Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όταν οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι θέλουν να πουν ότι μια ενέργεια είναι μη επωφελής ή ακριβέστερα ότι πετυχαίνει τον σκοπό της αλλά προκαλεί ταυτόχρονα και σημαντική ζημία, ενδεχομένως υπέρμετρη του οφέλους, λένε ότι κάποιος «πέταξε το νερό (της πλύσης) μαζί με το μωρό».
Στην πατρίδα μας, που συχνά δεν έχουμε το φλέγμα των Αγγλοσαξόνων, χρησιμοποιούμε το μάλλον απλούστερο, «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», για να περιγράψουμε λίγο πολύ το ίδιο πράγμα.
Αμφότερα όμως αυτά τα αποφθέγματα περιγράφουν επακριβώς τα αποτελέσματα δυο ιδιαίτερα σημαντικών μέτρων που ελήφθησαν, κατόπιν επιμονής της τρόικα, σχετικά, πρώτον, με την αντιμετώπιση του ζητήματος των λεγομένων «κόκκινων δανείων» και δεύτερον, της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Στην πρώτη περίπτωση, ο φίλτατος κ.Γ. Ζανιάς, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, έδωσε χθες το μέτρο της επιτυχίας του νέου νόμου περί ρύθμισης δανείων ενήμερων δανειοληπτών, λέγοντας ότι έχουν υποβληθεί λιγότερες από 1.000 αιτήσεις ένταξης σε αυτόν από ενδιαφερόμενους.
Πρόκειται, προφανώς, για την υλοποίηση μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας, δεδομένου των ασφυκτικών περιορισμών που θέτει ο ίδιος ο νόμος σε ότι αφορά στα κριτήρια υπαγωγής σε αυτόν, κάτι που είχε αναλυτικά περιγραφεί όταν θεσμοθετήθηκε, προ ολίγων μηνών.
Τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη, αυτά που αφορούν στο ύψος του δανείου, η χαμηλή αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός ότι έπρεπε να είναι ενήμερα τα δάνεια, δηλαδή να εξυπηρετούνται κανονικά έως τη ρύθμισή τους, περιόριζαν τον αριθμό των δυνητικά ενδιαφερομένων σε ελαχίστους.
Παρά ταύτα, η ρύθμιση προωθήθηκε ως είχε…
Αντίστοιχα, στη δεύτερη περίπτωση, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που ως στόχο είχε την πάταξη της λαθρεμπορίας πετρελαίου και τη φοροδιαφυγή που τη συνοδεύει, αποδείχθηκε επίσης μια παταγώδης αποτυχία καθώς, αν και αφαίρεσε το κίνητρο τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής, κατέστησε απαγορευτικό για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού το κόστος προμήθειας του καυσίμου.
Παρά ταύτα, η ρύθμιση προωθήθηκε ως είχε…
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες νοικοκυριά τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια περιόρισαν δραματικά, έως και απολύτως, την προμήθεια πετρελαίου και στράφηκαν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός μειώνοντας τα έσοδα του δημοσίου από το φόρο αυτό και αφετέρου προξενώντας περιβαλλοντική επιβάρυνση, από την καύση περισσότερο ρυπογόνων ουσιών.
Για να προσθέσει προσβολή στην ύβρη, το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε από πέρυσι μια αναποτελεσματική και σαφώς ατελέσφορη διαδικασία επιδότησης της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, η οποία πέρυσι δεν εξαντλήθηκε χάρις στην γραφειοκρατία που περιέβαλε την εξασφάλισή της αλλά και επειδή οι δικαιούχοι έπρεπε πρώτα να καταβάλουν το αντίτιμο της αγοράς, το οποίο συχνά δεν διέθεταν, ώστε να δικαιούνται στη συνέχεια την επιδότησή της.
Εφέτος, δε, που υπήρξε πρόνοια ώστε να δοθεί το 25% της σχετικής επιδότησης προκαταβολικά, η σχετική διαδικτυακή υπηρεσία δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά προς τα τέλη Νοεμβρίου η εκταμίευση του σχετικού επιδόματος, οπότε το κρύο θα έχει μάλλον «σφίξει»….
Το χάος και η αναποτελεσματικότητα, προφανή…
Αν όμως σε περιπτώσεις τόσο καταφανούς αποτυχίας δεν αναγνωρίζεται το άτοπο των μέτρων αυτών και δεν λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση των πραγμάτων, τότε γιατί να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο σε περισσότερο περίπλοκα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση του δημοσίου χρέους ή η επιστροφή στην ανάπτυξη;
Όταν, οι άνθρωποι που ορίζουν την οικονομική τύχη του τόπου και έχουν έρθει στην πατρίδα μας ακριβώς για το σκοπό αυτό, δεν μπορούν να χωρίσουν «δυο γαϊδάρων άχυρο», που λέει κι ο λαός μας, τότε γιατί να περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτούς;
Η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ώστε να εξαλειφθεί το κίνητρο για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή είναι προφανώς ορθή. Όμως, όφειλε να είναι προς τα κάτω και όχι προς τα επάνω, ώστε να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει το καύσιμο, όπως υποστήριξε και το οικονομικό επιτελείο ζητώντας τη μείωση κατά 15% του σχετικού φόρου.
Αντίστοιχα, η επιτυχία της ρύθμισης οποιουδήποτε δανείου έγκειται στην βιωσιμότητα του σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Έτσι, όταν έχουν καταβαραθρωθεί τα εισοδήματα σε μια χώρα και ταυτόχρονα υπάρχει υπερφορολόγηση και υψηλή ανεργία, χρήσιμο θα ήταν να προσμετρούνται οι παράμετροι αυτές σε οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται ώστε να καταστεί η εξυπηρέτηση των δανείων αυτών βιώσιμη…
Διαφορετικά, απλά πετάμε το μωρό μαζί με το νερό…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.