Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στις ημέρες μας, τις γεμάτες κρίση και δυσπραγία, που η κοινωνία κοιτάζει, καλώς ή κακώς, δύο φορές τα πολιτικά πρόσωπα πριν αποφανθεί αν είναι «παπάδες ή ζευγάδες», η συνέχιση της συζήτησης σχετικά με τις αποδοχές των βουλευτών, όσο αυτοί διατηρούν ακόμη το αφορολόγητο, συνιστά προσβολή στη νοημοσύνη μας.
Συνιστά ακόμη βαρύτερη προσβολή, δε, ο ισχυρισμός ορισμένων ότι οι εθνοπατέρες ήδη επωμίστηκαν το μερίδιο περικοπών που τους αναλογούσε, επειδή οι μισθοί τους μειώθηκαν από τους 16, που ήσαν προ κρίσης, ή επειδή μειώθηκαν τα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν.
Όσο το πολιτικό σύστημα απαξιώνει κατ' αυτόν τον τρόπο την υπόστασή του, τόσο θα οδηγείται η κοινωνία μας στα πολιτικά άκρα.
Η τήρηση των πλέον θεμελιωδών κανόνων του πολιτεύματος, όπως αυτού της ισονομίας, καθίσταται περίγελος και λεία ακραίων λαϊκιστών, όταν γίνεται επίκληση της ισότητας μεταξύ των τριών εξουσιών, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής, ως το συνταγματικό κώλυμα που εμποδίζει τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνης του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Τι είδους αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι δικαστές και γιατί εφόσον η μία εξουσία είναι ίση με την άλλη συνεχίζουν να έχουν αφορολόγητο οι βουλευτές;
Η πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης από το πρώτο ευρώ, μετά την έκπτωση των δαπανών, μέσω βιβλίου εσόδων - εξόδων, είναι στην ορθή κατεύθυνση.
Ωστόσο, και πάλι καθιστά όλους εμάς παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Θα ήμασταν του ίδιου Θεού αν θα μπορούσαμε να έχουμε όλοι την ίδια δυνατότητα, απολύτως ορθή στο σκεπτικό της, και να φορολογούμασταν για το καθαρό αποτέλεσμά μας, μετά την αφαίρεση των κυριότερων δαπανών, όπως αυτές που αφορούν στη διαβίωση, φερ’ ειπείν.
Για την ακρίβεια, η χώρα μας θα είχε ένα πολύ δικαιότερο φορολογικό σύστημα στην περίπτωση αυτή. Αλλά να είναι κοινό για όλους, είτε φέρουν τη βουλευτική ιδιότητα είτε όχι.
Διαφορετικά, ας υπαχθούν οι βουλευτές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ας εκπίπτουν οι νόμιμες δαπάνες τους από τα εισοδήματά τους, όπως για χιλιάδες άλλους στη χώρα μας.
Η ανεξαρτησία και η αυτονομία των βουλευτών ούτως ή άλλως βασίζεται στην ευσυνειδησία τους. Κάποτε στην πολιτική έμπαινες πλούσιος και κατέληγες φτωχός…
Η μείωση των καθαρών βουλευτικών αποζημιώσεων, μέσα από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα απολαμβάνουν, δεν θα φέρει στο Κοινοβούλιο μόνον πλουσίους ή εξαρτημένους από οικονομικά συμφέροντα. Απλώς θα καταστήσει ισχυρότερους τους θεσμούς έναντι όσων επιχειρούν σήμερα να τους απαξιώσουν.
Ταυτόχρονα θα ανοίξει, με σημαντική καθυστέρηση, τη συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων και την ανάγκη αναμόρφωσης του σημερινού τρόπου λειτουργίας τους.
Ούτως ή άλλως, ή είσαι έντιμος ή δεν είσαι και το σημερινό καθεστώς, τόσο γύρω από τις βουλευτικές αποζημιώσεις, όσο και από τα οικονομικά των κομμάτων, δεν αποτελεί ασπίδα στη διαφθορά, όπως αποδείχθηκε…
Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει σήμερα μία μοναδική ευκαιρία, από κοινού με το μπαράζ δομικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, να ασκήσει πολιτική πίεση προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης και των ζητημάτων αυτών.
Η πρωτοβουλία, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ανήκει στον κ. Μεϊμαράκη, αλλά η ευθύνη των αλλαγών ανήκει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Στους ανθρώπους εκείνους, δηλαδή, που θα διεκδικήσουν εκ νέου, μια εκ των ημερών, την προτίμηση του εκλογικού σώματος…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.