Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμένες ελπίδες και πολιτικά ελλείμματα

Η Ελλάδα τραβάει την ανηφόρα, αλλά τα σημάδια κόπωσής της είναι ήδη εμφανή. Για να μπορέσει να συνεχίσει χρειάζεται στήριξη. Τόσο από τους εταίρους και δανειστές της όσο και από το εσωτερικό. Εντός και εκτός Βουλής.

Χαμένες ελπίδες και πολιτικά ελλείμματα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε οποιαδήποτε παρέα κι αν βρεθεί κανείς, στο σπίτι, στον χώρο δουλειάς ή αλλού, το κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της απόγνωσης, του τέλματος, της απουσίας ελπίδας για μια καλύτερη ημέρα.

Η βαθύτερη ύφεση και η υψηλότερη ανεργία που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος, εδώ και δεκαετίες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η υπερφορολόγηση, η καταβαράθρωση εισοδημάτων και οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις, φορολογικές και άλλες, καθιστούν ουτοπική οποιαδήποτε αισιόδοξη σκέψη.

Η χώρα μπορεί να έχει διανύσει τρία χρόνια σε κατάσταση μνημονίου, περικοπών και λιτότητας, όμως έχει ακόμη δρόμο μπροστά της προτού μπορέσει να πάρει μια γερή ανάσα.

Την ανάσα όμως αυτήν τη χρειάζεται για να μπορέσει να συνεχίσει.

Αυτός ήταν ο στόχος του διττού μηνύματος που επιχείρησε να απευθύνει χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της συνέντευξής του στο Reuters προς την τρόικα, τους πολίτες αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Δίχως ανάσα και δίχως ελπίδα για μια καλύτερη ημέρα, ουδείς είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την προσπάθεια. Ποιο θα ήταν το όφελος, άλλωστε;

Καθιστώντας σαφές ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και θετικού ρυθμού ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, έκρουσε ταυτόχρονα δύο θύρες:

Αυτήν των δανειστών, για να τους θυμίσει ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς, για πρώτη ίσως φορά, στις δεσμεύσεις της και, δεύτερον, αυτήν του απλού πολίτη αλλά και των βουλευτών της πλειοψηφίας, στους οποίους έδειξε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Στην πρώτη πόρτα, αν και ο ίδιος δεν το ομολογεί, επιχειρεί να ανοίξει μια δίοδο για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει δυσθεώρητο.

Στη δεύτερη, αναζητά, ευλόγως, πολιτική στήριξη για τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προς όλους, όμως, έδωσε το ίδιο μήνυμα, όσο διττή χροιά κι αν είχε αυτό.

Αν συνεχίσουμε με τους παρόντες ρυθμούς στην οικονομία, και ειδικά στον τουρισμό, η ύφεση θα κυμανθεί περί το 4% εφέτος και όχι υψηλότερα, όπως προβλέπει η τρόικα, και του χρόνου θα υπάρξει θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Αν γίνει αυτό, όλα είναι δυνατά. Ακόμη και η επιστροφή της Ελλάδας σε ομαλό δανεισμό.

Για να γίνει, όμως αυτό πρέπει, πρώτον, οι δανειστές και εταίροι να ανταποκριθούν και αυτοί στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πέρυσι τον Δεκέμβριο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που τούτο κριθεί απαραίτητο -και προφανώς είναι- και, δεύτερον, η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθειά της.

Εντός και εκτός Βουλής.

Όλα αυτά, όμως, είναι οι σκέψεις και το μήνυμα του κ. Στουρνάρα. Δηλαδή, του υπουργού Οικονομικών.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει μπροστά της, κάπου στον μακρινό ορίζοντα, την ελπίδα της ανάκαμψης, όμως τίποτε δεν το καθιστά αυτό σαφές προς τις εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών της που είναι σήμερα άνεργοι και δίνουν καθημερινά μάχη για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ιδίων και των οικογενειών τους.

Το κυρίαρχο συναίσθημα παραμένει, σήμερα, αυτό της απελπισίας.

Ένα συναίσθημα που βαθαίνει όσο περνά ο καιρός, απουσία νέων θέσεων εργασίας ή ελπίδας για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε αυτήν τη χώρα, και αντικατοπτρίζεται ολοένα και περισσότερο σε ένα έλλειμμα πολιτικής στήριξης ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αντίθετα, τα άκρα του πολιτικού φάσματος βρίσκουν εύφορο έδαφος για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

Από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο και τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει τότε να ληφθούν, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης και κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν γίνεται μόνον με υποσχέσεις ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, αλλά και ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα.

Χρειάζονται απτές αποδείξεις ότι ο κόπος δεν είναι τζάμπα...

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v