πιστωτικής επέκτασης κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας διαδραμάτισε ασφαλώς καταλυτικό ρόλο, όπως και η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω οριζόντιων μαχαιριών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και περικοπών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όμως, η υπερφορολόγηση ήταν εκείνη η οποία έδωσε τη χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας μας, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, από τον οποίο πασχίζουμε να εξέλθουμε σήμερα.

Αν υπάρχουν, δε, δύο λόγοι για τους οποίους οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας επιδόθηκαν σε αυτό το κυνήγι φόρων, αυτοί δεν είναι άλλοι παρά η αδυναμία τους να πατάξουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και η απροθυμία τους να μειώσουν τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, μέσω της ριζικής αναδιάρθρωσής του και της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων σε αυτόν.

Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό είναι προφανώς μια θεάρεστη εξέλιξη. Όταν, όμως, το πλεόνασμα αυτό προκύπτει από την υπερφορολόγηση του κάθε ειλικρινούς πολίτη δεν μπορεί παρά να αφορά μια πύρρειο νίκη.

Ας τα λέμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους. «Υπερφορολόγηση» λέγεται το φαινόμενο, φίλτατε κ. Στουρνάρα…

Τώρα, αν τα λεφτά δεν φθάνουν, είναι βέβαιον ότι τη γνωρίζετε την απάντηση..

Μειώστε τις δαπάνες σας…

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v