Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να πείσει, χθες, μέσω ενός ατύπου κειμένου το οποίο διένειμε προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας στην τελική και πλέον πρόσφατη μορφή του είναι δικαιότερος των παλαιοτέρων συνιστά εμπαιγμό.
Την ίδια ώρα που είναι απολύτως σαφές ότι το κύριο βάρος της φορολογίας θα το φέρουν οι αστικοί πληθυσμοί και ότι τούτο θα συμβεί για την εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων βουλευτών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και κυρίως της Ν.Δ. στην περιφέρεια, συνιστά ευθύ εμπαιγμό της κοινής γνώμης ο ισχυρισμός ότι ο νέος φόρος ακινήτων είναι δικαιότερος των αρχικών ρυθμίσεων.
Η φορολογική βάση διευρύνεται ελάχιστα σε σχέση με την υφιστάμενη φορολογία ακινήτων, ώστε να συμπεριλάβει πέραν των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων και οικόπεδα, αγροτεμάχια και καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ το εύρος της υπολείπεται σαφώς των αρχικώς προωθούμενων ρυθμίσεων.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο προσθέτει ελάχιστη ή και συμβολική επιβάρυνση στους ώμους των αγροτικών πληθυσμών και αντίθετα επιβαρύνει υπέρμετρα τους κατόχους αστικών ακινήτων και οικοπέδων.
Αποτελεί δε προσβολή στην ύβρη τόσο η «υπενθύμιση» ότι και ο υφιστάμενος ΦΑΠ επιβάλλεται σήμερα βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, όσο και ο ισχυρισμός ότι ακόμη και αν αυτές αναθεωρηθούν σε πολλές περιπτώσεις θα αυξάνονταν.
Πρώτον, ο ΦΑΠ επεβλήθη με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες διότι ουδεμία κυβέρνηση στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας είχε την τόλμη και την ειλικρίνεια να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές βάσει όσων διαδραματίζονται στη -νεκρή πλέον- αγορά ακινήτων.
Τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας μπροστά σε αυτήν τη λιποψυχία; Να αναθεωρήσουν μόνοι τους τις αντικειμενικές αξίες;
Δεύτερον, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε, μόλις την Παρασκευή 15 τρέχοντος, ότι αθροιστικά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας (2011 έως και γ’ τρίμηνο 2013) τα ακίνητα έχασαν στην Ελλάδα το ένα τρίτο της αξίας τους.
Συγκεκριμένα, το 2011 η αξία των ακινήτων σημείωσε κάμψη 5,5%, το 2012 σε ποσοστό 11,7% και έως το Σεπτέμβριο εφέτος ακόμη 10,9%, με αποτέλεσμα η αθροιστική πτώση τιμής να φθάνει το 28,1% μόνον στο διάστημα αυτό.
Εάν συνυπολογίσουμε ότι η κρίση δεν άρχισε το 2011 αλλά το 2008, δηλαδή μία χρονιά μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, είναι σαφές ότι οι συνολικές απώλειες είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Μετά από όλα αυτά, έρχεται τώρα το οικονομικό επιτελείο να ισχυριστεί ότι αν αναπροσαρμόζονταν σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες θα ήσαν υψηλότερες των σημερινών επειδή προσμετρούν και το κόστος κατασκευής, το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο ή και έχει αυξηθεί;
Μα αν έχει αυξηθεί, τούτο έχει συμβεί επειδή η παρούσα κυβέρνηση αρνείται επιμόνως να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στα επαγγέλματα, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές όχι μόνον στα οικοδομικά υλικά, αλλά και στην οικονομία γενικότερα…
Έγινε καμία συστηματική προσπάθεια να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, ώστε να μειωθούν συνεπακόλουθα και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι;
Έγινε καμία προσπάθεια να σπάσουν τα καρτέλ και οι συντεχνίες, που εξακολουθούν να λυμαίνονται τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της οικοδομικής;
Τώρα δεν τρέχετε, φίλτατοι της κυβέρνησης, για να κάνετε τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, βάσει της μελέτης που έχετε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ; Γιατί απορεί λοιπόν το οικονομικό επιτελείο που δεν πέφτει το κόστος κατασκευής νέων κτισμάτων, μολονότι η ίδια η αγορά έχει καταρρεύσει;
Ας μην γελιόμαστε, φίλτατοι. Όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει η στήλη αλλά και τόσοι άλλοι σε αυτήν τη χώρα, οι υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες είναι αμιγώς πλασματικές.
Κατά συνέπεια, δεν είναι μόνον το 5% του πληθυσμού που θα επιβαρυνθεί περισσότερο βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων, αλλά κι η πλειονότητα των κατοίκων της Ελλάδας.
Κυρίως, δε, οι κάτοικοι των πόλεων, όπου ισχύει το σύστημα των λεγόμενων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες, ας μην ξεχνάμε, θεσπίστηκαν ώστε να καλυφθεί η ανικανότητα της κρατικής μηχανής να αποτυπώσει κατά τρόπο αποτελεσματικό τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.
Είπαμε, να βάλουμε όλοι πλάτη να βγει η χώρα από τη σημερινή της κατάντια, αλλά μην μας δουλεύετε κιόλας!…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.