Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η επιγραφή στην πρόσοψη θα αναγράφει «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής». Δεν θα βρίσκεται όμως μπροστά από κάποιο κατάστημα ή επιχείρηση η ιδιοκτησία της οποίας εντοπίστηκε να ασκεί το «εθνικό σπορ», αλλά στη χώρα ολόκληρη.
Η υπόθεση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, στη χώρα με τη βαθύτερη ύφεση και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα.
Η φοροδιαφυγή αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή κοινωνικής και οικονομικής αδικίας, η οποία καταδικάζει την αγορά σε στρεβλώσεις, εξαφανίζοντας την παράμετρο του ανταγωνισμού από τη λειτουργία της, αλλά και τους πολίτες αυτής της χώρας σε αβάσταχτα φορολογικά βάρη, που τους οδηγούν στα όρια της αξιοπρέπειας.
Το βάρος για την πάταξή της ανήκει ευθέως στην Πολιτεία και στα εντεταλμένα όργανά της.
Ανήκει, όμως, και σε όλους εμάς. Τους πολίτες.
Στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν ούτε δικαιολογίες, ούτε αμφισβητήσεις, ούτε υπαναχωρήσεις.
Σήμερα, οι ειλικρινείς, οι συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες της χώρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή υπερφορολόγηση και στη συντριπτική τους πλειονότητα λυγίζουν υπό το βάρος της.
Μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η φοροδιαφυγή δεν είχε τέτοια έκταση στη χώρα μας, που ανάλογα με τη μελέτη ή τον κλάδο της προτίμησής σας ανέρχεται από 30% έως 45% ή και πολύ περισσότερο, σύμφωνα με ελέγχους του ΣΔΟΕ σε τουριστικές περιοχές.
Οικογενειάρχες, πολίτες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, νοικοκυραίοι που ουδέποτε χρωστούσαν στην εφορία σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές απέναντί της, που αφορούν όλες τις χρήσεις από το 2011 και μετά, οπότε άρχισε η σημερινή φορολαίλαπα.
Θα είναι, δε, αντιμέτωποι με αυτήν τουλάχιστον έως το 2016, υπό το φως της επέκτασης του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον έως τότε.
Δίχως καμία αμφιβολία, η ελληνική Πολιτεία στη διάρκεια των προηγούμενων ετών ή και δεκαετιών ενθάρρυνε ενεργά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και εκπαίδευε τους πολίτες αυτής της χώρας όχι μόνον να επιδίδονται σε αυτήν αλλά και να επιβραβεύονται στη συνέχεια για τις πράξεις τους.
Απουσία ελέγχων, η διαφθορά και οι επίορκοι εφοριακοί αλλά και στη συνέχεια μέτρα όπως το αφορολόγητο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες, που αποτελούσε το σύνηθες ανάχωμα για την απόκρυψη εισοδημάτων ή ακόμη και ευθεία φορολογική αμνηστία με τη μορφή των διαβόητων περαιώσεων, ή της κατάργησης του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων, αποτέλεσαν πολύτιμα μαθήματα για κάθε επίδοξο φοροφυγάδα στη χώρα μας.
Μαθήματα, το κόστος των οποίων πληρώνουμε σήμερα, και μάλιστα σε καιρό πρωτόγνωρης ύφεσης, η οποία καθιστά ακόμη τους έως τώρα συνεπείς φορολογούμενους οφειλέτες δίχως δυνατότητα ανταπόκρισης στα βάρη που πέφτουν στους ώμους τους.
Το σχέδιο δράσης που εξήγγειλε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβλέπει κλείσιμο καταστημάτων σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων, σαρωτικούς ελέγχους σε σειρά επαγγελματικών τάξεων αλλά και κάθε είδους διασταυρώσεις με πιστωτικά ιδρύματα, υποθηκοφυλακεία και κάθε λογής φορείς που μπορούν να παράσχουν πληροφόρηση σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι ενδεχομένως απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί.
Όσο οι πολίτες αυτής της χώρας ανέχονται το καθεστώς της φοροδιαφυγής και δεν απαιτούν αποδείξεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζουν, αυτή θα θριαμβεύει.
Ούτε βεβαίως τα κίνητρα που εμφανίζεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, μέσω κληρώσεων και ετήσιων «μπόνους» για όσους μαζεύουν αποδείξεις, είναι δυνατόν να αποδώσουν...
Εάν δεν υπάρξει πλήρης αλλαγή φιλοσοφίας στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, βάσει της οποίας μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι σε θέση να αφαιρούν το σύνολο των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσής τους και να φορολογούνται όπως και οι επιχειρήσεις, ήτοι έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, και μάλιστα με flat rate συντελεστή 15%, ούτε η φοροδιαφυγή θα μπορέσει να παταχθεί, αλλά ούτε και ο τόπος να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Το σύστημα αυτό όχι μόνον ενθαρρύνει την κατανάλωση και τονώνει τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, υποβοηθώντας την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά παρέχει και σαφή κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του κυνηγιού των αποδείξεων...
Τώρα αν τα τελικά έσοδα που θα προσφέρει είναι χαμηλότερα των «συμπεφωνημένων», το οικονομικό επιτελείο είναι βέβαιον ότι γνωρίζει την απάντηση. Χαμηλότερες δαπάνες...
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.